Diş Hekimi Maaşları Ne Kadar? Diş Hekimi Nasıl Olunur?
Diş Hekimi Maaşları Ne Kadar? Diş Hekimi Nasıl Olunur?

Diş Hekimi Maaşları Ne Kadar? Diş Hekimi Nasıl Olunur?

Tıp alanında önemli faaliyetlerden birini icra eden diş hekimi nasıl olunur? sorusunun cevabı hem diş hekimi maaşları sebebiyle hem de günümüzde sağladığı kariyer sebebiyle merak edilmektedir. Tıp ve diş sağlığı teknolojinde yaşanan yenilikler, ağız ve diş sağlığına önem verilmesinin yanı sıra diş hekimliğini daha da tercih edilir meslekler haline getirmiştir.

Diş Hekimi Nasıl Olunur?

Diş Hekimi Maaşları Ne Kadar? Diş Hekimi Nasıl Olunur?
Diş Hekimi Maaşları Ne Kadar? Diş Hekimi Nasıl Olunur?

Diş hekimi olabilmek için, fakültelerin diş hekimliği bölümünü başarı ile tamamlamak gerekmektedir. 5 yıllık eğitim veren bu bölümde İngilizce eğitim alınırsa hazırlık kısmı ile birlikte eğitim 6 yıla çıkmaktadır.

fakültenin ilk iki yılında teorik olan dersler ele alınmaktadır. Bunlar fizik, biyoloji, kimya ve matematik gibi derslerdir. Bu eğitimi tamamlamanın ardından ise, pratik eğitimlerine geçilmektedir. Üçüncü eğitim yılından itibaren ağız çene ve diş sağlığı, kaybolan dişi yerine koyma (prototik) diş tedavileri ve porselen diş, gülümseme tasarımları gibi  konular işlenmektedir.

Fakültedeki uygulamalı derslerin hepsi son üç yılı kapsamaktadır. Bu üç yıl içerisinde diş çekme, dolgu, çene röntgeni çekme gibi uygulamalarla öğrenci kendisini geliştirmeye başlamaktadır. Aynı zamanda staj eğitimlerini devam ettiren öğrenciler, her dalda yaptıkları stajla birlikte bir miktar puan biriktirme şansına sahip olmaktadırlar.

Maket hastalar üzerinde uygulamalı ders gören öğrenciler için bu eğitim biraz masraflı olabilmektedir. Yıllık ortalama 1000-1500 TL arasında malzeme masrafı çıkmaktadır. Yurt dışından getirilen malzemeler için devlet üniversitelerinde öğrenciler kısmi ödemeler yapmaktadır. Ancak özel okullarda birçok masraf kalemi, üniversite tarafından karşılanır.

Temel olarak verilen 5 yıllık eğitim sürecinden sonra alanında daha ileri seviye eğitim almak isteyen bireyler, doktora veya uzmanlık eğitimi alınabilir. Diş hekimleri mesleki eğitimlerini tamamladıktan sonra, ister özel klinik açarak istenirse devlet kadrosunda görev alarak başlayabilirler.

Diş hekimlerinden öncelikli olarak iletişim ve insan ilişkilerinde başarılı olmaları beklenir. Ayrıca el yeteneklerinin de önemli ölçüde gelişmiş olması onlar için büyük avantajdır. Diş tedavisi incelik gereken bir konu olduğu için diş hekimlerinde aranan bazı nitelikler bulunmaktadır.

Diş tedavileri birçok insan için psikolojik bir korku kaynağıdır. Bu nedenle uzmanın bu konuda yumuşatıcı bir tavır izleyerek gerekli bilgilendirmeyi yapacak, iyi bir iletişim gücüne sahip olması gerekir. Tedaviden önce hastaya ayrıntı vererek rahatlatmalı ve kafasındaki soru işaretlerini gidermelidir.

El ve koordinasyon becerisine sahip olması beklenir. Tedavi sırasında basit bir dikkatsizlik veya el titremesinin hastanın ağız içinde hasara yol açması mümkündür. Bunun için aletleri kullanırken sadece dikkatini hastaya verecek kondisyona sahip olması gerekir.

Diş hekimlerinin renk algısının kuvvetli olması ve üreticilik konusunda da belirli bir yeteneğe sahip olmaları gerekir. Dişlerin dip kısımlarındaki basit çürükleri veya sağlıksız damarları görmek için renk algısı kuvvetli olmalıdır. Bunlarla birlikte diş hekimlerinin, dolgu yapmak veya implant tedavisi sırasında ölçü almak gibi üretim ve beceri gerektiren durumlarda da hassas davranmaları gerekir.

Diş Hekimlerinin Maaşları Ne Kadar?

Diş Hekimi Maaşları Ne Kadar? Diş Hekimi Nasıl Olunur?
Diş Hekimi Maaşları

Diş hekimlerinin aylık kazancı, çalışma ortamlarına göre değişiklik göstermektedir. Özel kliniklerde çalıştıklarında veya kendi kliniklerini açtıklarında, elde ettikleri tecrübe ile birlikte yüksek kazançlar elde etmektedirler. Kamuda çalışanlar için diş hekimi maaşları, başlangıçta 6.000 TL civarındadır. Hizmet yılının artması ile birlikte maaş miktarı da 10.000 TL üzerinde olmaktadır. Ancak özel klinikte kendi adına çalışan bir diş hekimi ise, rahatlıkla aylık ortalama 12.000 TL ve üzeri kazanç sağlayabilir.

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Diş Hekimi Maaşları Ne Kadar? Diş Hekimi Nasıl Olunur?

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Liste Makale ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin