Nasıl Diyetisyen Olunur? Diyetisyen Maaşları Ne Kadar?
Nasıl Diyetisyen Olunur? Diyetisyen Maaşları Ne Kadar?

Nasıl Diyetisyen Olunur? Diyetisyen Maaşları Ne Kadar?

Popüler bir meslek olması ve neredeyse dünyanın her yerinde kabul görmesi, bu alanda kariyerini geliştirmek isteyenlerin sıklıkla nasıl diyetisyen olunur? sorusuna cevap aramasına neden olmaktadır. Üstelik diyetisyen maaşları dikkate alındığında özellikle tecrübeye ve kendi yerini açmış olmasına bağlı olarak yüksek olma potansiyeli, bu mesleği daha fazla öne çıkarmaktadır.

Son yıllarda ülkemizde de obezite sorununun baş göstermesi ile diyetisyenlere olan ilgi ve ihtiyacın arttığından söz edebiliriz. Aşırı kilolu olmak yaşam kalitesini düşürdüğü için, kilo vermek ve sağlıklı beslenmek için uzman yardımı almak çoğu kişinin ihtiyaç duyduğu hizmetlerdendir. Bunun için diyetisyenliğe olan ilgi de artmaktadır.

Nasıl Diyetisyen Olunur?

  • Diyetisyen olabilmek için devlet veya özel üniversitelerin 4 yıllık beslenme ve diyetetik bölümünden mezun olunması gerekmektedir.
  • Bunun yanında bölüme ön lisans bölümlerinden olan aşçılık, et ve ürünleri teknolojisi, evde hasta bakımı ve gıda teknolojisi gibi 20 ye yakın bölümden geçiş bulunmaktadır.
  • Bu bölümden başarı ile mezun olmakla birlikte diyetisyen veya diyet uzmanı unvanları kazanılabilir. Kamuda veya özel sektörde mesleklerine başlayabilirler.
  • Eğitim hayatlarına yüksek lisans veya master yaparak da katkıda bulunarak üniversitede kariyer planı yapabilirler. Üniversitede araştırma görevlisi olarak kalabilirler.

Diyetisyenlerin Görev Tanımı ve Çalışma Alanları

diyetisyen olmak için yapılması gerekenler

Sağlıklı olmak açısından normal olan kiloya ulaşmayı sağlayacak uygun beslenme programları yapan kişilere diyetisyen denir. Uzman diyetisyenler kilo verme konusunda yardımcı oldukları gibi, kilo almak için de danışanlarına yardımcı olurlar. Sağlık açısından boy ve kilo endeksinin orantılı olması gerekir.

Kişiye özel olarak cinsiyet, boy, kilo ve yaş kriterleri de göz önünde bulundurularak beslenme listeleri hazırlanır. Diyetisyenler hastalarını belirli aralıklarla kontrol etmeleri de gerekir. Hazırlanan beslenme listesinde yiyeceklerin kalori ve besin içerikleri hakkında bilgi vermek, diyetisyenlerin görevleri arasında yer alır.

Bunun içinde öncelikle boy ve kilo analizi yapılmaktadır. Yağ ölçümü, kemik ölçümü ve kas ölçümü ile kişiye nasıl daha yararlı bir beslenme listesi oluşturulur, diyetisyen tarafından bunlar göz önünde bulundurulur.

Herhangi bir ameliyat öncesinde de narkoz altına girecek olan hastada belirli bir kilo seviyesi arandığı için diyetisyenlerden yardım istenmektedir. İdeal kiloya ulaşmak için bir anlamda perhiz listesi hazırlamak, diyetisyenlerin danışanlarının talebine göre görevleri arasında bulunur.

Diyetisyenlerin görev alanları farklılık göstermektedir. Bunlar; özel ve devlet hastanelerinde görev alabilirler. İstenirse uzmanlık diploması ile özel klinikte açabilirler. Bununla birlikte huzurevi, spor tesisleri, oteller veya toplu olarak çalışılan büyük kurumlarda diyetisyenlik uzman danışmanlığı yapabilirler.

Diyetisyen Maaşları ve Aylık Kazançları Ne Kadar?

Devlet kadrosunda çalışan diyetisyen maaşları ilk başlangıçta 4.500 TL civardadır. İlerleyen süreçlerde ise diyetisyen maaşı edinilen tecrübe ve hizmet yılına göre artış gösterir. Diyetisyenler için 5.500 TL ye kadar çıkan bu maaşlar özel sektörde daha iyi seviyelere ulaşabilmektedir.

Alanında belirli bir süre deneyim kazanarak uzmanlaşmış diyetisyenler 6.000 TL’den veya biraz üzerinde maaş alabilirler. Ancak kendi kliniklerini açan ve tanınmaya başlanmış diyetisyenlerin aylık kazançları ise çok daha yüksek olabilir. Bu tarz çalışma yapan diyetisyenlerin aylık kazançları, çalışma performansı ve tanınmışlığa göre 20 bin TL’ye çıkabilir.

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Nasıl Diyetisyen Olunur? Diyetisyen Maaşları Ne Kadar?

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Liste Makale ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin