Yengeçler Neden Yan Yan Yürür?
Yengeçler Neden Yan Yan Yürür?

Yengeçler Neden Yan Yan Gider?

Yengeçler neden yan yan gider? diyenler için öncelikle bu hayvanların vücut yapısından söz edilmelidir. Denizde ve karada yaşayabilen yengeçler, su altındayken kolayca gizlenebilir. Fakat karada hareketleri sınırlıdır ve ancak dar yerlere gizlenerek hayatta kalabilirler.

Yengeçler Neden Yan Yan Gider? Yengeç Yürüyüşü Nedir?

Kayalık sahil bölgelerinde daha çok bulunan yengeçler, hızlı ve güçlü bacaklara sahiptir. Yengeç yürüyüşü ise yana doğru olmasıyla dikkat çeker. Kara ve su hayvanı olan yengeçlerin yana doğru yürüme sebepleri şunlardır:

  • Vücutları yassı olduğu için bacakları yana doğru uzanır. Kalın bir gövdeleri olmadığı için bacaklar aşağı uzanmamaktadır. Eklemler karşıya değil de yana baktığı için hareket durumunda vücutları sağ veya sola gidebilir.
  • Yengeçlerin yan yan yürümesi, hayatta kalabilmeleri için gereken bir detaydır. İleri ve geri hareket durumunda kaya üzerlerine tırmanmaları daha zordur. Örneğin yengeçler ileri doğru yürüyebilselerdi, bir yere tırmanmak için ilk olarak bacaklarıyla tüm vücutlarını taşımaları ve daha sonra diğer bacaklarla kendilerini öne itmeleri gerekirdi. Böcekler bu şekilde istedikleri yere tırmanırken, aynısını yengeçler yapamaz çünkü ağırlıkları daha fazladır.
Yengeçler Neden Yan Yan Yürür?
Yengeçler Neden Yan Yan Yürür?

Yengeç Isırığı Zehirler mi?

Yengeç ısırığı bazı durumlarda tehlikeli olabilir. Tropikal bölgelere özgü yengeç türleri vahşi bir ortamda yaşarlar ve kendilerini koruyabilmelerini sağlayacak zehirli kancaları bulunur. Özellikle Güney Amerika ve Batı Afrika sahillerinde ölümcül yengeçler rastlanabilir. Fakat ülkemizin sahillerinde görebileceğiniz yengeçlerin tamamına yakını zehirsizdir. Korkmaları durumunda ayağınızı, bacağınızı ısırıp kaçmaları normaldir.

Yengeçler Neden Kolunu Koparır?

Yengeçlerin kolunu koparması, tehlike durumunda saldırgan hayvanın veya insanın dikkatini bozmak içindir. “Yengeçler neden yan yan gider?” sorusu kadar, kollarını nasıl kopardıkları da önemli bir konudur. Biyolojide rejenerasyon olarak adlandırılan doku yenilenmesi, en fazla yengeç ve kertenkelelerde görülür.

Rejenerasyonu onarım ve yenilenme olarak ikiye ayırmak mümkündür.  Eklem bacaklıların deri değişimi ve kuşların tüy değişimi yenilenme kapsamındadır. Onarım ise kaybedilen uzuvların yerine gelmesidir. Sizi görünce kolunu bırakıp kaçan bir yengeç, yaklaşık 7 gün içinde yeni bir kola sahip olabilir. Her yengeç yürüyüşü ve vücut yapısıyla özeldir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Yengeçler Neden Yan Yan Gider?

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Liste Makale ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin