Hayvanlarda Parazit Belirtileri Nedenleri Ve Tedavisi 
Hayvanlarda Parazit Belirtileri Nedenleri Ve Tedavisi 

Hayvanlarda Parazit Belirtileri Nedenleri Ve Tedavisi 

Hayvanlarda parazit belirtileri, nedenleri nelerdir? Parazit tedavisi nasıl olur? sorularının cevapları yazımızda yer alıyor.

Bizler için oldukça kıymetli olan evcil dostlarımızın sağlığını kesinlikle önemsemeliyiz. Onların her zaman sağlıklı olması için bakımını, beslenmesini, egzersizlerini ihmal etmeyiz. Evcil hayvanlarımızın ve bizlerin sağlığının en büyük tehditlerinden biri parazitlerdir. Peki, hayvanlarda parazit belirtileri, nedenleri nelerdir? Parazit tedavisi nasıl olur? 

Hayvanlarda Parazit Belirtileri 

Hem sağlığımızı hem de dostlarımızı tehdit eden parazitlerin hayvanlardaki etki ve semptomlarının anlaşılması, kısa sürede önlem alınabilmesi için önemlidir. Parazitli bir kedi veya köpeğin davranış ve sağlık değişikliklerini bildiğimizde önleyici tedbirler almak çok daha kolay. 

Parazitler evcil hayvanımızın vücuduna girdiğinde orada kendilerine bir yaşam alanı yaratırlar ve bunu yapabilmek için kendilerini canlı bir organizmaya bağlarlar. Öncelikle kedi veya köpeğin parazitin bulaşabileceği ortamdan ve yiyeceklerden uzak tutulması sağlanmalıdır. Evcil hayvanınızın cilt problemleri, zayıf ve dökülen tüyler, kirli görünen kulaklar veya kulaklarda siyah veya kırmızı kabuklanmalar, ciltte tahriş ve kesikler gibi bir veya birden fazla sorunu varsa bunlar dış parazit belirtileridir, bu nedenle mutlaka tedavi edilmesi gerekir. 

Bu belirtilere ek olarak parazitler kedinizin veya köpeğinizin kaşınmasına neden olabilir. İç parazitler ve semptomları, sevgili evcil dostunuzun zayıf olması veya iştahının artması, poposunu temizlemek için normalden daha fazla çalışması, kanlı dışkı ve ishal şeklinde ihtiyaç gidermesi, kusma, sürekli karın ağrısı ve şişkinliği, halsizlik ve nefes almada zorluk parazitlerin diğer belirtileri arasındadır. Bu durumun önüne geçmek için kaliteli kedi ve köpek maması tercih etmek önemlidir. 

Hayvanlarda Parazitin Nedenleri 

Hayvanlarda Parazit Belirtileri Nedenleri Ve Tedavisi 
Hayvanlarda Parazit Belirtileri Nedenleri Ve Tedavisi

Parazitler kedi veya köpeklerde doğuştan olabileceği gibi çevresel faktörler yoluyla da bulaşabilir. Dişi bir kedinin yavrularına geçen parazitleri varsa, bu doğuştan gelen bir parazit olabilir. Parazit, hayvanların yedikleri veya sokakta buldukları ve ağızlarına attıkları çiğ yiyecekler, içtikleri sular, parazitli olan başka bir hayvanla teması, sivrisinek, kene böceği gibi hayvanlar tarafından ısırılmalarından da kaynaklanabilir. 

Bu noktada çevresel koşullara dikkat etmek önemlidir. Kedi ve köpeklere çiğ et verilmemeli, hijyenleri kontrol edilmeli, yabancı bitkilerden uzak tutulmalıdır. Bu duruma karşı alınabilecek en önemli önlem düzenli iç ve dış parazit aşısının yapılmasıdır. 

Hayvanlarda Parazit Tedavisi 

Birçok hastalıkta olduğu gibi parazitler için de erken teşhis ve erken tedavi çok önemlidir. Evcil hayvanınızın parazit sorunu olduğunu anladıktan sonra veterinere götürmeniz ve önlem almanız önemlidir. Parazitler ortaya çıktığında, tedaviye ilk 45 ila 60 gün içinde başlanmalıdır.  

Parazit tedavisi iç parazit mi dış parazit mi olduğuna göre değişir. Dış parazitlere pire gibi zararlılar neden olduğu için ilgili ilaçlar ve losyonlar ile evcil hayvanınızı korumanız çok kolay hale gelir. Bu ilaçları düzenli olarak hayvanınızın boyuna damlatarak koruyabilir ve tedavi edebilirsiniz. 

İç parazitlerde parazitin nedenini bulmak çok önemlidir. Neden tespit edildikten sonra 2-3 ayda bir düzenli aşılarla tedavi edilir. Aşıların tek seferlik uygulanması, nihai bir çözüm olmadığı için evcil hayvanınızın ve kendinizin sağlığınız için tedavinin sürdürülmesi önemlidir. Düzenli aşılama ile iç parazitlerden kurtulabilirsiniz. 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Hayvanlarda Parazit Belirtileri Nedenleri Ve Tedavisi 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Liste Makale ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin