Sosyolog Nasıl Olunur? Sosyolog Maaşları

Toplum bilinci ve psikolojisi üzerinde çalışmalar yapan sosyolog, psikiyatri dalı ile benzer özellikler taşıyan ancak bazı noktalarda birbirinden ayrılan mesleklerden biridir. Sosyolog maaşları ve kariyer olanakları ile artan danışan bilinci ile daha popüler hale gelmeye başlamıştır.

Sosyolog Kimdir?

Sosyolog; toplum ve toplum-insan üzerinde derinlemesine çalışmalar yapan kişidir. Sosyologlar toplumda meydana gelen olaylar ve davranışlar üzerinde gözlem yaparak, olaylara sosyolojik bakış açısı kazandırabilen, bilinenin altında yatan bilinmeyeni ortaya çıkarabilen kişidir.

Kariyer odaklı Türkiye’de yapılabilecek sayılı mesleklerden biridir. Psikologlar doğrudan bireysel danışanlara hitap ederken, sosyologlar aynı zamanda toplum psikolojisi üzerinde de çalışma yapabilirler.

Sosyolog Nasıl Olunur? Hangi Bölümü Okumak Gerekir?

Sosyolog olmak için öncelikle lisans eğitimi tamamlanmış olması önemlidir. Bu eğitimini de üniversitelerin sosyoloji bölümünü okuyarak lisans derecesi ile mezun olmak gerekmektedir. Okumaya, toplumsal konulara ve araştırmaya ilgisi olan bireyler bu bölümü büyük bir zevkle okuyacaklardır. Bu alanda daha yoğun araştırmalar yapmak isteyen, alana ilgi duyan sosyologlar yüksek lisans, doktora gibi eğitimlerine devam edip kendilerini geliştirebilir.

Sosyologlarda Bulunması Gereken Özellikler

Sosyologların sahip olması gereken özellikleri şu şekildedir;

Eleştirel bakış açısı sergilemek: Ele aldığı konuyu tarafsız bir şekilde çözümlemesi bu bakımdan önemlidir.

Analitik düşünmek: Karşılaştığı, incelediği sorunları iyi anlayıp pratik ve etkili bir şekilde sorunu çözebilmek.

Toplumla ilgili bilgili olmak: Gün geçtikçe değişen toplumumuza ayak uydurup, bilgilerini sürekli tazelemeliler ve güncel tutmaları gerekmektedir.

Pozitif iletişim kurabilmek: Karşısındaki kişi ve olaylara yaklaşımı ve elde edeceği sonuçlar iletişimle sağlanmaktadır. Ne kadar iyi bir iletişim gerçekleşirse elde ettiği sonuçtan o kadar verim alacaktır.

Disiplini olmak: Üstlendiği görevi uygun bir biçimde yerine getirebilmesi ve süreci düzenli yönetebilmesi için disiplinli olması, sorumluluklarını bilmesi gerekir.

Okumayı ve araştırmayı seviyor olmak: Öğrenim ve meslek sürecinde sorgulayıp, konunun nedenlerine inmesi ve iyi bir yorumlama yeteneğine sahip olması gerekir.

Sosyolog Ne İş Yapar?

Üniversitelerin sosyoloji bölümünden mezun olmuş kişiler “sosyolog” unvanı ile mezun olurlar ve bu görevi icra ederler. Sosyologların üzerinde durduğu ana konu toplumdur. Toplum ile ilgili; aile, eğitim, kültür , cinsiyet , din, sosyal sınıflandırma,  kişiler ve örgütler gibi başlıklar üzerinde araştırmalar ve çalışmalar gerçekleştirirler. Bu yaptıkları araştırmalar ve çalışmalar sonrasında elde edilen verilerden yola çıkarak analiz yaparlar. Elbette bunlar temel başlıklardır.

Sosyologlar bu konularında alt konularını derinlemesine incelerler. Hayatımızda uzmanlar tarafından incelenmesi gereken birçok sosyolojik olgu vardır. Bu incelemeler de sosyoloğun işi olarak kabul edilebilir.

Sosyologlar İçin İş İmkanları Nelerdir?

Sosyoloji bölümü mezunlarının çeşitli iş imkanları vardır. Ancak kişi sosyoloji bölümünü okurken kendisini ne kadar geliştirirse çalışabileceği iş sahası o kadar artar.

Sosyolog unvanı ile mezun olan kişiler, kamu da ve özel de çalışma imkanlarına sahiptirler.

1)Lisans mezunu olan sosyolog adayları daha sonra öğretmenlik yapabilmek için alınması gereken pedagojik formasyon olarak adlandırılan eğitimi aldıktan sonra öğretmen olabilirler.

2)Bunun yanı sıra özel okullarda ve dershanelerin rehberlik bölümlerinde çalışabilirler.

3)Hastanelerin sosyal hastalıklar bölümünde çalışabilirler.

4)Çalışma ve Aile Sosyal Politikalar Bakanlığında çalışabilirler.

5)Akademik alanda çalışmalar yaparak akademisyen olabilirler.

6)Araştırma ve geliştirme şirketlerinde yer alabilirler.

7)Adliyelerde, belediyelerde çalışabilirler.

8)Alanında yetkin bilgilere sahip ise yazarlık yapabilirler.

9)İnsan kaynaklarında, ajanslarda ve sivil toplum örgütlerinde çalışabilirler.

Tabii bunlar için sadece mezuniyet belgesi yeterli değildir. Devlette çalışabilmek için yüksek KPSS puanınızın olması gerekiyor. Çünkü ülkemizde sosyoloji bölümü fazlaca mezun vermektedir ve alım sayısı azdır. Akademik kariyer için ise ALES ve YDS gibi sınavlara girmek gerekmektedir.  Ayrıca yabancı dil bilmek iş bulma sürecini kolaylaştıracaktır.

Sosyolog Maaşları Ne Kadar ?

Okulunu yeni bitirip mezun olan bir sosyolog özel de asgari ücret ile çalışmaya başlamaktadır. Deneyimine, çalışma yılına  göre zamanla bu artış gösterebilir. Kamuda çalışan sosyolog maaşları ise en düşük 4000 TL maaş ile işe başlar ve 6000 TL’ye kadar çıkabilir. Bu yine ilerleyen zamanlarda kişinin kazanacağı tecrübeye bağlı olarak değişkenlik gösterebilir.

Sosyolog Maaşları Ne Kadar ?
Sosyolog Maaşları Ne Kadar ?

Sosyolog olarak görev yapan kişilerin görev alanlarında yönetici konumunda olmaları ise, alacakları maaşların dolayısıyla daha yüksek olmasına neden olacaktır.

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Sosyolog Nasıl Olunur? Sosyolog Maaşları

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Liste Makale ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin