Sistit Nedir?
Sistit Nedir?

Sistit Nedir?  

İdrar yolu ve üreme sisteminin en yaygın hastalıklarından biri olan sistit nedir? Sistit kadınlarda daha sık görülür ve kadınların en az %20’sine hayatlarında en az bir kez teşhis konmuştur. Tedavi edilmediği takdirde sistit böbreklere yayılarak mesane ve böbreklerde kalıcı hasara neden olabilen bir hastalıktır.  

Sistit Belirtileri Nelerdir? 

  • Sık idrara çıkma 
  • İdrar yaparken yanma ve sızı 
  • İdrarın bulanık, kötü kokulu olması 
  • Ağrının kasıklara ve makata yayılması 
  • Ateş
  • Terleme 
  • Yorgunluk
  • Kusma ve bulantı
  • Cinsel ilişki esnasında ağrı hissi olabilir. 

Sistit Nedenleri  

Genellikle bakteriler; cinsel organlarda ve anüste yaşarlar. Bazen bu bakteriler alt idrar yolundan geçerek mesaneye ulaşır. Mesaneye ulaşan bakteriler idrar yoluyla atılır. Ancak mesaneye giren bakteri sayısı, dışarı atılan bakteri sayısını aşarsa, mesanenin iltihaplanmasına ve ardından böbreklerin iltihaplanmasına neden olabilirler.  

Bulaşma, cinsel ilişki sırasında veya cinsel organların temizliğinin düşük olduğu durumlarda olabileceği gibi, menopoz sırasında uzamış idrar retansiyonu, idrar yolu kasılma hastalıkları ve düşük östrojen seviyeleri nedeniyle de olabilir. Kadınların üretraları erkeklerinkinden çok daha kısa boyda olduğu için bakterilerin dış ortamdan mesaneye ulaşma olasılığı çok daha yüksektir. Bu nedenle, kadın sistit insidansı çok daha yüksektir. Kadınların en az %20’si hayatlarında bir kez sistit geliştirir.  

Az rastlanan bir durum da olsa zaman zaman sistite neden olan bakteriler böbrekler ve idrar yolları yoluyla ve lenf yoluyla yukarıdan aşağıya veya yakın dokulardaki enfeksiyonlardan mesaneye ulaşabilirler. 

Sistitin en yaygın nedeni E.coli (coli bacillus) adı verilen bir mikroorganizmadır. Bu bakteri genellikle kalın bağırsakta bulunur ve cinsel ilişki yoluyla mesaneye ulaşabilir. 

Sistit Tedavisi 

Sistit Nedir?
Sistit Nedir?

Sistit antibiyotiklerle tedavi edilir. Tedaviye başlamadan önce idrar kültürü ve antibiyotik incelemesi için numune alınması gerekir. İdrar yolu enfeksiyonları sonuç alınana kadar etkili antibiyotiklerle tedavi edilmelidir. Gerektiğinde antibiyotik tetkik sonuçlarına göre bu ilaçlar değiştirilmelidir. Kronik enfeksiyonların tedavisi uzatılabilir. 

Sistit Korunma Yolları 

Tuvalete gittikten sonra önden arkaya doğru vajinayı güzelce silin. Böylece vajina ve rektal bölgeden bakterilerin idrar yollarına ulaşmasının önüne geçebilirsiniz.  

İdrarınızı tutmayın. Mümkün olduğunca idrar yapın. Bu şekilde mesanedeki bakterileri temizleyebilirsiniz.  

Seks sonrası on dakika içinde idrar yapmaya çalışın. 

Cinsel ilişki sırasında yeterli kayganlığın sağlanması üretranın zarar görmesini azaltacaktır.  

Gün boyunca bol su içmek (mümkünse günde 8 bardak) idrar çıkışını artıracak ve böylece bakteri atılımını artıracaktır. 

 Listemakale.com

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Sistit Nedir?  

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Liste Makale ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin