Bakteriler ve Virüsler Arasındaki Fark Nedir? 
Bakteriler ve Virüsler Arasındaki Fark Nedir? 

Bakteriler ve Virüsler Arasındaki Fark Nedir? 

Bakteriler ve virüsler arasındaki fark nedir? adlı yazımızı okuyarak bu iki mikroskop altında görülebilen varlık hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

Bakteriler ve virüsler yalnızca mikroskop altında görülebilen varlıklardır. Bakterilerin bazıları ve virüsler çeşitli enfeksiyonlara neden olurlar. Enfeksiyon hastalıklarında virüs ya da bakteri kaynaklı olması karıştırılabiliyor. Detaylı olarak bakteriler ve virüsler arasındaki fark nedir? bilmek istiyorsanız yazımızın devamını okuyabilirsiniz. 

Bakteri ve Virüs Arasındaki Farklar 

Bakteriler ve Virüsler Arasındaki Fark Nedir? 
Bakteriler ve Virüsler Arasındaki Fark Nedir?

Bakteriler ve virüsler hastalıklara sebebiyet veren yaygın iki patojendir. Virüsler, canlı organizmalar değildir. Sadece enfekte ettikleri hücrelerin içinde yaşayabilirler ve burada büyüyüp, çoğalabilirler. Virüsler oldukça özgül bir biçimde hücrelere saldırırlar. Mesela; bazı virüsler kandaki hücrelere, bazısı karaciğere ve bazı virüsler ise solunum sistemine saldırır. Virüslerin büyük bir kısmı hastalıklara neden olur. 

Bakteriler ise, kendi kendine çoğalabilen, hareket eden ve enerji üretebilen canlı organizmalardır. Bakterilerin ise büyük bir kısmı virüslerin aksine zararsızdır. Bakteriler insan vücudu, hayvan, bitki, su, kaya ve toprak gibi pek çok yerde yaşayabilirler. Bakterilerin canlılar üzerinde pek çok hayati rolü vardır. İnsan hücrelerinde, insan vücudunda bulunandan daha az bakteri vardır. Bakteriler vücudumuzda en çok burun, ağız ve özellikle bağırsaklarda bulunur. 

Doğamızda pek çok faydalı bakteri bulunuyor. Mesela; doğadaki azot döngüsünün devam etmesini azot bakterileri sağlar. Okyanuslarda bulunan fotosentetik bakteriler ise atmosferdeki karbondioksiti kullanarak oksijen üretirler. İnsan vücudunda bağırsaklarda yaşan bakteriler ise besinlerin emilimini ve sindirimini sağlar. 

Virüslerse sadece zarar verirler. Girdikleri konak hücrelerde DNA ya da RNA’larını çoğaltırlar. Böylelikle kendi kopyalarını oluşturmuş olurlar ve diğer hücrelere saldırırlar. Enfekte olan sağlıklı hücrelerde ölür.  

Bazı bakteri türleri idrar yolu enfeksiyonu, menenjit ve tüberküloz gibi hastalıklara neden olurlar. Ancak bu hastalıkların antibiyotik ile tedavileri mümkündür. Virüsler ise insanlarda soğuk algınlığı, kızamık ve kızamıkçık, grip gibi hastalıkların yanında Ebola, MERS (Orta Doğu solunum sendromu), SARS (ağır akut solunum yolu yetersizliği), COVİD-19 (yeni tip koronavirüsün sebep olduğu hastalık) gibi çeşitli salgın düzeyinde hastalıklara neden olurlar. Virüslerin neden olduğu hastalıklar antibiyotik ile tedavi edilemez. Virüslerin sebep olduğu hastalıklara tedavi olarak ya aşı üretilir ya da o hastalığa karşı özel bir tedavi uygulanır. 

Listemakale.com

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Bakteriler ve Virüsler Arasındaki Fark Nedir? 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Liste Makale ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin