Loading...
tr usd
USD
0.21%
Amerikan Doları
41,57 TRY
tr euro
EURO
0.10%
Euro
48,55 TRY
tr chf
CHF
0.15%
İsviçre Frangı
51,97 TRY
tr gbp
GBP
0.10%
İngiliz Sterlini
55,54 TRY
tr eur-usd
EURO/USD
0.03%
Euro Amerikan Doları
1,17 TRY
bist-100
BIST
-1.04%
Bist 100
11.258,72 TRY
usd gau
Petrol
-0.32%
Brent Petrol
69,20 USD
gau
GR. ALTIN
0.23%
Gram Altın
5.012,06 TRY
tr btc
BTC
-1.47%
Bitcoin
3.903.235,28 TRY
tr eth
ETH
-1.45%
Ethereum
133.644,20 TRY
tr bch
BCH
-1.27%
Bitcoin Cash
24.356,60 TRY
  1. Haberler
  2. Genel
  3. Birlik Sağlık Sen Aile hekimlerinde gizli maaş kesintisi

Birlik Sağlık Sen Aile hekimlerinde gizli maaş kesintisi

Aile Hekimleri Zam Beklerken, Kesinti Aldılar…

Sağlık bakanlığı 29bin aile hekimine ve aile sağlığı çalışanına Temmuz ayı başında yeni bir düzenleme getirerek 3500 kişiden daha fazla kişi kaydının yapılmasını engelledi. Bu sayede hasta yükünü azaltmayı ve hizmet kalitesini artırmayı hedeflese de olan yine aile hekimliği sisteminde çalışanlara oldu.

 

İlk bakışta iş yükünün ve hasta sayısının azaltacağıve daha verimli koruyucu hekimlik yapılacağı düşünürken, her ay hekim için 2000tl-2500tlhemşire için 700tl-800tl daha az maaş anlamına gelmektedir. Bunu yıl bazında düşünürsek 12ay çalışıp, 10 ay maaş almış konumuna düşüyoruz.

 

Yanlış duymadınız, enflasyona ezildiğimiz ve alay edilerek zam yaptık diye eğlenildiğimiz bu dönemde, gizlice ve sinsice yapılan bu maaş kesintisinin hiçbir hukuki zemini yok. 

 

Üzerinden tam 1 yıl geçti. Son düzenleme ile aile hekimliğinde çalışanların özellikle ücret ve diğer haklarını düzenleyen “ödeme ve sözleşme yönetmeliği”, namı değer “ceza yönetmeliği”’nin üzerinden 1 yıl geçti. Zaten pandemi ile beli bükülen sağlık ordusunun en büyük tümenlerinden aile hekimliği ordusu’nun, bu yönetmelikle daha da zor şartlarda çalışmaya zorlanmasının ardından 1 yıl geçti. Bu 1 yılda ses yükseltildi, olmadı. İş bırakıldı, olmadı. Ne yapıldı ise de bakanlık bu çarpık uygulamadan vazgeçmedi derken, şimdi de aile hekimliği çalışanlarının aldıkları paraya göz dikti. 

 

Aile Hekimliği Uygulama Kanunu’nu ve Ödeme ve Sözleşme Yönetmeliğinde gerekli düzenleme yapılmadan başlattığı bu uygulama, kişilerin hekim seçme özgürlüğünü’de elinden almış olmaktadır. Kişiler kayıt yaptıramadıkları için istedikleri hekimden hizmet alamamaktadırlar. 

 

Aynı zamanda aşırı iş yükü altında ezilen birinci basamak çalışanları arasında çalışma barışını da bozmuş oluyor. Sağlık hizmetinin sunumunda çok az da olsa rekabet ve iyi iş planı imkânını da bozmuş oluyor.

 

Aile hekimleri ücretlerini, kayıtlı kendilerine kayıtlı1000 kişi ile 4000 kişi arasındaki kişi sayısının belirli bir katsayı ile çarpılması hesabına göre almaktadırlar. Eğer bu katsayıyı düzenlemez de kayıtlı kişi sayısını aşağı çekerseniz çok düşük ücrete çalışmaya zorlanmış olursunuz. Hâlihazırda sisteme giriş yapmış bir aile hekimi 1000 nüfusla 7000tl almak zorunda bırakılıyor. Bu utanılacak bir durumdur, katsayı artışı acilen gereklidir. Beraberinde çalışan ebe yada hemşire ise asgari ücretin yarısını dahi alamamaktadır. 

 

Acilen maaş katsayıları düzenlenerek yine kayıtlı kişi sayıları azaltılmalıdır. Hiç kimse asgari ücret altında çalıştırılamaz. Nitelikli sağlık hizmeti açlık ve yoksulluk sınırı altında verilemez. 

 

Hastaların doktor seçme hakları ellerinden alınamaz.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

Birlik Sağlık Sen Aile hekimlerinde gizli maaş kesintisi
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Liste Makale ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin
KAI ile Haber Hakkında Sohbet
Sohbet sistemi şu anda aktif değil. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.