Çocuklarda Etkili Öğrenme Yöntemleri
Çocuklarda Etkili Öğrenme Yöntemleri

Çocuklarda Etkili Öğrenme Yöntemleri

Her çocuk özeldir. Farklı kişilik özelliklerine sahiptir. Her çocuğun öğrenme biçimi farklıdır. Bütün insanların algılama, düşünme ve öğrenme biçimi farklıdır. Kimi bireyler görerek, kimisi duyarak kimisi de dokunarak öğrenir. Etkili öğrenme yöntemlerinin etkisi kişiden kişiye değişebilmektedir.

Çocuklarda Etkili Öğrenme Yöntemleri Nelerdir?

Çocuklarda Etkili Öğrenme Yöntemleri Nelerdir?
Çocuklarda Etkili Öğrenme Yöntemleri Nelerdir?

Gördüklerini daha iyi öğrenen bireyler görsellerle, sesleri daha iyi algılayan bireyler işitsel, dokunarak öğrenen bireylerde dokunsal öğelerle öğrenmeyi daha hızlı gerçekleştirir. Çocuk hangi tür öğrenmeye yatkınsa çocuğa eğitim o alanda verilmelidir. Etkili öğrenme için kullanılacak öğretme yöntemleri şunlardır:

Görsel Öğrenme: Yapılan araştırmalarda insanların % 83ünün görerek öğrendiği ortaya çıkmıştır. En etkili öğrenme biçimi görsel öğrenmedir. Olay ve varlıkların görüntüsü önemlidir. Olayları anlatırken görselleri ön plana alır. Gördükleri görüntüleri detaylı olarak anlatabilir.

Şemalar, tablolar, grafikler, haritalar ve resimlerle öğrenme gerçekleştirir. Kitap okurken önemli yerlerin altını çizerler. Hayallere çok sık dalarlar. Çoğu zaman dalgın ve dikkatsizdirler. Kolay öğrenmek için not tutarken renkli kalemler kullanırlar. Şekiller çizerler. Görsel malzemeler kullanmak isterler.

İşitsel Öğrenme: Öğrenmeyi dinleyerek gerçekleştirirler. Yazıları yüksek sesle okurlar. Anlatılan şeyleri kendileri de tekrar eder.  Sesli düşünüp konuşmak isterler. Şiir okur gibi konuşurlar. Konuşmalarının kesilmesini sevmezler. Anlatılanları dikkatle dinlerler. Anlatılanları unutmaz üstünden uzun bir zaman geçse bile hatırlarlar.

Gürültüden çok etkilenirler. Gürültülü ortamda ders çalışamazlar. Sorulan soruları hatırlamak için sesli düşünürler. Sınıfta dinleyerek öğrenirler.

Dokunsal Öğrenme: Öğrenmek istedikleri şeye dokunmak isterler. İnsanlarla iletişim kurarken dokunma duygusunu kullanırlar. Konuşmaktan hoşlanmazlar. Eşyaları dokunarak tanırlar. Okumaya başlamadan önce kitaba dokunurlar.

Kitap okurken parmaklarıyla satırı takip ederler. Sesli ve hareketli ortamlarda ders çalışmaktan hoşlanırlar. Ders çalışırken ellerini sürekli bir yere sürtüp ayaklarını sallarlar. Kalemi parmaklarının arasında çevirirler. Not tutarak öğrenirler. Her şeye dokunmak isterler. Deneyerek öğrenme yolunu tercih ederler.

Öğrenmenin Zamanı Var Mıdır?

Her ne kadar öğrenmenin bir zamanı bulunmuyor olsa da her bireyin dimağının açık olduğu, bir şeyleri öğrenebileceği zamanlar bulunmaktadır. Yapılan araştırmalarda aslında bunu kanıtlar niteliktedir. Örneğin öğrenme üzerine yapılan bir araştırmada erişkinlerin sabah saatlerinde öğrenmeye daha yatkın oldukları tespit edilmiştir. El becerisi edinme, yabancı dil öğrenme, keşfetme veya bir müzik aletini çalmayı öğrenme gibi kazanımlar yaşlı erişkinlerde sabah saatlerinde daha kolay olabilmektedir. 15-17 yaşlarında genç kızlarda yapılan aynı araştırma ise öğrenme faaliyetlerinin saat 03:00’da daha fazla olduğunu kanıtlamıştır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Çocuklarda Etkili Öğrenme Yöntemleri

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Liste Makale ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin