Baş Dönmesi Nedir? Belirtileri, Teşhisi ve Tedavisi
Baş Dönmesi Nedir? Belirtileri, Teşhisi ve Tedavisi

Baş Dönmesi Nedir? Belirtileri, Teşhisi ve Tedavisi

Baş dönmesi nedir? Baş dönmesi genel olarak ağrısız bir baş ağrısı türü olarak tanımlanabilir. Hasta, baş dönmesi esnasında denge kaybı ve hareket etmeyen nesnelerin dönüyor gibi olması gibi semptomlarla karşılaşır. Baş dönmesine bazen bulantı ve kusma eşlik edebilir. Baş dönmesi kişinin yaşamını bazen ciddi bir şekilde etkileyebilir. Ancak, bu problem genellikle başka bir hastalığının belirtisi olarak ortaya çıkar. Örneğin; aşırı yorgunluk, hamilelik, yüksek tansiyon, inme, nörolojik nedenler ve iç kulak sorunları baş dönmesi problemine yol açabilir. Baş dönmesine neden olan genel durumlar aşağıdaki gibi sıralanabilir.

Baş Dönmesi Nedenleri Nelerdir?

Baş dönmesi nedenleri aşağıdaki şekilde olabilir;

  • Stres ve Anksiyete: Anksiyete kalp atış hızı, hızlı nefes alma ve kan damarlarını daraltan bazı hormonların salınması konusunda beyni uyarır. Tüm bu reaksiyonlar, baş dönmesine neden olabilir. Benzer şekilde, stresli durumlar da birtakım anksiyete ataklarına yol açabilir. Bunun sonucunda da baş dönmesi görülebilir.
  • Vertigo: Baş dönmesinden muzdarip olan bir kişi, etrafındaki nesneleri dönüyormuş gibi hissedebilir. Bu duruma Vertigo adı verilir. Ayrıca, iç kulak problemleri sıklıkla baş dönmesine yol açar. Bu durumda, vakit kaybetmeden doktorunuza muayene olmanız çok önemlidir.
  • Düşük Kan Basıncı (Hipertansiyon): Yetersiz miktarda su tüketimi, hamilelik, kan kaybı veya alerjik reaksiyonlar nedeniyle kan basıncınızda ani bir düşüş görülebilir. Kan basıncınızda hızlı ve ciddi bir düşüşe bağlı olarak baş dönmesi ortaya çıkabilir.
  • Anemi (Kansızlık): Anemiden mustaripseniz zaman zaman baş dönmesi hissi yaşayabilirsiniz. Bu nedenle anemi ile ilgili mutlaka zamanında tedavi olmaya özen göstermelisiniz.

Baş Dönmesinin Belirtileri Nelerdir?

Baş Dönmesinin Belirtileri Nelerdir?
Baş Dönmesinin Belirtileri Nelerdir?

Baş dönmesinin belirtileri kişiden kişiye göre değişir. Bu nedenle, baş dönmesi yaşayan tüm insanlar bütün bu belirtileri yaşamayabilir. Yaygın görülen baş dönmesi nedenleri arasında düzensiz kalp atışı, denge kaybı, çift görme, bilinç kaybı, konfüzyon, baş ağrısı, halsizlik ve mide bulantısı gösterilebilir.

Baş Dönmesi Türleri Nelerdir?

Baş dönmesi türleri 4 başlık altında değerlendirilebilir.

  • Bayılma Hissi: Bayılma hissinin yaygın nedenleri arasında ortostatik hipotansiyon (uzun süre ayakta durduktan veya ani duruş değişikliğinden sonra kan basıncının düşmesi), kalp ritmi anormallikleri, kardiyolojik hastalıklar ve felç gibi durumlar yer alır.
  • Dengesizlik: Dengesizlik hissinin yaygın nedenleri arasında alkol zehirlenmesi, beynin arka kısmında inme, iç kulak hastalığı ve Parkinson hastalığı gibi durumlar yer alır.
  • Sersemlik: Sersemlik hissinin yaygın nedenleri arasında anksiyete, hiperventilasyon, anti-psikotik ilaçlar, nörolojik ilaçlar, uyku hapları ve elektrolit dengesizliği yer alır.
  • Vertigo: Vertigonun yaygın nedenleri arasında kısa süreli baş dönmesi ve migren yer alır.

Baş Dönmesi İçin Risk Faktörleri Nelerdir?

Baş dönmesi görülme riskini artıran faktörler şunlardır:

  • 50 yaşın üzerindeki kişiler
  • Kadınlar
  • Kafa travması öyküsü
  • Ailede vertigo hastalarının öyküsü
  • Antidepresan veya antipsikotik içeren ilaç tedavisi

Ne Zaman Tıbbi Yardım Gerekir?

Aşağıdaki faktörlerden herhangi biri veya birkaçı varsa mutlaka doktorunuza danışmanız gerekir:

  • Vücudun belirli bir bölümünde zayıflık / güç kaybı veya görme bulanıklığı gibi diğer nörolojik semptomlarla ilişkili baş dönmesine sahip olmak
  • Ateşli veya başka herhangi bir tıbbi problemden mustarip olmak
  • Daha önce kalp hastalığı, böbrek hastalığı veya karaciğer hastalığı öyküsü bulunmak
  • Birden fazla ilaç kullanılan bir dönemde baş dönmesi yaşamak
  • Ailede ani ölüm geçmişi bulunması
  • Ailede diyabetik rahatsızlıklar bulunması

Baş Dönmesi Nasıl Tedavi Edilebilir?

Baş Dönmesi Nasıl Tedavi Edilebilir?
Baş Dönmesi Nasıl Tedavi Edilebilir?

Baş dönmesi tedavisi için doğru teşhis çok önemlidir. Örneğin; basit bir bayılma veya sersemlik durumunda rehidrasyon ve yaşam tarzı değişikliği yeterli olabilir. Vertigodan kaynaklı bir durumda kısa bir süre için antihistaminikler kullanmak gerekli olabilir. Ayrıca KBB uzmanları ile işitme kusurları hakkında daha fazla değerlendirme yapılması gerekir. Ayrıca kalp rahatsızlıkları, felç ve beyin tümörü gibi durumlarda ihtiyaç duyulan tıbbi ya da cerrahi tedaviler uygulanır.

Baş dönmesi tedavisinde önleyici yöntem olarak stres yönetimi ve yaşam tarzı değişiklikleri de çok önemlidir. Ayrıca, baş dönmesi migren veya alkol zehirlenmelerinden kaynaklanıyorsa, alkol ve kafein alımını sınırlamak yardımcı olacaktır. Özellikle duruşla ilişkili hipotansiyon, Parkinson hastalığı ve diğer nörolojik rahatsızlıkları bulunan hastalar için kemik ve kas güçlendirme egzersizleri oldukça faydalıdır. Son olarak dehidrasyondan kaçınmak, düzenli aralıklarla yemek yeme, düşük kan basıncını ve düşük kan şekerini önlemeye yardımcı olur.

Baş dönmesi çoğu zaman önemsiz bir problem olarak değerlendirilebilir. Ancak, bu durumun sürekli olması ya da farklı rahatsızlıklar ile beraber meydana gelmesi mutlaka doktorunuza danışmanız gerektiğinin işareti olabilir.

Baş dönmesi nedir? Belirtileri, Teşhisi ve Tedavisi gibi tüm sağlık konusundaki yazılarımıza Sağlık kategorimizden ulaşabilirsiniz.

 

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Baş Dönmesi Nedir? Belirtileri, Teşhisi ve Tedavisi

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Liste Makale ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin