Bağışıklık Sistemini Güçlendiren Besinler

Özellikle korona virüs salgını nedeniyle daha fazla üzerinde titrediğimiz bağışıklık sistemini güçlendiren besinler, düzenli bir şekilde tüketilmesi halinde vücudun hastalık ve enfeksiyonlara yakalanma riskini en aza indirmektedir.

Güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olmak, kış aylarında sık görülen soğuk algınlığı, grip ve nezle gibi rahatsızlıkların önüne geçmek için büyük önem taşır. Birçoğu ülkemizde de bol miktarda yetişen ve maliyet bakımından genellikle ucuz olan bu besinler, güçlü bir bağışıklığın oluşmasında önemli etkiler göstermektedir.

Bağışıklık Sistemi Nedir?

Vücudun tüm sistemleri ile bütünlük içerisinde çalışan bağışıklık sistemi proteinler, dokular, hücreler ve organlar gibi kısacası vücudun genel işleyişine sahip bir mekanizmadır.

Güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olmak mevcut hastalıkların tedavisi için doğrudan bir etki göstermese de, aralarında birçok önemli hastalığın da bulunduğu rahatsızlıkların görülmesini engellemektedir. Aynı zamanda mevcut hastalıkların tedavi aşamasında, vücudun sağlık sorunları ile daha iyi mücadele edebilmesi bağışıklık sisteminin güçlü olmasına bağlıdır.

Bağışıklık Sistemini Güçlendiren Besinler

Brokoli

Brokoli başta olmak üzere Brüksel lahanası, karnabahar ve lahana gibi sebzeler, sülfür bakımından zengin içeriğe sahiptir. Kuvvetli bir antioksidan etkisine sahip olan brokoli ve benzerin sebzelerin, bağışıklık sistemi üzerindeki önemli etkileri uzun zamandır bilinmektedir.

Brokoli içeriğindeki indol-3 karbinol bileşeni ile vücuttaki serbest radikaller ile mücadele ederek antioksidanların vücuttan atılmasını sağlar. Bağışıklık sistemini güçlendirerek özellikle serviks ve meme kanseri gibi kanser türleri üzerinde koruyucu bir etki göstermektedir.

Karoten açısından da zengin olan brokoli kalp ve damar rahatsızlıklarını koruyucu özelliklere sahiptir. A vitamini zengini olan brokoli içerisinde aynı zamanda bol miktarda c vitamini bulunmaktadır. Kalori bakımından düşük bir sebze olması nedeniyle gönül rahatlığıyla tüketebileceğiniz brokolinin düzenli halde tüketilmesi, güçlü bir bağışıklık sisteminin oluşmasını sağlar.

Domates

Vücut için birçok faydası bulunan likopenin içeriğine sahip olan domates, erkeklerde en yaygın görülen kanser türlerinden olan prostat kanseri görülme riskini minimuma indirmektedir. Bunun dışında meme ve kolon kanseri üzerinde de etkili olan domatesin, piştikten sonra likopen içeriği daha fazla olmaktadır. Özellikle mevsiminde doğal bir şekilde tüketilmesi halinde vücut için ciddi faydalar sağlayan domatesin Türk mutfak kültüründe önemli bir yere sahip olması, Türk toplumu için büyük bir avantajdır.

Keten Tohumu

Bitkiler arasında en iyi omega 3 yağ asitleri içeren keten tohumu, güçlü antioksidan etkisi ile vücuttaki toksinlerin atılmasına yardımcı olur. Çocuk gelişimi için önemli faydaları bulunan keten tohumu yağının, düzenli bir şekilde tüketilmesi bağışıklık sistemini güçlendirmektedir. Keten tohumu veya yağı, üst solunum yolu iltihaplanmalarına da önleyici özelliklere sahiptir.

Mantar

D vitamini zengini mantar, bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur. Enfeksiyonlara karşı vücudun savaşmasına yardımcı olan mantarın, bağırsaklar için yararlı olan bakterilerin çoğalmasına yardımcı olduğu da bilinmektedir.

Yeşil Çay

Kanser, kalp hastalıkları ve inme gibi birçok önemli rahatsızlığın önlenmesinde rol oynayan yeşil çay, bağışıklık sistemini güçlendirici etkisi ile de öne çıkmaktadır. Düzenli olarak tüketilip egzersizler ile desteklenmesi halinde zayıflamaya yardımcı olan yeşil çay, kafein içeriğinin az olması nedeniyle siyah çay çeşitlerine göre daha sağlıklıdır.

Kötü kolesterolü azaltıcı özellikleri bulunan yeşil çayın, aşırıya kaçmadan günde en fazla 2 fincan tüketilmesi tavsiye edilir.

Tam Tahıllı Gıdalar

Lif ve e vitamini zengini olan tam tahıllı gıdalar, Alzheimer ve prostat kanseri gibi rahatsızlıkların görülme riskini en aza indirir. Kepekli makarna, tam buğday unu, kepekli çavdar unu, esmer pirinç, esmer bulgur ve yulaf kepeği gibi çeşitli gıda maddeleri, tam tahıllı gıdalar grubunda yer almaktadır.

Yaban Mersini

Amerika’da yapılan bilimsel araştırmalar sonucunda yaban mersininin, bağışıklık sistemini güçlendirici özelliklere sahip olduğu görülmüştür. C ve d vitamini bakımından zengin olan yaban mersini, antosiyanin içeriği ile genel vücut sağlığının korunmasında güçlü etkilere sahiptir.

Türkiye’de kolay bulunabilir meyveler arasında yer alan yaban mersini, çeşitli şekillerde tüketilebilir. Ayrıca kanseri önleyici özelliklere sahip olması da, yaban mevsiminin öne çıkan faydaları arasında yer almaktadır.

Tatlı Patates

Orta boy bir tatlı patates, günlük a vitamini ihtiyacını fazlasıyla karşılamaktadır. C vitamini içeriği bakımından zengin özelliğe sahip tatlı patateslerin bir tanesi, günlük c vitamini ihtiyacının yüzde 30’dan daha fazlasına denk gelmektedir. Beta karoten zengini olan tatlı patates türleri, bağışıklık sistemini güçlendirdiği gibi cildin daha parlak ve canlı görünmesini de yardımcı olmaktadır.

Ispanak

E ve c vitamini zengini olan ıspanak, aynı zamanda demir gibi farklı mineraller açısından zengin sebzeler arasındadır. Güçlü bir antioksidan olması nedeniyle vücudun serbest radikallerle daha iyi bir şekilde savaşmasını sağlayarak, vücudun toksinlerden arınmasına imkân tanır. Özellikle kış hastalıklarının önüne geçmek için düzenli olarak ıspanak tüketilmesi tavsiye edilir.

Sarımsak

Bağışıklık sistemini güçlendiren besinler denildiğinde akla ilk gelenlerden biri olan sarımsak, yine Türk mutfak kültüründe baş tacı edilen sebzelerden biridir.

Vitamin ve mineraller bakımından zengin içeriğe sahip olan sarımsağın, özellikle kış aylarında görülen rahatsızlıkları önleyici özellikleri bilinmektedir. Bağışıklık sistemi üzerindeki güçlü etkileri ile vücudun hastalık ve enfeksiyonlara karşı korunması ve mücadele edilmesinde, sarımsağın önemli rolü bulunmaktadır.

Turunçgiller

Meyveler arasında en fazla c vitamini içeriği barındıran turunçgiller, bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur. Üst solunum yolu rahatsızlıklarına iyi gelen portakal, kivi, greyfurt ve mandalina gibi besin kaynakları, soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıkların önlenmesi için oldukça faydalı kaynaklardır.

Zencefil

Yemeklerin içerisinde baharat olarak tüketebileceğiniz zencefil, antienflamatuar özelliği olduğu kadar antioksidan açısından da zengindir. Bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesinde faydalı besin kaynakları arasındadır.

Kış aylarında daha çok tavsiye edilen zencefil çayı, sakinleştirici etkisi ile de bitki çayı sevenlerin tercihleri arasında yer alır.

Balık

Zengin bir protein kaynağı olan balık, aynı zamanda omega 3 yağ asitleri bakımından da zengindir. Hafızanın kuvvetlenmesi ve unutkanlığın önlenmesi gibi faydaları bulunan balık, bağışıklık sistemini güçlendirerek vücut direncini artırır. Bilim insanları sağlık için haftada en az iki kez balık tüketilmesini tavsiye etmektedirler.

Zerdeçal

Baharat çeşitlerinden biri olan zerdeçal, bağışıklık sistemini güçlendiren besinler arasında önemli faydaları bulunan kaynaklardan biridir. Antienflamatuar, kurkumin ve antioksidan özelliklerine sahip olan zerdeçalın düzenli tüketilmesi durumunda, bağışıklık sistemini kuvvetlendirdiği bilinmektedir.

 

 

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Bağışıklık Sistemini Güçlendiren Besinler

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Liste Makale ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin