Meta Spark Hackathon sanat ve teknoloji dünyasını bir araya getirdi

İstanbul, 25 Haziran 2023 – Meta’nın, Euromersive Türkiye, Raptor Dance Studios, Lun Family Company, XREventist ve Hub21 iş birliğiyle gerçekleştirdiği Meta Spark Hackathon, sanat ve teknoloji dünyasının bir araya gelerek yaratıcı bir atmosfer oluşturduğu unutulmaz anlara sahne oldu. 24 Haziran’da Facebook İstasyon’da gerçekleştirilen etkinlik, sanat ve teknolojiye ilgi duyan yetenekli insanları bir araya getirdi. Etkinlikte, Ecem Dilan Köse ve Ahmet Rüstem Ekici’nin Meta Open Arts kapsamında Facebook İstasyon için ürettiği AR entegrasyonlu sanat eserleri ilk kez halka açılarak sergilendi. Hackathon katılımcıları da bu eserler üzerinden yarattıkları AR filtreleri sergileme fırsatı buldu.

Etkinlik öncesinde Meta, 17 Haziran 2023 tarihinde Facebook İstasyon’da düzenlediği Meta Spark eğitimleri ile katılımcıları hackathon etkinliği için hazırladı. Dijital sanatçı ve akademisyen Dr. Öğr. Üyesi İrem Çoban ile YTÜ Reality Lab’in kurucusu ve yöneticisi Doç. Dr. Ertan Toy tarafından verilen eğitimler, Meta Spark platformunun nasıl kullanıldığını öğrenmek isteyenlere yol gösterdi.

Meta’nın ev sahipliği yaptığı etkinlik kapsamında katılımcılar, Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Zaman İçinde Tiyatro temaları altında ünlü sanatçıların eserlerine Meta Spark ile hayat verdiler. Katılımcılar, etkinlik boyunca üretilen eser ve filtreleri #MetaSparkla ve #MetaSparkHackathon etiketleri ile sosyal medyada paylaştı.

Meta Spark Hackathon, Meta Türkiye Ülke Direktörü İlke Toptaş’ın açılış konuşmasıyla başladı. Toptaş, AR efektlerini destekleyen Meta Spark platformu ile oluşturulan, dijital ve fiziksel dünyaları bir araya getiren AR deneyimlerinin sanat dünyasına sağladığı önemi vurguladı. Dünya genelinde ise 190 ülkede erişim sağlanabilen Meta Spark sayesinde, ayda 750 milyondan fazla kişinin Meta uygulamaları ve cihazları üzerinde AR efektlerini kullandığını dile getiren Toptaş, etkinlikte birbirinden yaratıcı eserleri görmek için sabırsızlandığını belirtti. Ayrıca, sanal gerçeklik, artırılmış gerçeklik, karma gerçeklik ve genişletilmiş gerçeklik teknolojilerinin sanatçılara ve içerik üreticilerine yeni fırsatlar sunduğunu ifade etti.

Meta Open Arts sanatçıları Ecem Dilan Köse ve Ahmet Rüstem Ekici, konuşmalarında sanatçı ve içerik üreticisi olmak isteyenlere tavsiyeler vererek Meta’nın  bu alanda sunduğu avantajlara değindi. Ecem Dilan Köse, dijital ve organik arasındaki ilişkiden esinlenen “Nest” adlı çalışmasında, eserinde yer alan varlığa AR entegrasyonu sayesinde hayat verdi. Sanatçı bu eseriyle, farklı gerçekliklerin nasıl hayat bulabileceğini ve kişiselleştirilebileceğini ortaya koyarken, bu bağlamlar arasında bir arada yaşamanın artırılmış gerçeklik ile mümkün olduğunu gözler önüne serdi. Ahmet Rüstem Ekici’nin ‘Proscenium’ adlı eseri, AR entegrasyonu sayesinde çevreyle etkileşime geçebilen bir çerçeve oluşturdu. Bu sayede eseri deneyimleyen herkes performansın bir parçası olma fırsatını yakaladı. Bu çalışma, yeni nesil AR içerik üreticilerini Meta Spark’ın sanat ve teknolojiyi bir araya getiren olanaklarıyla buluşturdu.

Meta Creators of Tomorrow’da yer alan sanatçı Meltem Şahin, Prof. Dr. Hatice Öz Pektaş, dijital sanatçı ve akademisyen Murat Fırat, XR sanatçısı Seher Kış ve multidisipliner sanatçı Aylin Taslak’tan oluşan jüri ekibi, etkinliğin sonunda üretilen filtreleri değerlendirdi ve temaları en iyi şekilde yansıtan dört filtreyi seçti. Toplumsal Cinsiyet Eşitliği temasında Zeynep Kalaycıoğlu ve Barış Can Bilgin’in, Zaman İçinde Tiyatro temasında ise Rüya Baraz ve Ali Kemal Çakırca’nın AR çalışmaları ödüle layık görüldü. 

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Meta Spark Hackathon sanat ve teknoloji dünyasını bir araya getirdi

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Liste Makale ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin
Reklam Engelleyicisi Tespit Edildi

Sitemize katkıda bulunmak için lütfen reklam engelleyicinizi devredışı bırakın.