Adak Kurbanı Nedir?

Adak kurbanı nedir? Adak kurbanı ne zaman ve nasıl kesilir? Adak kurbanının şartları ve hükümleri nelerdir? merak edilen bütün soruların cevapları yazımızda yer alıyor.

Kurban kesmek, durumu olan her Müslüman için farz kılınan bir ibadettir. Her yıl Kurban Bayramı’nda kurban kesilir. Lakin, bazı kurbanlar sadece bayramda değil kişilerin dilediği zamanlarda kesilir ve farz değildir. Adak kurbanı olarak adlandırılan bu kurban, durumu yeten her Müslümana farz olan kurbandan ayrılır. Peki, adak kurbanı nedir? Adak kurbanı ne zaman ve nasıl kesilir? Adak kurbanının şartları ve hükümleri nelerdir? merak edilen bütün soruların cevaplarını yazımızın devamında bulabilirsiniz.

Adak Kurbanı Nedir?

Adak kurbanı da aynı şükür ve akika kurbanı gibi kişilere farz değildir ve isteğe bağlı olarak kesilir. Adak kurbanları, olması istenilen bir durumun olması ve gerçekleşmesi, arzu edinilen bir şeyin elde edilmesi için kişiler tarafından adanan ve bu durum geçekleştiği zaman kesilmesi gerekli olan kurbandır. İstenilen durum için kurban adanabilir. Kişiler çoğunluk ile istedikleri bir durumun gerçekleşmesi adına, kurban adarlar. Adak kurbanı için hiç kimse ibadet olarak yükümlü değildir. Adak kurbanı, istek doğrultusunda kesilen bir kurbandır. Lakin, istenilen durum her ne ise gerçekleştiği zaman adak edilen kurbanın muhakkak kesilmesi gerekir.

Adak Kurbanı Ne Zaman ve Nasıl Kesilir?

Adak Kurbanı Nedir?
Adak Kurbanı Nedir?

Adak kurbanları, kişilerin sorumlu olmadığı halde isteyerek, Allah için kestiği kurbanlardır. Kişi adak kurbanı için Allah’a söz vermiş olur diyebiliriz. Kişinin istediği durum gerçekleştiği zaman adak kurbanını kesmek ile sorumlu olur. Adak kurbanının kesilmesi için herhangi bir zaman dilimi yoktur. Dilenen durumun gerçeklemesi ile adak kurbanı kesilebilir. Kişi istediği durum gerçekleştiği an, adak olarak adadığı kurbanının kesilmesi ile sorumludur. Adak kurbanını kesmek için en makul an en kısa zaman içinde kesilmesidir. Adanan kurbanlık hayvan, tıpkı Kurban Bayramlarında kesilen kurbanlar gibi kesilir. Adak kurbanında sadece kişinin niyeti farklıdır, kesiminde herhangi bir farklılık yoktur.

Adak Kurbanının Şartları ve Hükümleri Nelerdir?

Kurban Bayramı’nda aranan hayvanlardaki nitelikler adak kurbanları içinde geçerlidir. Bu nitelikler şu şekildedir; Kurbanın sağlıklı, azaları tam ve besili olması gerekir. Bundan dolayı hasta, zayıf ve düşkün, bir ya da iki gözü birden kör, boynuzları kökten kırılmış, kuyruğu ve kulaklarının yarıdan fazlasının kesilmiş, dişlerinin bir kısmı ya da tamamı dökülmüş ve memesi kesik hayvanlardan kurban olmaz. 

Kurbanın kesilmesi için belirli bir yaşı doldurmuş olması gerekir. Bu duruma göre 5 yaşını doldurmuş deve, 2 yaşını doldurmuş manda ya da sığır, 1 yaşını doldurmuş keçi ya da koyun kurban edilebilir. Bu yaşa gelmiş kurbanlık hayvanların dişini değiştirip değiştirmediğine bakılması gerekmez. Bunun yanında 6. ayını tamamlayan koyun eğer 1 yaşını doldurmuş gibi büyük ve gösterişli ise kurban edilebilir.

Bunlara ek olarak adak kurbanının en büyük şartı kurbanı adayan kişi, yani adak sahibi kurbandan yiyemez. Adak sahibi ile birlikte ailesinden eşi, çocukları, anne ve babası yani kısaca kendi soyundan olan dede ve torun gibi kimseler adak kurbanının etini yiyemez. Bunun yanında akraba olmayan ancak zengin kimselerinde bu adak kurbanının etinden yememesi gerekir. Eğer adak kurbanından yenilirse o et bedeli kadar fakir kişilere dağıtılması gerekiyor. 

Bunların yanında adak ayan kişinin Müslüman olması, akıl sağlığının yerinde olması ve ergenlik dönemine girmiş olması gerekir. Ayrıca adak için istenilen durumunda dine uygun olması ve günaha, kötü durumlar neden olmayacak şeyler olması gerekir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Adak Kurbanı Nedir?

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Liste Makale ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin