1. Haberler
  2. Kültür-Sanat
  3. Puruli Kültür Sanat Derneği Tarafından Yürütülen “Döngüyü Kırmak: Erişilebilir Sinema” Projesi Sona Erdi

Puruli Kültür Sanat Derneği Tarafından Yürütülen “Döngüyü Kırmak: Erişilebilir Sinema” Projesi Sona Erdi

Bütün bireylerin kültürel etkinliklere eşit bir şekilde erişimi için çalışmalar yapan Puruli Kültür Sanat Derneği tarafından Avrupa Birliği (AB)’nin finansal desteğiyle Sivil Toplum Destek Programı III. Dönem kapsamında yürütülen “Döngüyü Kırmak: Erişilebilir Sinema” projesi sona erdi.

 

Kültür ve sanat faaliyetlerinin herkes tarafından erişilebilir olması amacıyla faaliyetlerini sürdüren Puruli Kültür Sanat Derneği tarafından Nisan 2021-Temmuz 2022 tarihleri arasında 15 ay boyunca devam eden “Döngüyü Kırmak: Erişilebilir Sinema” projesi, düzenlenen çok sayıda çalışmanın ardından son buldu.

 

“Döngüyü Kırmak: Erişilebilir Sinema” projesi, Türkiye’de ve Avrupa’da sinemaya erişim alanında çalışan STÖ’ler, sinema profesyonelleri ve politika yapıcıları bir araya getirip çeşitli etkinlikler, lobi faaliyetleri ve çıktılar aracılığıyla engelli bireylerin sinemaya hangi nedenlerle erişemedikleri ve bu sorunların nasıl ortadan kaldırılabileceği ile ilgili etkinlik ve çıktılar ortaya koyarak, uzun vadede politika yapıcıların bu tür çalışmalara ilgisinin artmasını ve gerekli düzenlemeleri yapmalarını amaçladı.

 

Avrupa’da erişilebilir film festivalleri düzenleyen; Polonya’dan Socio–Cultural Society of Koszalin, İngiltere’den Carousel Project, Almanya’dan KLAPPE AUF! Kurzfilmfestival, Belçika’dan Extra & Ordinary People ASBL ve İspanya’dan Associació Inclús kurumlarının katkılarıyla yürütülen “Döngüyü Kırmak: Erişilebilir Sinema” projesi, sinema ve erişilebilirlik alanında çalışan tarafları bir araya getirdi. 

 

Erişilebilir Kültürel Etkinlikler Düzenleyen Kurumlarla İşbirliği Sağlandı

Engelli bireylerin sinemadaki temsillerini güçlendirmek ve Türkiye’de erişilebilir kültürel etkinlikler düzenleyen kurumlar arasındaki işbirliğini artırmak da projenin hedefleri arasında yer aldı. Bu kapsamda erişilebilir kültür-sanat etkinlikleri düzenleyen ya da kültür-sanatın erişilebilirliği konusunda faaliyet gösteren kurumlar arasında işbirliğini geliştirmeye yönelik Kültüre Erişim Platformu kuruldu. Kültüre Erişim Platformu üyeleri, biri çevrim içi ve diğeri fiziksel olmak üzere 2 toplantıda bir araya geldi. Bu toplantılarda alandaki problemler ve işbirliği imkânları tartışıldı. Ayrıca kültüre erişim hakkıyla ilgili 8 sorudan oluşan bir soru önergesi hazırlanarak TBMM’ye sunuldu.

 

Engelli bireylerin sinemadaki temsillerini güçlendirmek kapsamında ise bir çevrim içi toplantı gerçekleştirildi ve kısa filmlerden oluşan bir seçkinin çevrim içi gösterimi yapıldı. Engellilerin sinema ve TV filmlerindeki özgün temsillerini artırmak için kamu spotu üretilip, farklı mecralarda paylaşımı sağlandı.

 

Erişilebilir Mekân Sertifikası’nın Kriterleri İçin Atölye Düzenlendi

Sinemada erişime dair kısır döngüyü kırmak için gerçekleştirilen bir diğer faaliyet, “Erişilebilir Mekân Sertifikası”nın tanımlanması oldu. Erişilebilir bir sinema salonunun farklı engel gruplarından kişiler için hangi ihtiyaçlara cevap vermesi gerektiğini ortaya çıkarmayı amaçlayan bu faaliyet kapsamında, projenin ortakları ve iştirakçileri ile sinema ve erişilebilirlik alanında çalışan aktörlerin ve temsilcilerin katılımı ile bir atölye gerçekleştirildi. Nisan 2022’de yapılan bu atölyede “Erişilebilir Mekan Sertifikası”nın kriterleri ortaya konuldu. Sertifikasyon sürecinin ana hatlarını çizmeden önce, Avrupa ülkelerinde bu konudaki iyi uygulamalar üzerine bir araştırma da yapıldı. Bu kapsamda Avrupa’daki sinemalarda benzer sertifikasyon programlarını ya da sertifikasyon için temel oluşturabilecek iyi uygulama örneklerini derleyen 100 sayfalık bir rapor hazırlanarak ilgili kurumlarla paylaşıldı.

 

Erişilebilir Gösterimler İçin Minimum Kota Uygulaması’na Yönelik Çalışmalar Yapıldı

Engelli bireylerin sinemaya erişimini sağlamak için yapılan faaliyetlerden bir diğeri, “Erişilebilir Gösterimler İçin Minimum Kota” oldu. Sinemalarda erişilebilir gösterimlere dair minimum kota uygulamasıyla ilgili tanıtım filmi hazırlanıp, internette dolaşıma sunulurken, Erişilebilir Gösterimler İçin Minimum Kota Uygulaması’nı tanıtan bir kitapçığın, bin adet basılarak ilgili kurumlarla paylaşımı gerçekleştirildi.

 

Engelli Bireylerin Sinemayla İlişkili Etkinliklere Katılımının Önündeki Engeller Tanımlandı

Engelli bireylerin sinemaya erişimlerinin önündeki engeller, anket çalışması ile araştırılırken; bu araştırmaların sonuçları, ilgili kurumların bilgisine sunuldu. Film festivalleri, engelli dernekleri, sinema sektörü temsilcileri katılımı ile Sinemaya Eşit Erişim başlıklı çevrim içi bir atölye gerçekleştirildi. Bu atölyede anket sonuçları katılımcılar ile paylaşılarak sorunlar ve olası çözümler tartışıldı.

 

Puruli Kültür Sanat Derneği’nin yürüttüğü “Döngüyü Kırmak: Erişilebilir Sinema” projesi kapsamında gerçekleştirilen toplantı, atölye ve ağ kurma ziyaretleriyle sinema sektörü bileşenleri, STÖ temsilcileri ve politika yapıcıları bir araya getirilip, diyalog ortamı oluşturuldu. Kültüre erişimin lütuf değil hak olduğu fikrinin yaygınlaştırılmasını amacıyla alanda faaliyet gösteren diğer STÖ'lerin de kendi aralarında bilgi ve deneyimlerini paylaşmaları sağlanarak, çözüm için birlikte hareket etme becerilerine katkı sunuldu.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Puruli Kültür Sanat Derneği Tarafından Yürütülen “Döngüyü Kırmak: Erişilebilir Sinema” Projesi Sona Erdi
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Liste Makale ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin