Etkin bir şekilde bilgisayar kullanan insanlar, donma ve kilitlenme gibi sorunların çok can sıkıcı olduğunu bilir. Bilgisayarınızın harici ve dahili donanımlarından ve çevre birimlerinden eminseniz ancak yine de bilgisayarınız aniden kilitleniyor ise kontrol etmeniz gereken bazı noktalar var demektir. Bilgisayar kilitlenme nedenleri nelerdir? ele aldığımız yazımızın devamında gerekli bütün konuları anlattık.
Bilgisayar kilitlenme nedenleri şu şekilde sıralanabilir;
- Virüsler
- Yetersiz RAM belleği
- Düzgün bir şekilde çalışmayan sürücü sorunları
- İşlemcinin çok ısınması
- Güncellemelerin yapılmaması (İşletim sistemi, ekran kartı, anakart gibi)
- Programlardan kaynaklanan problemler
Bilgisayarlarda Yaşanan Kilitlenme Sorunu
Bilgisayarlarda yaşanan kilitlenme ve donma sorunu birbirinden farklı olan durumlardır. Bilgisayar kilitlenmesi durumunda ekranınız olduğu gibi kalır ve klavye ile fare fonksiyonunu kaybeder. Ancak donma sorununda kullanmakta olduğunuz uygulama donar ve klavye ile fare fonksiyonunu kaybetmez. Bilgisayarınızda kilitlenme sorunu yaşıyorsanız durum biraz ciddi olabilir.
Bilgisayarınızda kilitlenme oluyor ise kontrol sağlamanız ilk yer RAM ve hard disk olmalıdır. RAM değişikliği ya da hard disklerin etrafındaki kabloları söküp çıkarttınız mı bunu belirlemelisiniz. Bilgisayarınız hard diskine jumper hatası yaptıysanız bilgisayarınız muhtemelen bundan dolayı kilitleniyor olabilir. Master slave ayarlarını kontrol ederek durumu düzeltebilirsiniz. Buna ek olarak bilgisayarınızın olan RAMlerden bir tanesini ya da her ikisini birden söktüyseniz, sökme sırasında statik elektriklenme yaparak RAMleri bozmuş olabilirsiniz. Bilgisayar kullanan insanların birçoğunun farkında olmadığı diğer hatalardan bir tanesi de RAM slotlarına RAMleri yanlış yerleştirmektir. Anakartınız Dual RAM slotuna sahip ise, tek bir tane RAM kullanmamalısınız. Kullanma mecburiyetiniz varsa da statiklenme riskine karşı önlemler almalısınız.
Bilgisayarınızın hard diski çalışma esnasında zorlanmaya benzeyen normalin dışında sesler çıkartıyorsa hard diskiniz kafa atıyor olabilir. Yani disk üzerinde yazılı olan veriyi okuyamayıp okumak için ikinci bir hamle yaparak bir önceki satıra dönmeye çalışır. Bu durumu çatlak bir plak gibi düşünebilirsiniz.
Bunlara ek olarak, bilgisayarınızdaki fan düzeneklerini kontrol etmelisiniz. İşlemci be bios gibi ağır işlemleri yapan bölümlerin soğutma sistemlerinin güzel bir şekilde çalıştığından emin olmanız gerekiyor. Çünkü bu yerler gereğinden fazla ısındığı takdirde bilgisayarınızda kilitlenmeler meydana gelecektir.