Bilimsel Makale Yazımında Doğru Dergi Seçimi Nasıl Yapılır? 
Bilimsel Makale Yazımında Doğru Dergi Seçimi Nasıl Yapılır? 

Bilimsel Makale Yazımında Doğru Dergi Seçimi Nasıl Yapılır? 

Bilimsel makale yazımında doğru dergi seçimi nasıl yapılır? sorusunun cevabını merak eden okurlar detayları yazımızda bulabilir.

Diyelim ki akademik bir makale yazdınız ve yazdıktan sonra hangi dergiye göndereceğinizi bilmiyorsunuz, bazı önemli noktalara değinmek önemlidir. Öncelikle makalenizin hangi bilim dalı ile ilgili olduğuna ve ne tür sorular sorduğuna dikkat etmeniz gerekiyor. Bu soru hakkında net olmak ve kafanızı karıştırmamak önemlidir, çünkü makalenizin içeriğine uygun canlı bir dergi bulursanız, makalenizin yayınlanma oranı açıkça artacaktır. Makaleniz için doğru dergiyi araştırırken, yerel mi yoksa uluslararası bir dergide mi yayınlamak istediğinizi belirlemek de önemlidir. Ayrıca dergileri araştırırken derginin hakemlerinin ve editörlerinin çalışkan, güvenilir ve bilim camiasında başarılı kişiler olmasına dikkat edin. Çünkü bazı dergiler, o derginin yönetim kurulunun temkinli veya özensiz çalışma tarzına bağlı olarak farklı çalışabilir. Gelin, hep beraber bilimsel makale yazımında doğru dergi seçimi nasıl yapılır? Sorusunun cevabını inceleyelim. 

Bilimsel Makale Yazımında Doğru Dergi Nasıl Bulunur?

Bilimsel Makale Yazımında Doğru Dergi Seçimi Nasıl Yapılır? 
Bilimsel Makale Yazımında Doğru Dergi Seçimi Nasıl Yapılır?

Bilimsel makale yazımında doğru dergiyi bulmak için öncelikle makale türünüzü anlamak çok önemlidir. Örneğin derleme, tez veya olgu sunumu yazacağınız bir makale için, yayınlamak istediğiniz derginin şartlarını ve amaçlarını okumanız önemlidir. Derginin uluslararası mı yoksa yerli mi olduğu sizin için önemliyse, bu konudaki araştırmalarınızı da derinleştirmelisiniz. Makalenizin özgün olduğundan ve intihal içermediğinden emin olmalısınız. Dergilerin hakemlerinin ve editörlerinin de büyük bir rol oynadığını söylemek gerekir, çünkü iş tek başına sizin tarafınızdan yapılmaz. Detaylı olarak izleyeceğiniz adımlar şu şekilde açıklanabilir; 

  • Bir dergi seçerken derginin kalitesini göz önünde bulundurmalı ve o dergide daha önce yayınlanmış araştırmaları gözden geçirmelisiniz. Çünkü kaliteli dergilerde hem yayın kalitesi hem de yayıncının akademik kalitesi çok önemlidir. 
  • Dergi bulmak için araştırma yaparken makalenizin konusu ile ilgili anahtar kelimeleri kullanarak arama yapabilirsiniz. Örneğin, cinsiyet alanında çalıştığınızı varsayarsak, araştırma yaparken cinsiyet veya cinsiyet, kadınlık, erkeklik, lgbtiq vb. anahtar kelimeleri kullanabilirsiniz. 
  • Makalelerinizin derleme, deneme ya da farklı konular olmasına bağlı olarak, hedef kitleniz için dergileri belirleyebilir ve arayabilirsiniz. 
  • Bazen dergiler sizden makaleleri e-postayla veya web sitelerindeki prosedürü izleyerek göndermenizi isteyecektir. Bu nedenle, seçtiğiniz derginin bir sosyal medya hesabı veya web sitesi olup olmadığını da kontrol edin. 
  • Potansiyel bir dergi bulduğunuzu varsayarak derginin amacını, yayın politikalarını ve yayın kurulunu gözden geçirin. 
  • Her ihtimale karşı, dergiye e-posta gönderin ve yayınlamak istiyorsanız yayın kılavuzlarının hala güncel olup olmadığını sorun. Ya da araştırmanızda tartıştığınız konuların derginin içeriğine uygun olup olmadığını sorabilirsiniz. Ne kadar hızlı yanıt alırsanız, derginin ne kadar özenli olduğunu anlarsınız. 
  • Bir diğer önemli konu da derginizin hangi indeks tarafından tarandığının bilinmesidir. En dizininin SCI, SSCI ve AHCI tarafından kapsandığını kontrol etmek önemlidir. Çünkü bazı yerel ve ulusal dergiler herhangi bir indekste yer almayabilir. 
  • Makalenizi göndereceğiniz dergiyi tam olarak belirledikten sonra, makalenizi dergi prosedürlerinde belirtilen yazım kurallarına uygun olarak son teslim tarihine kadar göndermelisiniz. 
  • Gönderim sonrası editör ile iletişiminiz önemlidir. Akademik yayınlarda bazen hakem atama ve değerlendirme sürecini uzun tutabilir. Bu nedenle zaman zaman editöre mail atarak makalelerinizin durumu hakkında bilgi alabilirsiniz. 
  • Hakemler düzeltme yapabilir veya makaleniz doğrudan yayınlanabilir. Bir düzeltme olursa, hakem tarafından verilen anekdota göre düzeltip tekrar gönderdiğinizden emin olun. 

Listemakale.com

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Bilimsel Makale Yazımında Doğru Dergi Seçimi Nasıl Yapılır? 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Liste Makale ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin