Orkide Bakımı Nasıl Yapılıyor?
Orkide Bakımı Nasıl Yapılıyor?

Orkide Bakımı Nasıl Yapılıyor?

Orkide, balkonlarda, evlerin salonlarında ve birçok alanda bakım yapılabilen güzel görüntülü saksı çiçeğidir. Orkide çiçeği çok özenli bir bakıma ihtiyaç duyar, peki orkide bakımı nasıl yapılıyor? işte cevabı

Orkide, balkonlarda, evlerin salonlarında ve birçok alanda bakım yapılabilen güzel görüntülü saksı çiçeğidir. Orkide çiçeği çok özenli bir bakıma ihtiyaç duyar. Orkidenin sık sık hastalanması, narin salepgiller sınıfının üyesi olmasından dolayı bakımı çok önemli ve çok dikkat isteyen bir noktadır. Hemen bükülmesi, yapraklarının hızlı bir şekilde dökülmesi gibi nedenlerden dolayı orkide, her gün bakım isteyen bitkilerden biridir. Bakım yapılmadığı zaman özellikleri çiçeklerinin ömrü birkaç güne kadar düşecektir. Bu yüzden orkide bakım isteyen en narin ve hassas bitkiler arasında yer alıyor. Peki, orkide bakımı nasıl yapılıyor? Gelin bu konuyu beraber inceleyelim.

Orkideye Evde Nasıl Bakım Yapılır?

Orkide Bakımı Nasıl Yapılıyor?
Orkide Bakımı Nasıl Yapılıyor?

Öncelikle orkideyi yetiştireceğiniz yeri iyi seçmelisiniz. Orkidenizi koyacağınız yerin aydınlık olması ve direkt gün ışığı almıyor olması gerekir. Orkide, evin doğu kısmına bakan yerlerde daha iyi yetişecektir. Eğer orkidenizin yaprakları koyu bir renk aldıysa bu yeterli ışık almadığını gösterir. Ayrıca orkidenizin bulunduğu ortamın nem seviyesi %40-%70 civarında olmalıdır. 

10-12 cm civarında olan saksılar orkide için idealdir. Çiçeğin toprağı bozulduysa ve kökleri geliştiyse saksıyı değiştirebilirsiniz. Köklerinin ezilmeyeceği büyüklükte bir saksı tercih etmelisiniz. Ancak saksı çokta büyük olmamalı. 1-2 senede saksının orkide için uygun olup olmadığını kontrol etmelisiniz.

Orkideniz için en ideal sıcaklık gündüzleri 23, geceleri ise 18 derecedir. Orkideniz yerini benimsedikten sonra oda sıcaklığındaki olan dalgalanmalardan etkilenmeyecektir lakin özellikle tomurcuklanma döneminde sorun yaşayabilir. Serin bir ortam orkidenin tomurcuklanma dönemini durdurabilir.

Orkide, köklerinin her zaman nemli kalmasını sevmez ve zaman zaman hafiften kurumasına ihtiyaç duyar. Bundan dolayı sulama zamanı orkideler için oldukça önemlidir. Bir parmağınızın ilk boğumuna kadar toprağa sokarak sulama zamanını anlayabilirsiniz. Eğer toprak kuruysa sulama zamanı geldi demektir. 

Orkidenizi daldırma veya dökme yöntemi ile sulayabilirsiniz. Daldırma yönteminde bir kovaya kök boğazını geçmeyecek kadar su koyarak orkidenin saksısını suyun içine koyabilirsiniz. Sudan çıkardığınız saksının suyunu süzdükten sonra yerine koyabilirsiniz. Dökme yöntemindeyse sulama kabıyla yapılan yöntemdir. Saksının toprağı ıslanana kadar sulama yapmalısınız. Sulamayı sabah ve öğlen vakitlerinde yapmalısınız. Akşam yapacağınız sulama bakteri ve mantar oluşumuna neden olur. Yaprak aralarına su kaçmamasına dikkat etmelisiniz ve kaçarsa mendille kurulamalısınız. Sulamadan sonra saksı altlığında su kalmamasına özen göstermelisiniz. Sulama suyunuz orkidenin bulunduğu ortam ile aynı ısıda olmalıdır ve orkideyi her zaman saf su ile sulamalısınız. Klorlu sular orkidenizin solmasına sebebiyet verebilir.

Orkidenin çiçekleri döküldükten sonra, orkidenizin bulunduğu ortamın sıcaklığının biraz daha altına düşmesi gerekir. 2-3 hafta gibi bir süre orkidenizi serin bir ortamda tutmanız gerekecek. Yaklaşık olarak 16 derece yeterli olacaktır. Bu zaman içinde özellikle geceleri hafif hafif su püskürtmeniz orkidenizin canlı kalmasını sağlayacaktır. Çiçekler döküldükten sonra budama yapmak için acele etmemelisiniz. Sapları sararıp kahverengi gibi bir renk alasıya dek beklemelisiniz. Budama işlemini eylül ve kasım ayları arasında yapmalısınız. Budama işleminde kurumuş ve sararmış yaprakları ve kurumuş çiçekleri gövdeye yakın yerlerden kesip çıkarmalısınız. Gövdeye zarar vermemek için çok özenli davranmanız gerekir. Ölü yaprakları ve çiçekleri temizledikten sonra bakteri oluşumunu engellemek adına tarçın ya da kömür tozu serpebilirsiniz.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Orkide Bakımı Nasıl Yapılıyor?

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Liste Makale ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin