Şeker Otu Yetiştiriciliği Maliyeti Nedir? 
Şeker Otu Yetiştiriciliği Maliyeti Nedir? 

Şeker Otu Yetiştiriciliği Maliyeti Nedir? 

Türkiye'de yeni yeni yetiştirilmeye başlanan şeker otu girişimcilerin dikkatini çekiyor. şeker otu yetiştiriciliği maliyeti nedir? ayrıntılar yazımızda...

Sıfır kalorili doğal tatlandırıcı stevia’nın (şeker otu) ekimi dünyaya yayılıyor. Türkiye’de üretimi çok sınırlı olan şeker otu yetiştiriciliği için Çaykur, bir işleme tesisi kurmaya hazırlanıyor. Şeker otu Kg başına 30-50 TL’ye satılmaktadır. Peki, şeker otu yetiştiriciliği maliyeti nedir? Ayrıntılar yazımızda… 

Halk arasında “şeker otu” olarak bilinen Stevia, şeker pancarı ve şeker kamışından başka en iyi doğal tatlandırıcı olarak bilinir. İçeceklerden şekerlemelere, reçellerden keklere şeker gerektiren her alanda kullanılır. Türkiye için çok yeni bir iş. Ancak hızla yayılıyor ve ilk deneme üretimi 5-6 yıl önce Antalya’da gerçekleşti. Şimdilerde ise 29 şehirde toplam 330 dönümlük alanda, yılda 170-200 ton şeker otu üretilmekte. Diğer tarım ürünlerine göre ürün oldukça yüksek fiyatlara alıcı bulmaktadır. Ayrıca, bu bitkiyi tarlaya ektikten sonra dört yıl boyunca yılda iki kez olacak şekilde hasat alma şansıda vardır.  

Şeker Otu Hasatı 

Şeker otu bitkilerinin yapraklarının hasat zamanı temmuz ayında başlar. Bölgenin iklimine bağlı olarak hasat başlangıcı haziran sonu veya temmuz ortasına kaydırılabilir. Sıcak iklime sahip bölgelerde yılda birden fazla hasat yapılabilir.  

Biçim sonrası doğrudan güneş ışığı almayan serin bir yerde kurutma işlemi gerçekleştirilir. Bitkilerin hızlı kuruması kalite açısından çok önemlidir. Çünkü hasattan sonra hızla kurutulmayan şeker otu yapraklarının oksidasyonu nedeniyle steviosit içeriğinin üç gün içinde üçte bir oranında düştüğü belirlendi. Dikimin ilk yılında ekim tarihi ve hava şartlarına bağlı olarak genellikle tek hasat yapılır ve günde yaklaşık 150-300 kg kuru yaprak elde edilir. 

1 Dekar Şeker Otu Maliyeti 

Şeker Otu Yetiştiriciliği Maliyeti Nedir? 
Şeker Otu Yetiştiriciliği Maliyeti Nedir?

1 Dekar alana 5000 adet şeker otu fidanı dikilir. Fidelerin satış patları 1-1-5 arasındadır. Dolayısıyla bir dekar alan için ortalama 5.000 TL gerekiyor. Maliyeti yüksek gibi görünse de üründen dört yıl hasat alındığından bu maliyet yıldan yıla azalmaktadır. 

Devlet Destekleri  

Devlet, tıbbi ve aromatik bir bitki olduğu için stevia (şeker otu) ekimini desteklemektedir. Bu desteği almak için 5.000 Euro’dan az ve 100.000 Euro’dan fazla olmamak kaydıyla Tarım ve Orman Bakanlığı’na veya il veya ilçe tarım müdürlüklerine başvurulması gerekmektedir. Sulama ekipmanı, dikim veya hasat ekipmanı alımı veya modernizasyonuna yönelik destekler, tohum veya fidan alımını da içerir. 

 Listemakale.com

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Şeker Otu Yetiştiriciliği Maliyeti Nedir? 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Liste Makale ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin