1. Haberler
  2. Çocuk Bakımı
  3. Bebek Diş Fırçası Seçerken Bilmeniz Gerekenler

Bebek Diş Fırçası Seçerken Bilmeniz Gerekenler

Bebeklerin diş sağlığının da beden sağlığı gibi iyi olması gerekir. Bu yüzden bebeklerin dişleri çıktığı zaman annenin bebek diş sağlığı için dişlerini düzenli olarak temizlemeye başlaması önem taşımaktadır. Peki, bebek diş fırçası seçerken bilmeniz gerekenler nelerdir?

Bebeklerin Dişlerinin Fırçalanması Nasıl Yapılmalıdır?

Bebek diş fırçası seçerken bilmeniz gerekenler hakkında bilgi vermeye geçmeden önce, bebeklerde diş fırçalamanın nasıl yapılması gerektiğinden bahsetmemiz gerekir. Dişler çıkmaya başladıktan sonra fırçalama ve temizleme yapılabilir. Fakat bu oldukça dikkatli olunması gereken bir durumdur. Fırçalama ve temizleme şeklinden diş fırçası seçimine kadar dikkat edilmelidir. Aksi halde daha çıkmamış olan dişlerin bulunduğu yerdeki diş etleri zarar görebilir.

Parmak Diş Fırçası
Parmak Diş Fırçası

Parmak Diş Fırçası Bebekler İçin İyi Bir Seçenek Olabilir

Bebeklerin dişleri daha çok küçük ve diş etleri de hassas olduğu için diş fırçasını parmağa geçen bir fırça olarak seçmelisiniz. Bu tip diş fırçaları bebeklerin dişlerini rahatça temizlemenizi sağlar. Parmağınıza geçebilen yapısı ile fırçaya daha kolay hakim olabilirsiniz. Silikondan yapıldıkları için esnek ve kolay kullanılabilir fırçalardır. Bunlar dışında parmak diş fırçasının bebeğe faydaları şöyledir;

  1. Bebeğin diş eti kaşıntısının azaltılmasında yardımcı olur. Fırçalama esnasında kaşınan diş etlerine iyi gelir.
  2. Diş çıkarma sürecinde bebek açısından oldukça faydalıdır.
  3. Diş fırçalamayı anne için kolay hale getirir. Kullanımı kolaydır.

Parmak diş fırçasını bebeğiniz bir yaşına gelene kadar kullanabilirsiniz. Fakat parmak diş fırçası alırken, diş fırçasının silikonun sağlıklı olup olmadığına dikkat etmelisiniz.

Bebekler İçin Fırçaları Silikon Olan Diş Fırçası

Fırça kısımları silikondan üretilmiş bir diş fırçası, diş etlerine daha iyi gelmektedir. Diş etleri fırçaları silikon olan bir fırçanın, silikon olmayan bir fırçaya göre diş etine zarar verme olasılığı azdır. Fırçası silikon olan diş fırçaları esnek ve yumuşak bir yapıya sahiptir. Bu diş fırçasını seçerken fırçaların hangi silikondan üretildiğine dikkat etmelisiniz. Zararlı olan bir silikondan üretilmiş ise asla kullanmamalısınız. Bu fırçalarda bebeğiniz 1 yaşına gelene kadar kullanılabilir.

Küçük ve Yuvarlak Başlıklı Olan Diş Fırçaları

Bebeklerin ağız yapıları ve dişleri daha çok küçük olduğu için küçük ve yuvarlak başlıklı bir diş fırçası kullanmak çok daha sağlıklı olacaktır. Hatta şekillerinden ötürü çocuklar bu diş fırçasını daha çok sevmektedir. Rahat diş fırçalama süreci sayesinde bebeğiniz diş fırçalama alışkanlığı kazanacaktır. Ayrıca bu diş fırçasını bebeğiniz kendi eli ile de tutabilir. Böylelikle bebeğiniz kendi dişini sizin gözetiminizde kendisi fırçalama imkânı bulacaktır. Nu tip fırçaları seçerken fırça kıllarının ince ve yumuşak olmasına da özen göstermeniz gereklidir.

Bebek Diş Fırçası Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler: 1 Yaş

  • Eğer bebeğiniz bir yaşını geçtiyse, diş fırçasını değiştirmeniz gereklidir. Çünkü bebeğinizin ağız boyutu bebeğiniz büyüdükçe değişir. Bir yaş öncesinde kullandığınız diş fırçası, bir yaşını doldurduğu zamanki ağzı yapısına uygun olmaz.
  • Bir yaşını geçen bir bebekte diş fırçası seçiminde ilk dikkat etmeniz nokta, fırça sapıdır. Bebek büyüdüğü için el hareketlerini kullanma kabiliyeti artar. Fakat uzun saplı ve ince bir diş fırçası seçerseniz, bebeğiniz diş fırçasını kavramakta oldukça zorlanır.
  • Uzun saplı bir diş fırçasını ile dişlerine ve ağzında bulunan dokulara zarar verme olasılığı fazladır.
  • İnce saplı bir diş fırçasını bebeğiniz kavrayamaz. Bebek fırçayı tam kavrayamadığı için dişini yeterince fırçalayamaz.
  • Bebek bir yaşını geçse bile diş etleri hala hassas yapıda olduğu için seçtiğiniz diş fırçasının kılları ince ve yumuşak olmalıdır. Ayrıca fırça kıllarının çok yönlü olmasına dikkat edin.
  • Bebeğiniz bir yaşını geçince ağız yapısı büyüse bile büyük başlıklı bir diş fırçasını asla tercih etmeyin. Çünkü bebeğiniz büyük başlıklı bir diş fırçası ile ağzına ciddi oranda zarar verebilir ve ağzına sığmayabilir. Ağzına sığmaması ve diş etleri ile ağız dokularının zarar görmesi bebeğin diş fırçalamayı reddetmesine sebep olur.

Bebek diş fırçası seçerken bilmeniz gerekenler özet şekli ile bu şekildedir. En doğru seçim için diş doktorunuzdan konu ile ilgili tavsiyeler alabilirsiniz.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Bebek Diş Fırçası Seçerken Bilmeniz Gerekenler
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Liste Makale ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin