Panik Atak Nedir?

Panik atak, ani sıkışmalar ve sinirlenmeler nedeniyle ortaya çıkan bir anksiyete bozukluğu sorunudur. Özellikle çevrenizde bu tür sıkıntıları yaşayan kişiler varsa panik atak nedir? Tedavisi gibi konuları merak etmiş olabilirsiniz. Sorunun temel tedavi yöntemleri ve neden kaynaklandığı hakkında bilgilere, yazı içerisinden kolayca ulaşabilirsiniz.

Panik Atak Nedir?

Panik atak, kişinin ruh sağlığında meydana gelen stresli süreçlerde ortaya çıkan sorunlardır. Bazı anlarda kişinin tedirgin ve sinirli olması kontrol edilemez durumlara yol açar. Bu anlarda kalp atış hızı artar ve hasta kendini kontrol edemez. Çoğu zaman sinir krizleri şeklinde ilerleyen ataklar, bazı durumlarda bayılma ve şuur kaybı gibi sonuçlarda ortaya çıkarabilir.

Panik Atak Kimlerde Görülür?

Bu tür ataklar genel olarak ergenlik çağındaki çocuklarda sıkça görülür. İleri yaşlarda tekrarlama oranları artsa da, bazı durumlarda sıkıntı daha da büyüyebilir. Özellikle ergenlik döneminde ortaya çıkan kaygılar ve hormon hareketleri, panik ataklara neden olabilir.

Bu tür sorunları yaşayan ergenlik çağındaki çocuklar, hekim kontrolünde gözlemlenmelidir. Çocukların ya da yetişkinlerin, fiziksel muayenelerinin ardından ruhsal açıdan destek almaları gerekir. Kişideki kaygılar ve sinirsel problemler, ani boşalmalarla ataklar hâlinde ortaya çıkabilir. Sorunun ruhsal nedenlerinin yanında, beyin sinirlerindeki sorunlardan da kaynaklanabilmesi mümkündür. Bu nedenle uzmanlar tarafından kontrol edilmelidir.

Panik Atak Krizi Anında Ne Yapılmalı?

panik atak nedir

Krizi yaşayan kişiyseniz sıkıntıyı gidermek için birçok şansınız mevcut. Peki, panik atak krizi anında ne yapılmalı? Panik atak krizi geçiriyorsanız öncelikle şekerli yiyeceklerden uzak durmanız gerekir. Kriz anında tek başınaysanız birkaç kişiyi arayabilirsiniz. Bunun yanında öncelikle oturduğunuz yerden kalkmalısınız. Daha sonra yapılabilecek diğer işlemler şu şekilde sıralanabilir;

  • Eğlenceli bir video açarak onu izlemeye çalışın.
  • Yapılan eğitimlerde öğrenilen 3.3.3 kuralını uygulamayı deneyin.
  • Derin nefes alın ve geniş bir alana geçin.
  • Farklı şeyler düşünmeye çalışın.
  • Etrafı inceleyin ve detayları gözden geçirin.

Eğer sorunu yaşayan siz değil de yanınızdaki bir kişiyse sakin olmanız ve ona yardım etmeniz gerekir. Bu aşamada yapabileceğiniz bazı işlemler mevcuttur. Bu işlemler şöyledir;

  • Panik atak geçiren kişiye, yerinden başka bir yere götürmeden derin derin nefes aldırmak.
  • Ona olumlu cümlelerle yaklaşmak. Suçlayıcı ya da zorlayıcı sözlerden kaçınmak.
  • Kendine zarar vermesini önlemek.
  • Tanımadığınız bir kişi panik atak geçiriyorsa ona temas etmemeniz önemlidir.

Panik Atak Tedavisi

Panik atak tedavisi öncesinde psikolog tarafından kişinin tıbbi geçmişi göz önüne alınarak tanı konulması istenir. Tedavi sürecinde özellikle kişinin ne sıklıkla atak yaşadığı önemli bir detaydır. Diğer detayları belirlemek adına kişinin farklı sağlık sorunları tespit edilir. Genel olarak panik atak sorunları, düzenli olarak psikolojik tedavi görülerek giderilebilir. Farklı ilaç tedavileri ve yöntemler, sorunun etkilerini büyük ölçüde azaltmaktadır.

Psikolojik desteklerden önce alınacak olan ilaç tedavisi, sorunun çözümünde etkin rol oynayabilir. Özellikle panik atak tedavisi sırasında psikolojik destek almak, kişiyi rahatlatacak ve yalnız olmadığı hissini ortaya çıkaracaktır. Bu durum ortaya çıkan sinir ve tedirginlik gibi ani reaksiyonları da büyük ölçüde önler. Sorunun tamamıyla ortadan kaldırılması için kesin bir yöntem yoktur. Zamanla ilaç kullanımı ve psikolojik destekle, atak sıklığı en aza indirilmektedir.

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Panik Atak Nedir?

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Liste Makale ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin