Yavru kedi bakımı çok keyifli ve yeni keşfedilen bir deneyim olsa da sağlıklı büyümeleri ve gelişimlerini ideal düzeyde tamamlamaları için doğru adımları atmak gerekir. Kedilerin sağlıklı gelişiminde en önemli faktörlerden biri doğru beslenmedir. Tabii ki kedilerinizle vakit geçirmek, doğru oyunları oynamak ve onların sağlıklı büyümeleri için bakım ihtiyaçlarını karşılamak da önemli ancak beslenmenin her şeyden önce geldiğini unutmayın. Bir yavru kediyi nasıl besleyeceğini bilmek bu durumda bir önceliktir. Pek çok insan yavru kedilere bakmaya başladığında, yavru kediler yetişkin mamasıyla beslenirse ne olur? Sorusunun cevabını araştırmaktadır. Özellikle evde birden fazla kedisi olanlar için yavru kedi ve yetişkin kedi mamasını ayrı olarak sağlamak ve her kedinin kendisi için doğru mamayı yediğinden emin olmak zorlu bir deneyim gibi görünebilir. Kedi besleme söz konusu olduğunda gevşek olmamak ve gereğini yapmak bir kedinin sağlıklı kalması için olmazsa olmazlardan biridir. Yavru kediye yetişkin maması verilir mi? sorusunun cevabını yazımızda bulabilirsiniz.
Yavru ve Yetişkin Kedi Maması Arasındaki Farklar
Yavru kedileri yetişkin maması ile beslemek, olumsuz etkiler doğuracak bir seçenek değildir. Ancak yavru kedilerin beslenme ihtiyaçları göz önüne alındığında, mamalar arasındaki fark, yavru kedilerin neden yetişkin kedi maması yemediği konusunda bize doğru şeyleri söyleyecektir.
Yavru kedi mamasını incelediğinizde yetişkin kedi mamasına göre daha yüksek protein ve yağ asitleri içerdiğini göreceksiniz. Kedi mamasındaki taurin içeriği de yavru kedi mamasındaki diğer mamalara göre daha yüksektir. Tüm bunların temel nedeni, yavru kedilerin büyümeleri sırasında daha fazla beslenmeye ihtiyaç duymalarıdır. Her porsiyon yavru kedi maması daha yüksek enerji içerir. Yavru kedilerin sağlıklı büyümek için daha fazla enerjiye ihtiyacı vardır. Yüksek yağ asidi ve protein oranı enerji sağlayabilir. Ayrıca yavru kedilerin büyümeleri sırasında yetişkinlere göre daha fazla vitamin ve minerale ihtiyaçları vardır. Bundan dolayı da yetişkin kedilerin yavru kedi maması yemesi sağlıksızdır.
Çünkü düzenli olarak yavru kedi maması yiyerek beslenen yetişkin kedilerde başta obezite olmak üzere birçok sağlık sorunu ile karşılaşmak mümkündür. Burada ayrıca belirtilmesi gereken özel bir durum vardır. Yavru kedi maması yetişkin kediler için kesinlikle tavsiye edilmese de hamile veya emziren yetişkin bir kedi için yavru kedi maması yeterli beslenme açısından en iyi seçenektir. Hamile ve emziren kedilerin kendi enerji ihtiyaçlarını karşılamak ve yavrularını sağlıklı bir şekilde büyütmek için daha fazla enerjiye ihtiyaçları vardır. Bu nedenle onları yavru kedi maması ile beslemek iyi bir seçimdir ve sağlığı ile ilgili bir endişeye yol açmaz.
Yavru Kedi Beslenmesi Nasıl Olmalıdır?
Kedilerin daha sağlıklı bir yaşam sürmeleri için yavru kedi beslenmesinin doğru gerçekleşmesi önemlidir. Bilindiği üzere bir bebeğin temel ihtiyacı anne sütüdür. Yavru kedi beslenmesinin ilk 8 haftasında anne sütü paha biçilmezdir, ancak her yavru kedi bu süre içinde anne süte ile beslenecek kadar şanslı değildir. Annesinden erken yaşta ayrılmış bir yavru kediyi sahiplendiyseniz, yavru kedilere özel formüle edilmiş mamaları tercih edebilirsiniz. 5. haftadan itibaren yavaş yavaş konserve yavru kedi mamasına geçebilirsiniz.
Yavruların yeterli beslenmesi için konserve mamaya geçiş çok önemlidir. Yaş mamalar çok fazla su içerdiklerinden dolayı yavruların susuz kalmasını engelleyebilir ayrıca düşük tüketimde bile yavruya yüksek enerji sağlayabilir. Ayrıca yavru kediler erken dönemlerde kuru mama yemekte zorlanabilirler. Bundan dolayı kedinizi 8. haftadan başlayarak, yavru kediler için özel olarak hazırlanmış yavru kedi mamalarıyla beslemeye devam edebilirsiniz.
Yavru Kedi Maması Ne Zaman Bırakılmalı?
Kedinin cinsine bağlı olarak yetişkinliğe ulaşma süresi değişebilir. Genellikle kedilerin 1 yaşında yetişkinliğe erişmeleri beklenir. Yetişkinlik dönemi ile cinsel olgunluk dönemi karıştırılmamalıdır. Kediler cinsel olgunluğa daha erken ulaşır. Ancak fiziksel gelişimleri devam eder. Cinsel olarak olgunlaşmış kedinin yetişkin bir kedi olduğunu varsayarsak, 9 aylık bir kediye yetişkin maması verilir mi? Gibi soruları gündeme gelmektedir. Bununla birlikte, bir kedinin fiziksel olarak yetişkin bir kedi olarak kabul edilmesi için gereken süre, kendinin cinsine göre değişiklik göstererek 12 ila 18 ay arasında olabilir.
Düzenli veteriner muayeneleri ile kedilerin yetişkin kedi mamasını ne zaman tüketebileceği konusunda doğru bilgiler elde edilebilir. Kediniz ilk yaşından önce yetişkin bir kedinin boyutuna ulaşmış gibi görünse bile, mama değişikliğini beklemeniz gerekebilir. Unutulmamalıdır ki, fiziksel gelişimin yanı sıra kediler için iç organların, sinir sisteminin, kemiklerin, eklemlerin, kasların yani gözle görülmeyen ve hayati önem taşıyan tüm yapıların gelişiminin devam ettiği unutulmamalıdır. Bundan dolayı en doğru karar veteriner tarafından verilecektir.
Listemakale.com