1. Haberler
  2. Meslekler
  3. At Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır? Yetiştirici Belgesi Nasıl Alınır?  

At Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır? Yetiştirici Belgesi Nasıl Alınır?  

Günümüzde aygın olarak yapılmasa da yüksek kazançların elde edildiği at yetiştiriciliği nasıl yapılır? sorusunun cevabı ve çok daha fazlası yazımızda.

Günümüzde kazanç elde etmek amacıyla sıklıkla yapılan bir meslek dalı olmamasına rağmen at yetiştiriciliği ile yüksek kazançlar elde etmek mümkündür. Yeterli zamanınız, araziniz ve bu iş için enerjiniz varsa at yetiştiriciliği yaparak geçiminizi sağlayabilirsiniz. Peki, at yetiştiriciliği nasıl yapılır? Bu konuda dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? At yetiştirici belgesi nasıl alınır? Bütün soruların cevabı yazımızda yer alıyor. 

At Yetiştiriciliği 

İnsan ve at arasında kurulan duygusal bağ benzersizdir. At çok zeki ve duygusal bir hayvandır, hayatınızı değiştirecektir. Atlarla vakit geçirmek stres atma aktivitelerinden biridir. Ancak, mülkünüzde at bulundurmaya karar verirseniz, tüm hazırlıkları yapmalı ve mali hususları göz önünde bulundurmalısınız. Ne at ne de başka bir canlı bir gün bile olsa yalnız kalamaz. At yetiştirmek, yılda 365 gün tımar etmek, gözlemlemek ve temizlik yapmak demektir. 

Bu nedenle, birkaç günlüğüne bir yere gitmeyi planlıyorsanız, atlarla ilgilenecek güvenilir bir çiftçi bulmalısınız. Ayrıca atlarınızın üreme nedeniyle özel ihtiyaçları varsa veya araziniz yılın çoğu için yeterli mera üretemiyorsa, her atı beslemek için ayda 400-500 dolar harcamanız gerekebilir. Buna ek olarak elbette at satın alma maliyetini, veterinerlik giderlerini (normal ve acil durum), çeşitli at ekipmanlarını ve iyi yapılmış bir at barınağı inşa etme ve yasallaştırma maliyetini eklemelisiniz. 

Hangi ırkı beslediğiniz de at yetiştiriciliği konusunda önemlidir. Arap atları ve İngiliz atları Türkiye’de sıklıkla yetiştirilen türler arasındadır. Aralarındaki fiyat farkı yok denecek kadar azdır. 3000 lira ile 12000 lira arasında yaş ortalaması 8 olan bir Arap atı satın alabilirsiniz. İngiliz atları da aynı fiyat aralığındadır.  

Atınıza iyi bakmalı, yaralanma veya hastalanmalara karşı onu korumalısınız. İyi beslenmeli ve iyi eğitimli olmalıdırlar. Atlar zamanında muayene edilmeli ve aşılanmalıdır. Atın ağırlığına dikkat etmekte son derece önemli konulardan biridir. Fazla kilolu bir at hantal hale gelir. Aynı zamanda çok zayıf olmamalıdır. Orta ağırlıktaki bir at çok hızlı koşabilir. 

İyi bir at yetiştirirseniz, kazandığınız para atları satmaktan gelir; eğer yarış kazanılırsa, at yetiştiricisinin bu yarışlarda kazandığı miktarın %5’i at yetiştiricisine tahsis edilir. Böylelikle de atınızı satmış olsanız bile hala para kazanmaya devam edersiniz. 

At Yetiştirici Belgesi Nasıl Alınır? 

At Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır? Yetiştirici Belgesi Nasıl Alınır?  
At Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır? Yetiştirici Belgesi Nasıl Alınır?

Yetiştirici belgesi alabilmek için kişiler aşağıdaki belgelerle TJK Hipodrom Müdürlüğü’ne başvuru yapmalıdır. 

  • Dilekçe  
  • 5 adet vesikalık fotoğraf  
  • Vukuatlı nüfus kayıt örneği (Nüfus aile tablosu)  
  • İkametgâh  
  • Arşiv kayıtlı adli sicil belgesi  
  • Gelir belgesi 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
At Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır? Yetiştirici Belgesi Nasıl Alınır?  
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Liste Makale ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin