Hermafrodit Nedir? 
Hermafrodit Nedir? 

Hermafrodit Nedir? 

Kişide her iki üreme organının da bulunması durumunu anlatan hermafrodit nedir? yazımız da ayrıntılı bir şekilde bulabilirsiniz.

Kişide her iki üreme organının da bulunması durumunu anlatan hermafrodit nedir? tedavisi var mıdır? yazımız da ayrıntılı bir şekilde bulabilirsiniz.

Hermafrodit, Yunan mitolojisindeki tanrı ve tanrıçalar Hermes ve Afrodit’in adını taşıyan bir hermafroditizm sendromudur. Bu duruma interseks de denir, bu da bir kişinin aynı anda farklı oranlarda erkek ve kadın özelliklerine sahip olması anlamına gelir. Kalıtsal hastalıkların neden olduğu hermafrodit olan bireylere hermafrodit denir. Bu durum popülasyonda çok nadir görülür ve bir hastalıktan çok genetik bir varyasyon olarak tanımlanabilir.  

Hermafrodit bireylerde doğurganlık ve üreme sağlığının olumsuz etkilerinin yanı sıra fiziksel sağlıkla ilgili herhangi bir hastalığa sahip olmak zorunlu değildir. Üreme kapasitesinin kaybolmasına ek olarak, birçok hermafrodit bireyin yaşamlarını sağlıklı bir şekilde sürdürmesi muhtemeldir. Bazı durumlarda ise çeşitli cerrahi işlemler yardımıyla kişinin tercihine göre cinsiyet ve vücut yapısına göre tedaviye izin verilebilir.  

Hermafrodit Belirtileri Nelerdir? 

hermafroditin türüne göre kişide görülen hermafrodit belirtileri değişiklik göstermektedir. Olası semptomlar şunları içerir:  

  • Küçük penis boyutu  
  • Klitoris normalden daha büyüktür veya penis benzeri bir görünüme sahiptir  
  • Bulanık cinsel organlar  
  • Kısa üretra ve penisin başka bir bölümünün açılması  
  • Labial füzyon 
  • İnmemiş testis 
  • Ergenlik cinsel özelliklerinin yokluğu, gecikmesi veya anormal oluşumu 

Hermafroditizm Türleri Nelerdir? 

Hermafrodit Nedir? 
Hermafrodit Nedir?

Hermafroditizm, genel olarak 4 farklı tür altında incelenir. Bunlar şu şekildedir: 

45+XX: Bu hermafroditten muzdarip bireyler normal dişi kromozomlarına ve yumurtalıklarına sahipken, görünüm erkek ve erkek cinsel organına sahiptir. Genel olarak konuşursak, bu kromozomal yapıya sahip hermafrodit bireylerde dişi fetüsler erkek hormonlarına yoğun bir şekilde maruz kalmaktadır. Labianın yapışıklığına (labia füzyonu) ve klitorisin boyutuna (klitoral hipertrofi olarak da bilinir) bağlı olarak, genital organların görünümü erkek genital organına benzer. Çoğu insanda uterus (uterus) ve fallop tüpleri bulunur. 

45+XY: Bu hermafrodite sahip bireyler normal erkek kromozomlarına sahip olsalar da dış üreme organları kusurlu veya formda belirsizdir. Testisler vücutta normal olarak bulunabilir, yapısal kusurları olabilir veya hiç olmayabilir. Bu durum 45+XY yetersiz dolaşım olarak da adlandırılır ve erkek ve kadın hormonlarının dengesizliğinden kaynaklanır. Testislerin ürettiği testosteron hormonunun yetersiz olması, testislerin olmaması veya vücutta testosteron hormonunun kullanımına bağlı sorunlar bu tip hermafroditi ortaya çıkarır. 

Gerçek (Gonadal) Hermafroditizm: Bireylerde hem testis hem de yumurtalık yapılarının bulunması durumudur. Bireyler XX, XY veya her iki kromozoma sahip olabilir. Dış genital kadın, erkek veya belirsiz olabilir. Bu duruma neden olduğuna inanılan faktörler arasında zirai ilaçlara maruz kalma ve embriyo oluşumu sürecindeki engeller gibi sorunları vurgulamakta olsada kesin nedeni bilinmemektedir. 

Karmaşık veya Belirlenemeyen Cinsel Gelişim Bozuklukları: Alışılagelmiş 46 kromozom yapısına (45+XX veya 45+XY) ek olarak kromozom yapısına sahip hermafroditik vakalar da bu gruba girer. Bireyin kromozom yapısı 46+XXY, 46+XXX veya 45+X0 (Turner sendromu) şeklinde olabilir. Dış genital organların ve iç genital organların yapısı kromozomal hastalığın tipine göre farklılık gösterir. 

Hermafrodit Teşhisi Nasıl Konulur? 

Hermafroditizmin tipine bağlı olarak tanı doğumdan hemen sonra konulabilir, ergenliğe kadar ertelenebilir veya nadir durumlarda sorun hiç tespit edilemeyebilir. Yenidoğanlarda hermafroditizm tanısı için labiyal yapışıklıklar, vajina açıklığının olmaması, küçük penis, büyük klitoris gibi bir veya birden fazla anatomik bozukluğun saptanması gerekir. Bu tür fiziksel problemler tespit edilemezse, tanı ergenliğe, hormonal değişikliklerin oluşmaya başladığı ve cinsiyet özelliklerinin belirginleştiği döneme kadar ertelenebilir. Bazı durumlarda sağlık kuruluşuna başvuran hastalarda gebe kalamama ve kısırlık gibi yetişkinliğe kadar tespit edilemeyen bir hermafrodit tablosu teşhis edilebilmektedir. Tanı için mevcut yöntemler arasında; 

  • Kromozom analizi 
  • Hormon ve elektrolit düzeylerini ölçen testler 
  • Ultrason görüntüleme 
  • Endoskopi 
  • Moleküler testler 
  • Manyetik rezonans görüntülemesi (MRG) 
  • Hormon stimülasyon testleri gibi tıbbi tetkikler yer alır. 

Hermafroditizm Tedavisi Nasıldır? 

Hermafrodit bebek için hangi yolu seçeceklerine genellikle aileler karar verir. Bu durum ülkeden ülkeye değişmekle birlikte, bebeklere genellikle anatomilerine göre baskın bir cinsiyet atanır. Bebeğin cinsel organlarına bazı cerrahi işlemler yapılarak cinsiyeti belirleyen görünüm özellikleri büyük ölçüde elde edilebilir. İkinci yöntem ise ergenliğe kadar beklemek ve bu dönemde mevcut sağlık durumuna göre hormon tedavisi uygulamaktır.  

Gerçek bir hermafrodit bebeğin hangi yöntemi izlemesi gerektiği konusunda dünya çapında farklı yöntemler vardır. Bunlardan biri, hermafroditin cerrahi olarak tedavi edilmemesi gerektiğidir. Bu tam olarak bir hastalık değildir ve yetişkinlikten sonra birey tarafından belirlenmelidir. 

Diğer bir görüş ise bebeklerin sosyal ve psikolojik olarak daha sağlıklı bir yaşam sürmeleri için doğumdan sonra ameliyatla cinsiyet kimliğinin oluşturulmasıdır. Ailenin tercihine, hermafroditin tipine ve sağlık kuruluşunun yöntemine göre bu yöntemlerden herhangi biri tercih edilerek erken yaşta çocuğun bu süreci atlatması sağlanır.  

Sizin veya bebeğinizin cinsel kimliğinde veya dış cinsel organının görünümünde farklılıklar olduğunu fark ederseniz, bir sağlık kuruluşuna muayene için başvurabilir en kısa sürede gerekli tedaviye başlayabilirsiniz. 

 Listemakale.com

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Hermafrodit Nedir? 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Liste Makale ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin