Cilt Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Cilt bakımı nasıl olmalıdır? başlıklı bu makalemizde bu ritüelin neden gerekli olduğu hakkında bilgilere değineceğiz.

Cilt bakımı; kusursuz ve sağlıklı görünen bir cilde sahip olmak için oldukça önemli bir rutindir. Sabah ve akşam olmak üzere günde iki kez cildimize bakım yapmalıyız. Peki, kusursuz ve sağlıklı bir cilde sahip olmak için uygulanacak cilt bakımı nasıl olmalıdır?

Cilt bakımı, herkesin cilt tipine göre doğru ürünler ve doğru yöntemler uygulanarak yapılmalıdır. Yüz bakımı rutini belirlemede cilt tipinin kuru, yağlı ve normal olması gibi özelliklere dikkat etmek çok önemlidir. Cilt tipine göre yanlış tercih edilecek herhangi bir ürün ya da temizleme yöntemi ciltte kalıcı hasarlara yol açabilmektedir.

Cilt Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Cilt bakımı yaparken şu adımlar takip edilmelidir;

  • Cildin temizlenmesi: Cilt bakımına başlarken, ilk adım cildin makyaj ve kirden tamamen arınmasıdır. Kullanılan cilt bakım ürünlerinin işe yaraması için cildin tamamen temiz olması gerekmektedir. Gün içinde makyaj yapılmasa da cildin sabah ve akşam olmak üzere günde iki defa temizlenmesi gerekir. Gün içerisinde çevresel faktörler sayesinde ciltte biriken kalıntılar ve cildin ürettiği yağdan kurtulmak için yüz temizleme jeli, yüz temizleme köpüğü ya da sabun ile yüz yıkanmalıdır.
  • Tonik Uygulama: Cildin tamamen arınmasını ve uygulanacak bakım ürünlerinin daha etkili hale gelmesi için, cilt temizlendikten sonra tonik uygulanmalıdır. Özellikle yağlı bir cilde sahip kişiler ve geniş gözeneklerinin sıkılaşmasını isteyen kişiler ciltte kalan kalıntıları mutlaka bir tonik ile temizlemelidir. Bunun için alkol içermeyen tonikler tercih edilebilir. Doğal bir tonik tercih edenler içinse gül suyu oldukça faydalı bir alternatif olacaktır.
  •  Serum: Cilt bakım rutininin olmazsa olmaz adımlarından biri de serumdur. Cilt üzerinde düzeltici ve onarıcı etkisi olan serum aynı zamanda cildi nemlendirme adımına hazırlar. Serum, üzerine uygulanan cilt bakım ürünlerinin etkilerini artırır. Cildin ihtiyacına göre seçilen serum, ciltte gerçekten büyük farklar yaratır. Nem ihtiyacı için hyalüronik asit serumları, kırışıklık karşıtı ve ışıltı kaybının giderilmesi için C vitamini içeren serumlar tercih edilebilir.
  •  Nemlendirici Uygulamak: Cilt yapısı ne olursa olsun cilt bakım rutininin olmazsa olmaz aşaması cildi nemlendirmektir. Özellikle kuru cilde sahip kişiler için, nemlendirme adımı cildin kuru görünümünü gidererek, pul pul dökülmesine engel olacaktır. Yağlı bir cilde sahip kişiler nemlendirici kullandığında cildin daha fazla yağlanacağını düşünebilir fakat jel formüldeki yağsız nemlendiriciler cildin nem dengesini sağlarken cildin daha fazla sebum üretmesine engel olurlar. İçerik bakımından zengin bir nemlendiricinin cilt bakım rutinine dahil edilmesi, cildin çok daha taze, canlı, nemli ve ışıltılı görünmesini sağlayacaktır.
  •  Göz Çevresi Bakımı: Göz çevresine bakım yapmak, asla unutulmaması gereken bir adımdır. Göz çevresi, oldukça hassas bir bölgedir ve nemsiz kalması ince çizgilerin oluşmasına yol açabilir. Bu yüzden göz çevresini nemlendirme aşaması kesinlikle atlanmamalıdır. Besleyici yağlar ve nemlendirici içeren göz kremleri, göz çevresinin bakımı için oldukça yeterli olacaktır.

 Günlük cilt bakımının yanı sıra, hafta da birkaç kez uygulanacak bakım çeşitleri ile cildin sağlıklı ve kusursuz görünümü desteklenmelidir.

 Cilt Bakımında Neler Kullanılabilir?

  • Peeling: Cildi ölü derilerden arındırmak ve gözenekleri derinlemesine temizlemek için haftada 2-3 kez uygulanmalıdır. Böylece cilt çok daha canlı, parlak, taze ve sağlıklı görünecektir. Peeling tercihi cilt tipine göre yapılmalıdır. Hassas bir cilde sahip kişiler ince tanecikli ürünler tercih ederek haftada en fazla 2 kere uygulayabilir. Sivilceli bir cilde sahip kişiler, partiküllü ürünler yerine, cildi mikro bir şekilde soyan arındırıcı peelingleri tercih edebilir.
  • Maske: Kil maskeleri, nemlendirici maskeler, arındırıcı maskeler, soyulabilen maskeler ve kâğıt maskeler gibi pek çok alternatifi bulunan maskeler cildi şımartmak için en güzel ve keyifli yollardan biridir. Pratik ve hızlı bir nemlendirme için kâğıt yüz maskeleri, yağlı bir cilt için kil maskeleri tercih edilebilir, siyah nokta ve gözenekleri gidermek içinse soyulabilir siyah maskeler cilt bakım rutinine dahil edilebilir. Haftada 2-3 kez uygulanacak yüz maskeleri ile cildin görünümünde büyük farklar yaratılabilir.

 Yukarıda bahsedilen bakım çeşitlerinden ziyade yaz ve kış fark etmeden atlanılmaması gereken cilt bakımlarından biride güneş kremi kullanımıdır. Güneş ışınları cilt lekeleri, erken yaşlanma gibi pek çok soruna neden olmaktadır. Bu yüzden yılın her günü güneş kremi kullanılmalıdır.

Cilt Bakımı Nedir? ve Neden Gereklidir?

Cilt bakımı nedir? sorusuna verilebilecek en kısa cevap; cildin sağlıklı ve canlı kalması için uygulanan bakımların tümü diyebiliriz. Çevresel koşullar ve genetik faktörler sebebiyle cilt kirlenir, yıpranır, pürüzleşir ve kırışır. Bu gibi durumları engellemek için cilde ihtiyacı olan ürünler ile bakım yapılmalıdır. Cildi sağlıklı tutmak, iyileştirmek için cilt bakımı gereklidir.

Sağlıklı ve canlı bir cilt uygulanan doğru bakım ile elde edilebilir. Cilt tipine uygun bir şekilde yapılan cilt bakımı, cildin üzerindeki kirleri ve ölü derileri temizleyerek cildin nefes almasını sağlar.

Cilt Bakımının Faydaları

Günlük olarak cilt bakımı yapmayı alışkanlık haline getirmek cilt için oldukça faydalıdır. Düzenli ve doğru bir şekilde yapılan cilt bakımı ile;

  • Siyah nokta ve sivilceler önlenir
  • Cilt lekelerinin oluşumu engellenir ve mevcut lekelerin giderilmesi sağlanır
  • Geniş gözenekler sıkılaşarak, küçülür
  • Ciltteki cansız ve mat görünüm giderilerek, sağlıklı bir şekilde parlaması sağlanır
  • Ciltteki mevcut renk eşitsizliklerinin önüne geçilir

Cilt bakımı nasıl olmalıdır? sorusunu cevaplamak için bahsettiğimiz noktalara dikkat ederek siz de sağlıklı bir cilde sahip olabilirsiniz.

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Cilt Bakımı Nasıl Olmalıdır?

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Liste Makale ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin