Bebeklerde Göz Çapaklanması Neden Olur, Nasıl Geçer?

Bebeklerde göz çapaklanması, her yenidoğanda görülebilecek olağan bir durumdur. Bebeğin göz sağlığını korumak ve sağlıklı bir alışkanlık kazandırmak için, evde basit yöntemlerle temizlenmesi yeterlidir.

Bebeklerde Göz Çapaklanması Neden Olur?

Göz çapaklanması birçok insanın genellikle uykudan uyandığında karşılaştığı bir durumdur. Çapak; gözlerde yağ, mukus gibi atık maddelerin birikmesiyle oluşur. Yetişkinlerde çapak oluşumu genellikle endişe yaratmaz ve yüz yıkama ile gözlerden uzaklaştırılır. Bebeklerde de sıklıkla görülen çapaklanma ebeveynlerde telaş uyandırabilmektedir. Bebeklik dönemi, hassas ve enfeksiyonlara açık bir dönemdir. Buna rağmen çapak oluşumu büyük bir rahatsızlığın belirtisi olarak görülmez.

Göz çapaklanmasının oluşumunda birçok faktörün etkisinden söz edilebilir:

  • Uykuda çapaklanmanın artış sebebi göz kırpmanın uyurken gerçekleştirilememesidir. Gözlerin her kırpılışında gözdeki çapağa sebep olan tabaka temizlenir.
  • Bebeklerde göz yaşı kanalları yetişkinlere göre çok daha küçüktür. Bu anatomik farklılık bebeklerde çapaklanmayı arttırır.
  • Ortamdaki havanın kirli ve tozlu olmasının çapak oluşumunu arttırdığı bilinmektedir. Bebekler de bu gibi durumlara çok daha duyarlıdır.
  • Alerjisi olan bireylerde daha sık görülmesiyle bilinen göz nezlesi, bebeklerde de olabilir. Bu rahatsızlığa sahip bebeklerin gözlerinde daha fazla çapak oluşabilmektedir.
  • Enfeksiyonlara karşı bağışıklığın yeterince gelişmediği bebeklik döneminde iltihaplar oldukça sık görülür. Kirpik dibi iltihabı olarak bilinen ve bebeklerde görüldüğünde çapaklanma belirtisi ile kendisini gösteren bu rahatsızlık, tedavi edilmediğinde ciddi sonuçlara yol açabilir.

Bebeklerde Göz Çapaklanması Nasıl Geçer?

Bebeklerde göz çapaklanması engellenmek istiyorsa bu sorunun altındaki neden tespit edilmelidir.

Bebeğinizin gözlerinde çapaklanma ile birlikte farklı bir sorun daha yoksa (kızarma, aşırı yaşarma vs.) çevresel faktörlerin iyileştirilmesi işe yarayabilir. Bebeğin bulunduğu odadaki havanın tozlu olmamasına dikkat edilmesi gerekmektedir. Bebeğin bulunduğu odada sigara gibi havanın kalitesini düşürecek tütün ürünlerinin tüketilmesinden uzak durulmalıdır.

Bebeğinizdeki çapaklanmanın sebebi bakteriyel bir enfeksiyonsa doktorunuz antibiyotik bir göz damlası önerebilir. Antibiyotik tedavisinin sonlanmasıyla gözdeki çapaklanma sorunu da büyük ölçüde çözülecektir.

Göz Çapaklanması Nasıl Temizlenir?

Bebeklerde göz ve göz çevresi çok hassas ve müdahalelerde dikkat edilmesi gereken bir bölgedir. Çapak temizlenirken bebeğin gözüne agresif bir harekette bulunulmamalıdır.

Göz Çapaklanması Nasıl Temizlenir?
Göz Çapaklanması Nasıl Temizlenir?

Bebeklerde çapak temizlenirken en sık kullanılan materyal anne sütüdür. Anne sütünün bebeklerin birçok sorununa fayda ettiği bilimsel çalışmalarla kanıtlanmıştır. Çapak temizlemede ise anne sütü ufak bir pamuk üzerine sürülmelidir. Bu uygulamada kullanılan sütün yakın bir zamanda sağılmış olması etkisini daha iyi göstermesi açısından önemlidir. Süt ile ıslatılmış pamuk bebeğin göz çevresine nazik hareketlerle sürülmelidir.  Bebeğin çapaklarının fazlalaştığı dönemlerde tekrar edilebilecek bu uygulamanın bebeğe herhangi bir zararı yoktur.

Çapaklanma probleminin göz kanallarında tıkanıklık sonucu oluşabileceği bilinmektedir. Tıkanıklığın önüne geçmek için bebeğin göz ve burun çevresine masaj yapılabilir. Göz enfeksiyona çok açık bir bölge olduğundan bu uygulama yapılırken ellerin temiz olmasına özen gösterilmelidir.

Bebeğinizin gözündeki çapağı temizlerken kullanabileceğiniz en basit yöntem de ıslak bir pamuk ya da bez yardımıyla çapağı uzaklaştırmaktır. Gözde arpacık oluşumunda da faydası bilinen çay, bebeklerde çapak temizlemede de kullanılabilir.

Çocuk bakımı ile ilgili diğer yazılarımıza buradan ulaşabilirsiniz.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Bebeklerde Göz Çapaklanması Neden Olur, Nasıl Geçer?

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Liste Makale ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin