Çocuk Gelişimi Nedir?

Çocuk gelişimi nedir? dendiği zaman aslında bebeklikten itibaren çocukların hem psikolojik hem de fiziksel becerilerinin gelişmesi değerlendirilmelidir. Çocuklarımız dünyaya gözlerini açtığı andan itibaren, muhteşem donanımlara sahiplerdir. Bu donanımlar çocuğumuzun geleceğini oluşturan en temel enstrümanlardır. Peki nedir bu geleceği oluşturan temel donanımlar ve yetenekler?

Çocuk Gelişimi: Temel Donanımlar

Asıl çocuk gelişimi dediğimiz çocuğun çevresindeki kişileri taklit etmesi esasına dayanan gelişme çağı 3-4 yaşlarda başlar. Çocuğun gelecek senelerdeki yönelimlerinin temelini oluşturan ve davranış bilimlerinin de üzerinde durduğu asıl yaş grubu 3-4 yaş grubudur. Bu evre aynı zamanda, yaklaşık 15-18 yıl daha devam edecek ve çocuğun evrensel ahlak yasalarını tanıdığı iyi-kötü, yararlı-zararlı, gibi temel ayrımları yapabildiği ve çevresini taklit edebildiği evredir.

6-10 yaşındaki kısımda ise sanatsal yönelimlerini bulduğu spora merakının olup olmadığının ortaya çıktığı ve okuma alışkanlığını kazandığı evredir. Meslek seçimlerinin de temelinde bu evre yatmaktadır.

Çevrenin Çocuk Gelişimindeki Etkileri Nelerdir? (Psikolojik Etkileri)

Yıllardır süregelen araştırmalar bize göstermiştir ki sağlıklı bir aile yapısına sahip çocuklar, kendilerini ifade etmek konusunda sıkıntı yaşamamakta hayatının belirli dönemlerinde yani herhangi bir zorlukla karşılaştığı zaman vereceği psikolojik savaşı kazanmasını ve muhakeme yeteneğini kazanmış insanlar olmuşlardır.

Şiddete meyilli, öfke kontrol problemi yaşayan, suç işemeye meyilli insanlar ise daha çok aile içi geçimsizlik nedeniyle veya uğradığı fiziksel yahut psikolojik şiddet yüzünden, muhakeme yeteneğinden yoksun ve gelecek kaygısı gütmeyen kimse olmuşlardır.

Çocuk Gelişimi İçin Ebeveyn Sorumlulukları

Çocuk gelişimi için çevrenin önemi de yadsınamaz. Aileler, ebeveynler çocukların sorduğu bütün sorulara kolay anlaşılabilir ve net cevap vermelidir. Sanılanın aksine çocuklar unutmaz ve beynin bilinçaltı kodlarına ham bilgiyi yerleştirirler. Çocuklarının yanında agresif davranan bireyler çocukların ergenlik döneminde asileşmesine sebep olmaktadırlar.

Çocuğun en az bir sanat faaliyetiyle ilgilenmesi de çocuğun yaratıcı bir birey olmasına yardım sağlayacağı gibi ileride de sosyal bir çevrede bulunurken çocuğun sosyal yaşamda da aktif rol almasını kolaylaştıracak bir yetenek olacaktır. Spor konusunda da yine aynı şekilde en az bir spor dalıyla tanışmış çocuğun, enerjisini atacağı bir alanı olacağı gibi hem sosyalleşmesi hem de sağlıklı olması için de faydalı olacaktır.

 

 

 

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Çocuk Gelişimi Nedir?

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Liste Makale ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin