Ek Gıdaya Ne Zaman Geçilmeli?
Ek Gıdaya Ne Zaman Geçilmeli?

Ek Gıdaya Ne Zaman Geçilmeli?

Ek gıdaya ne zaman geçilmeli konusu, annelerin en heyecan duyduğu süreçlerden birisidir. Bebeğin ek gıdaya başlaması için uzmanlar yaşamın 6. Ayını uygun görürler. Bu süreçte bebeğin hareket etme yeteneği artar. Bebeklerin gelişimleri hızlanır. Anne sütünde olmayan vitamin ve liflere bu dönemde ihtiyaç duyar. Bebek bu dönemde diğer besinlere ilgi duymaya başlar. Bebek anne sütü ile doyuyorsa ve başka besine ihtiyaç duymuyorsa emzirme 1,5 yaşına kadar devam ettirilmelidir. Anne sütü yeterli değilse ve bebek mama ile besleniyorsa, bebeğin kilo alımı azsa, bebekte demir eksikliği varsa 5.ayın sonunda ek gıdaya geçiş yapılmalıdır.

Ek Gıdaya Ne Zaman Geçilmeli? Ek Gıdaya Geçiş Zamanı Geldiğini Nasıl Anlarsınız?

Bebek ek gıdaya ne zaman başlar sorusunun cevabını açıklayan bazı belirtiler vardır. Bebekte dil çıkarma refleksi kayboluyorsa, destekle oturmaya başladıysa, parmakları ile nesneleri kavrayabiliyorsa, parmakları ile nesneleri ağzına götürmeye başladıysa, kemirme ve ısırma gibi refleksleri artmışsa bebeğin ek gıdaya geçiş zamanının geldiğini gösterir.

Ek Gıdaya Geç Ya Da Erken Başlamanın Zararları Nelerdir?

Ek gıdaya geçiş için uygun zamanı belirlemek önemlidir. Doğru zamanda başlamak bebeğin gelişiminin sağlıklı ilerlemesi açısından önemlidir. Ek gıdaya geç kalınması ya da erken başlanması durumunda bebekte mide ve bağırsak gibi organlar yeterince gelişmez. Bu da kişinin sindirim problemi yaşamasına neden olur. Özellikle vücut yağ ve nişastayı yıkacak enzimleri salgılayamaz. Erken verilen ek gıda vücudun katı yükünü arttırır. Böbreklerde biriken sodyum ve üre miktarını arttırır. Bu da bebeğin vücudunda sıvı miktarının azalmasına neden olur. Bebeğin hâkim olduğu emme refleksi kaybolmaya başlar. Ek gıdalar bebeklerin gelişimini olumsuz etkilediği gibi kişide besin alerjisi görülmesine neden olur. Ek gıdaya geç başlayan bebeklerde demir eksikliği görülür. Gerekli besinler zamanında alınmadığı için bebeğin kilo alımı az olur. Bebekte gelişimsel bozukluklar ortaya çıkar.

Ek Gıdaya Geçerken Nelere Dikkat Edilmeli?

Ek Gıdaya Geçerken Nelere Dikkat Edilmeli?
Ek Gıdaya Geçerken Nelere Dikkat Edilmeli?

Bebeği ek gıda ile tanıştırmada doğru gıda seçimi önemlidir. Yumuşak, alerji yapmayan, sağlıklı ve doğal besinler olmasına dikkat edilmelidir. Ek gıdaya püre gıdalarla başlanmalıdır. Çiğneme refleksini geliştirmek için püre gıdalardan sonra katı gıdalara geçiş yapılmalıdır. Sürekli püre ya da sıvı gıda vermek bebeğin çiğneme refleks gelişimini olumsuz etkiler. Bebeğin yeni gıdalarla tanışması kademeli olarak gerçekleşmelidir. İlk zamanlar her öğün yeni gıdalar denemek yerine günün bir öğününde yeni gıdaya geçilmelidir. Ek gıdaya geçiş sürecinde bebeği zorlamayın. Yeni gıdaya alışmak bebek için zor gelebilir. Yemediği zaman bebeğe baskı yapmak doğru değildir.

Bebeğe Verilebilecek Ek Gıdalar

Bebek ek gıda ne yer sorusu için, meyve ve sebze püresi önerisi verebiliriz. Çok belirgin tatları olan meyve ve sebzeleri tercih etmeyin. Ek gıdaya patates püresi ile başlayabilirsiniz. Patates kabız yapabilir bu yüzden aşırı patates yedirmek doğru değildir. Alerji reaksiyonu düşük olan bir başka ek gıda kabaktır. Özellikle yaz mevsiminde tercih etmelisiniz. Bebek kabağı kolay sindirebilir. Lifli yapısı ile besleyici özelliğe sahip balkabağı bebeğe ek besin olarak verilebilir. Kabağı çorba olarak verebileceğiniz gibi püre olarak da sunabilirsiniz. Püre ve çorbanın baş tacı olan havuç bebeğe verilecek en faydalı ek gıdalardan birisidir. Havucu buharda pişirip yumuşatarak bebeğe verebilirsiniz. Bezelyeyi de püre şeklinde bebeğe verebilirsiniz. Gaz yapma ihtimalini azaltmak için püreyi tel süzgeçten ezmelisiniz. Hafif tadı ile bebeklerin severek yediği yer elmasını püre şeklinde sunabilirsiniz. Çorbaların içine katarak çorbalara lezzet katabilirsiniz. Verilen ek gıdaların temiz, taze ve sağlıklı olmasına dikkat edin.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Ek Gıdaya Ne Zaman Geçilmeli?

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Liste Makale ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin