Bebeklerde Dudak Kuruluğu Nasıl Geçer?
Bebeklerde Dudak Kuruluğu Nasıl Geçer?
  1. Haberler
  2. Çocuk Bakımı
  3. Bebeklerde Dudak Kuruluğu Nasıl Geçer?

Bebeklerde Dudak Kuruluğu Nasıl Geçer?

Bebeklerde dudak kuruluğu ilk 6 ay döneminde sıklıkla görülebilen sorunlardan biridir. Çocukların vücutları ve cilt yapısı çok hassas dokuya sahiptir. Pamuk benzeri derileri en ufak bir soruna bile alerjik reaksiyonlar gösterme eğilimindedir. Özellikle bebeklik döneminde meme emme, uyku sırasında veya gün içinde bebeğin dudaklarında oluşan çatlaklar annenin dikkatini çekebilir. Kuru dudaklar bebeklerde çok yaygın bir sorun olmasına rağmen birçok nedenden dolayı oluşabilir.

Bebeklerde Dudak Kuruluğu Neden Olur?

Bebeklerin dudak derisi oldukça ince ve narin bir yapıya sahiptir. Dudak kuruluğu sadece bebeklerde değil çocuklarda ve yetişkinlerde de görülebilir. Hava değişiklikleri ve kuruluğa bağlı olarak sıklıkla dudak derisi üzerinde pullanmalar, yarıklar oluşabilir. Bu problemlerin çözümünde dudak derisi için özel olarak geliştirilmiş nemlendiriciler veya doktor tarafından verilen kremler etkili olmaktadır. Bebeklerde yaşanan dudak kuruluğunun nedenleri aşağıda yer almaktadır.

Yetersiz Beslenme

Bebek büyümesinin en önemli kaynağı beslenmedir. Önce anne karnında aldıkları vitaminlerle büyümeye devam ederler, doğumdan sonra anne sütünden besin alırlar. Kuru dudaklı bebekler için ilk husus yetersiz beslenmedir. Vücutta gerekli vitamin eksikliği, bağışıklığın azalmasına ve dudaklarda nem kaybına neden olabilir. Bununla beraber dudakların kuruması kaçınılmazdır. Özellikle demir eksikliği, A vitamini, çinko ve C vitamini eksikliklerinde çatlamış dudaklar görebilirsiniz. Çocukların gerekli vitaminleri alabilmeleri için düzenli olarak yeterli anne sütü almaları, ek gıdalara geçen bebeklerin ise daha taze ve vitamin yönünden zengin besinler yemeleri gerekmektedir.

Su İhtiyacı

Bebeklerde ve yetişkinlerde dudak kuruluğunun en önemli nedenlerinden biri; insan vücudunun ihtiyaç duyduğu sıvı kaynağı olan sudur. Vücut ne kadar nemli olursa cildimiz o kadar canlı ve sağlıklı görünür. Yetersiz miktarda su tüketme dudakların kurumasına neden olabilir.

Çok terleyen bebekler dehidrasyona daha yatkındır. Bebeğiniz susuz kalmışsa; cilt kuruluğu, çatlamış dudaklar, soğuk eller ve ayaklar, ağlarken kuru gözler ve pullanmalar gözyaşları meydana gelir.

Dudak Emen Bebekler

Bebeklerin doğum sırasında ve öncesinde emme refleksi olacaktır. Bu emme isteği beslenme ihtiyaçlarını ortaya çıkaran bir faktördür. Bebeğiniz sürekli dudaklarını emdiğinde ve yaladığında kuru dudaklar oluşabilir. Bu tür hareketler genellikle yeni doğanlarda ortaya çıkar ve hava ile temas nedeniyle dudaklar kurur.

Ağzı Açık Uyuyan Bebek

Çocuğunuzun başka nedenlerle burnu tıkalıysa veya genellikle ağzı açık olarak uyuyorsa dudakları kuruyabilir. Ağızdan geçmeye devam eden hava dudak çevresindeki nemi kurutacak ve dudakların çatlamasına neden olacaktır. Emzirme sırasında ağız daha uzun süre açık kalır. Bu durumda bebeğin dudakları kuruyabilir.

Hava Koşulları ve Alerjiler

Özellikle ilkbaharda ortaya çıkan bahar alerjilerinde kuru dudaklar sıklıkla görülür. Bebeklerin hassas cildi alerjik reaksiyonlara çok müsaittir Aşırı soğuk kışlar, sıcak ve kurak mevsimler ve kuvvetli rüzgarlar bebeklerde dudakların kurumasına neden olabilir.

Bazı Hastalıkların Belirtileri Bebeklerde Dudak Kuruluğu Görülmesine Neden Olabilir

Dudak yaraları ve kuruluğu çeşitli hastalıkların habercisi olarak kabul edilebilir. Diyabet, makrofajlar, Kawasaki hastalığı ve Sjögren hastalığı gibi bağışıklık sistemi hastalıkları dudakların kurumasına neden olabilir.

Bebeklerde Dudak Kuruluğunun Belirtileri

Bebeklerde Dudak Kuruluğu Nasıl Geçer?
Bebeklerde Dudak Kuruluğu Nasıl Geçer?

Gözlem yaparak bebeğinizin dudaklarındaki çatlakların oluşum nedenlerini anlayabilirsiniz. Durum belirginleştikçe bebeği rahatsız eden durumu anlamak daha kolay hale gelir.

  • Ciltten daha kuru ve sert olan dudak
  • Derin çatlaklar ve içe doğru çöküntü
  • Dudaklarda ve çevresinde gözle görülür kızarıklık
  • Dudak çevresinde dökülme ve soyulma dudak kuruluğu belirtileri arasındadır.

Bebeklerde Kuruyan Dudaklara Ne İyi Gelir?

Doktorunuzun bebeğinizin dudak tedavisi için sağladığı ilaç ve kremlere ek olarak, size doğal tavsiyeler de verebiliriz. Bebeklerin çok hassas olduğu düşünüldüğünde bebeklere zarar vermeyen tedaviler kullanmakta fayda var.

Lanolin Kremi

Lanolin kimyasal bir madde olmadığı için bebek cildinde kullanılabilen zararsız bir yağdır. Bebeğinizin dudaklarında lanolin içeren krem kullanabilirsiniz. Çatlak meme uçları için lanolin kreminiz varsa bebeğinizin dudaklarına da bu kremi uygulayabilirsiniz.

Anne Sütü

Bebeğinizi emzirirken dudaklarına biraz anne sütü uygulayabilirsiniz. Nemlendirici ve şifalı olduğu için kuru dudaklar için oldukça faydalıdır.

Hindistancevizi Yağı

Ne kadar doğal içerik kullanırsanız, sizin ve bebeğinizin sağlığı o kadar iyi olur. Günümüzde hindistancevizi yağı, gıda ve kişisel bakım alanlarında en çok talep gören yağ haline gelmiştir. Bu nedenle hemen hemen her yerden bu yağı alabilirsiniz. Ne kadar nemlendirici olduğunu görmek için bebeğinizin dudaklarına az miktarda uygulayın.

Buhar Makinesi

Çocuğunuzun odasına nemli hava sağlamak için bir buhar makinesi satın alın. Kuru havayı emerek odadaki nem dengesini korur ve bebeğin kuru dudaklarına faydalıdır. Aynı zamanda burundan rahat nefes almasıyla bebeğin ağızdan nefes almasını engellemek mümkündür.

Bebeklerde Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Bebeklerde dudak kuruluğu çok yaygın bir sorundur, özellikle ilk birkaç ayda anne hemen fark edecektir. Dudaklardaki kuruluk genellikle bebeklerin dudaklarını emmesi, dudaklarındaki nemi alması ve kurumasına neden olması veya çeşitli hastalıklardan kaynaklanır.
  • Her durumda beslenme, çocukların büyümesinde çok önemli bir faktördür. Yeterli vitamin ve sıvı alımı, daha sağlıklı bir yapıya sahip olmalarını sağlayabilir. Bebeklerde dudak kuruluğuna neden olan beslenmeye çok dikkat etmelisiniz. Düzenli beslenen bebeklerde dudak kuruluğu görülme sıklığı azalır.
  • Bebekler hassas ve alerjiktir, bu nedenle dudakları kuruluğa uygundur. Hava değişikliklerini göz önünde bulundurmak, odayı havalandırmak, nemlendirmek ve bebeğin giysilerinin pamuklu olmasını sağlamak bu süreçte son derece faydalıdır.
  • Belirli hastalıklara işaret edebilecek hızlı konsültasyon için uçukları görmezden gelmeyin. Dudakları ciddi şekilde yaralanmış bebekler için lütfen önce doktorunuzun önerdiği ilacı kullanın.
  • Bebeğinizin dudaklarını nemlendirirken yetişkinler için yüz kremleri ve dudak koruyucuları kullanmayın, yardımcı olması için doğal içerikli yağlar kullanın. Yağı bebeğin dudaklarına sürmek için temiz bir pamuklu bez kullanın.

Dudaklarında ülser ve kuruluk varsa bir doktora göstermek için zaman kaybetmeyin. Bebeğinizin kuru dudaklarını doğal yağlarla nemlendirerek ve beslenmesine dikkat ederek önleyebilirsiniz.

Bebeklerde Dudak Kuruluğu Nasıl Geçer? başlığında hazırladığımız yazılar gibi konulara Çocuk Bakımı kategorimizden ulaşabilirsiniz.

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Bebeklerde Dudak Kuruluğu Nasıl Geçer?
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Liste Makale ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin