Yatay Geçiş Ne Zaman Yapılır? 
Yatay Geçiş Ne Zaman Yapılır? 

Yatay Geçiş Ne Zaman Yapılır? 

Yatay geçiş nedir? Yatay geçiş ne zaman yapılır? Yatay geçiş şartları nelerdir? sorularının cevapları ilgilileri için yazımızda yer alıyor.

Üniversitenin belirli bölümlerinde okumak isteyen öğrenciler, zorlu sınav sürecinde aldıkları puanlar ve yaptıkları tercihlere göre yükseköğretim kurumlarının çeşitli bölümlerinde öğrenim görmeye başlarlar. Ancak bazen bazı öğrenciler belirli bir üniversitenin belirli bir bölümünde eğitimlerine devam ederken başka bir bölüme veya başka bir üniversiteye yatay geçiş yapmak zorunda kalabilmektedir. Bu durumda başka bir bölüme veya başka bir üniversiteye geçiş yatay geçiş olarak adlandırılır. Yükseköğretim Kurulu (YÖK), bölüm veya üniversiteye yatay geçiş koşullarını belirler. Peki, yatay geçiş nedir? Yatay geçiş ne zaman yapılır? Yatay geçiş şartları nelerdir? 

Yatay Geçiş Nedir? 

Üniversiteye giren öğrenciler bir süre sonra kararlarını değiştirebilirler. Bu durumda kullanılacak en önemli yöntem yatay geçiştir. Okulumuzun bir bölümündeki öğrenimi sırasında başka bölümlere yatay geçiş yapmaya karar veren veya başka bölümlere geçiş yapmak isteyen öğrenciler yatay geçiş hakkını kullanabilirler. 

Yatay Geçiş Hangi Zamanlarda Yapılır? 

Birinci yarıyıl sonundan itibaren yatay geçiş yapılabilir. Ancak bazı üniversiteler yatay geçiş için dönem sonu tatillerini kabul etmemekte ve birinci yılın sonunda yatay geçişlere izin vermektedir.  

Yatay Geçiş Şartları Nelerdir? 

Yatay Geçiş Ne Zaman Yapılır? 
Yatay Geçiş Ne Zaman Yapılır?

Öğrencilerin yatay geçiş yapabilmeleri için ilk akademik yıllarını tamamlamaları gerekir. Üniversite birinci sınıfını tamamlamamış öğrenciler yatay geçiş başvurusunda bulunamazlar. Ancak, üniversite öncesi dersler bir akademik yıl için sayılmaz. Yatay geçiş yapabilmek için hazırlık yılından sonraki ilk akademik yılın tamamlanmış olması gerekir. Aynı şekilde, üniversitenizin son yılında yatay geçiş için başvuramazsınız. Yatay geçiş yapmak için en önemli koşul, genel not ortalamasıdır. Bütün üniversiteler, yatay geçiş başvurularını kabul etmek için en az not ortalamasını belirler. Bu genel not ortalaması üniversite tarafından gönüllü olarak önerildiğinden belirli bir standart yoktur, ancak 3.00 ile 3.50 arasında bir değer genellikle 4.00 ölçeğinde belirlenir. Yatay geçiş kontenjanı sınırsız değildir. Yatay geçiş kontenjanları her üniversitede ve her bölümde sınırlı olduğundan, not ortalaması ne kadar yüksek olursa avantaj da o kadar büyük olur. Yatay geçiş başvuruları genellikle yaz aylarıdır. Ancak her üniversitenin yatay geçiş tarihleri farklıdır. Bu nedenle üniversitelerin web sitelerinden yatay geçiş tarihlerini takip etmekte fayda var. Yatay geçiş başvuruları genellikle yılda iki kez yapılır. Her yıl her üniversitenin her bölümü tarafından kabul edilen öğrenci sayısı yatay geçiş yoluyla belirlenmektedir. Puan sıralamasına göre bu kontenjanlar dahilinde yatay geçiş işlemi gerçekleştirilir. 

listemakale.com

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Yatay Geçiş Ne Zaman Yapılır? 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Liste Makale ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin