Öğretmen Nasıl Olunur?

Farklı branşlarda, öğrencilere gerekli eğitimleri veren kişilere genel adıyla öğretmen denir. Meslek hayatını bu yönde ilerletmek isteyenlerin en çok merak ettikleri öğretmen nasıl olunur? hakkında bilmek istedikleriniz yazımızın devamında yer alıyor. Ayrıca, yine çok merak edilen öğretmen maaşları konusunda detaylı bilgileri güncel şekilde makalemizde bulabilirsiniz.

Öğretmen Nedir?

Öğretmen, okul hayatını devam ettiren her öğrenciye, gerekli eğitimleri veren ve bilgileri aktaran kişilere denir. Farklı branşlarda yapılabilecek olan öğretmenlik görevleri için, üniversite de 4 yıllık bir eğitim gereklidir. Fakülte seçimi sırasında branş farklılıkları bu nedenle dikkat edilmesi gereken bir konudur.

Öğretmen Nasıl Olunur?

  • Öğretmen olmak isteyen her bir birey, öncelikle hangi branşı seçeceğine karar vermelidir. Branş seçimiyle birlikte üniversite tercihlerini yapmalıdır. Bu aşamada hem TYT hem de AYT sınavlarına girilmeli ve branş seçimi için yeterli puan alınmalıdır.
  • Seçilmiş olan bu branşlar, 4 yıllık bir eğitim sürecinden sonra tamamlanır. Tamamlanmış olan 4 yıllık eğitimden sonra formasyon alınması gerekir. Bunun yanında Fen Edebiyat ya da Eğitim Fakültelerinde alınan eğitimler sonucunda doğrudan öğretmen olunabilir.
  • Formasyon eğitimi içinse, normal olarak Kimya, Coğrafya, Biyoloji gibi ana dal bölümleri okunmalıdır. Bu aşamadan sonra KPSS sınavına girilmeli ve Eğitim Bilimleri dersleri alınmalıdır. Tamamlanan bu dersler sonrasında “Öğretmenlik Sınavı” başarılı şekilde gidilmelidir.

Kimler Öğretmen Olabilir?

Öğretmen olmak için okunması gereken 4 yıllık bir fakülte süreci mevcuttur. Bunun yanında branş eğitimi almış olan kişilerin yaklaşık bir yıllık formasyon süreçleri bulunur. Öğretmen olarak hem özel, hem de kamu da iş bulmak mümkündür. Öğretmen olmak isteyen kişilerin taşıması gereken birtakım özellikler bulunur. Bu özellikler genel olarak şu şekilde sıralanmaktadır;

  • Askerlikle herhangi bir ilişiği bulunmamalıdır
  • Eğitim Fakültesinden mezun olmalı ya da formasyon eğitimini tamamlanması gerekir.
  • Öğrencilerle uğraşacak kadar sabırlı olmalıdır.
  • Eğitim öğretimi sevmeli ve güler yüzlü olmalıdır.
  • Öğrencilere gerekli eğitimi verebilmelidir.
  • İyi ve güzel bir diksiyonla konuşmalıdır.
  • Gelişime ve sürekli yeniliklere açık bir şekilde çalışmalıdır.
  • Giyimine ve bakımına dikkat etmelidir.
  • Teknolojik gelişimleri takip etmesi gerekir.

Bunların yanında TC. Vatandaşı olmak da istenen ve aranan koşullar arasındadır. Eğitim ve staj hayatını tamamlayan kişilerin hem kamuda hem de özel sektörde çalışmaları mümkündür.

Sözleşmeli Öğretmen Nedir?

Öğretmen nasıl olunur? Öğretmen maaşları nasıldır? konusunda değinirken sözleşmeli öğretmen branşından da bahsetmek gerekiyor. Sözleşmeli öğretmen, öğrenim hayatını tamamlayan ve gerekli stajları yerine getiren kişilerin okullarda eğitim kadrosuz bir biçimde çalışmasıdır. Bu aşamada herhangi bir kamu okulunda, dört yıl aralıksız sözleşmeli öğretmen olarak çalışabilmektedirler. Dört yıllık çalışma sürecinin sonunda kadrolu olarak, sözleşmeli öğretmenlik yapılan okulda iş hayatına devam edilmesi mümkündür.

Öğretmen Maaşları Ne Kadardır?

Öğretmen maaşları, kamu ve özel sektör olmak üzere iki ana grupta incelenebilir. Kamu da ve özel sektörde ödenen maaşların arasında büyük farklılıklar bulunur. Öğretmenlik gelişime açık bir meslektir. Kademeler şeklinde yükselerek, Milli Eğitim Bakanı dâhi olunabilir. Bunun yanında kamuda kadrolu öğretmen maaşı 5215 TL olarak kayıtlara geçmiştir. Bunun yanında özel sektör içerisinde farklı maaş miktarları ortaya çıkmaktadır. Ek derslere göre değişen maaşlarda en düşük fiyat, 3000 TL dolaylarındayken en yüksek 10000 TL’ye kadar çıkabilir. Bunun yanında özel ders verilerek de saat başına kazanç sağlanması mümkündür.

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Öğretmen Nasıl Olunur?

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Liste Makale ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin