Boşanma Davası Nedir? Nasıl Açılır? 
Boşanma Davası Nedir? Nasıl Açılır? 

Boşanma Davası Nedir? Nasıl Açılır? 

Mutlu bir evlilik yürütmek her çiftin hayalidir. Ancak zaman zaman işler istenildiği gibi gitmez ve ayrılıklar yaşanabilir. Evli çiftlerin ayrılık sürecindeki en önemli dönem boşanma sürecidir. Peki, boşanma davası nedir? Boşanma davası nasıl açılır? Boşanma davası açma sebepleri nelerdir?

Çoğalan boşanma davaları ile beraber boşanma davası nedir? Boşanma davası nasıl açılır? Boşanma davası açma sebepleri nelerdir? Boşanma davası ne kadar sürer? Gibi konular oldukça merak edilmektedir. 

Boşanma Davası 

Boşanma Davası Nedir? Nasıl Açılır? 
Boşanma Davası Nedir? Nasıl Açılır?

Boşanma davası nedir? Sorusuna verilebilecek en kısa cevap; aile mahkemesinde diğer özel hukuk davalarından farklı kurallar uygulanarak yürütülen bir dava türü diyebiliriz. Boşanma davasının açılmasıyla beraber, manevi ve maddi tazminat, nafaka, ev eşyalarının paylaşımı gibi hukuki problemlerinde çözüme kavuşması gerekmektedir. 

Boşanma Davası Nasıl Açılır? 

Anlaşmalı ya da çekişmeli boşanma davası tercihine göre boşanma davasının nasıl açılacağı değişiklik göstermektedir. Bu iki tür boşanma davası da Aile Mahkemesi’nde açılmaktadır. Boşanmak isteyen çiftlerden bir tanesi iki tane kopya dava dilekçesi ile varsa eklemek istediği diğer belgeleri ve nüfus cüzdanının fotokopisini ekleyerek boşanma davasını avukatı olmaksızın kendisi de açabilmektedir. Boşanma davası sonuca ulaştıktan sonra kadınların tekrar evlenmesi için bir süre beklemeleri gerekmektedir. Kanunda bu süreye, iddet süresi denilmektedir. 

Boşanma Davası Ama Sebepleri Nelerdir? 

Boşanma Davası Nedir? Nasıl Açılır? 
Boşanma Davası Nedir? Nasıl Açılır?

Boşanma davalarının genel nedenleri yasal olarak sınırlandırılmamıştır. Boşanma, hakaret, kavga, şiddet, geçimsizlik, anlaşmazlıklar vb. genel sebeplere örnek olarak gösterilebilir. Mahkeme bu sebepleri inceler ve uygun görürse boşanmaya karar verebilir. Mahkeme, davacının ileri sürdüğü nedenlerle boşanmayı gereksiz görürse, boşanma başvurusunun reddine veya karı kocanın bir süreliğine ayrılmasına karar verebilir. 

Boşanma davalarının özel nedenleri Türk Medeni Kanunu’nda düzenlenen sınırlı sayıda olan nedenler hüküm altına alınmıştır. Boşanma davasının özel nedenleri şu şekildedir; 

  • Zina 
  • Hayata kast, onur kırıcı ya da pek kötü davranış nedeni ile boşanma 
  • Haysiyetsiz yaşam sürme ve suç işleme nedeni ile boşanma 
  • Evlilik birliğinin temelinden sarsılması nedeni ile boşanma 
  • Terk edilmek
  • Akıl hastalığı 

Boşanma Davası Ne Kadar Sürer? 

Boşanma davası açma ve neticelenmesi arasında geçen bir süre mevcuttur. Anlaşmalı boşanma davaları bir veya iki celsede neticelenmektedir. Çekişmeli boşanma davaları ise çok uzun yıllar boyunca devam edebilmektedir. Türk Hukuk sisteminde bir dava hem davanın yapısından dolayı hem de iş yoğunluğu nedeni ile belirli bir sürede sonuçlanması beklenemez. Davanın yapısından kast; tebligat aşaması, delillerin toplanması, tanıkların dinlenmesi, bilirkişi raporu ve adli tatil gibi dava sürecini etkileyen çok fazla etkenler bulunmaktadır. Ancak belirtmek gerekirse, anlaşmalı boşanma davalarında dava, en fazla iki celsede neticelenmektedir. Çekişmeli boşanma davalarında ise bu süre yaklaşık olarak 1,5-7 yıl arasında sürebilmektedir. 

Listemakale.com

2
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Boşanma Davası Nedir? Nasıl Açılır? 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Liste Makale ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin