1. Haberler
  2. Merak Edilenler
  3. Bozulan Et Nasıl Anlaşılır?

Bozulan Et Nasıl Anlaşılır?

Etin tazeliği nasıl belli olur? Bozulan et nasıl anlaşılır? sağlık açısından oldukça önemli olan konunun detayları yazımızda yer alıyor.

Et, makul miktarlarda tüketildiğinde birçok fayda sağlayabilen bir besindir. Vücudun kan oluşturmasına yardımcı olur, bağışıklık sistemini düzenler ve kemik büyümesini destekler. Öte yandan, aşırı et tüketmek yüksek kolesterol seviyelerine neden olabilir. Bundan dolayı et seçiminiz yağsız olursa, oldukça sağlıklı bir seçim olacaktır. Et seçiminde önemli bir diğer adım ise, son kullanma tarihine ve taze olup olmadığına bakmaktır. Peki, etin tazeliği nasıl belli olur? Bozulan et nasıl anlaşılır? 

Bozuk Et Nasıl Belli Olur? 

Bozulmuş et, ateş, kusma, mide krampları ve ishal gibi semptomlara neden olabilen gıda kaynaklı hastalıklara neden olan patojenik bakteriler içerebilir. Ette bulunan en yaygın zararlı bakteriler Salmonella ve Shiga toksini üreten E. coli’dir. Bozulan et nasıl anlaşılır? Sorusunun cevabı şu şekilde sıralanabilir: 

  • Birincisi; kötü olup olmadığını etin kokusundan anlayabilirsiniz. Koku yoksa et tazedir, ekşi koku bir koku geliyor ve sizi rahatsız ediyorsa etin bozuk olduğunu anlayabilirsiniz. 
  • Taze et yumuşak ve diri olur. Pişirildiğinde ağızda lokum gibi dağılır ve dilimlerken zorlanma yaşamazsınız. 
  • Taze et kırmızı ve parlak bir görünüme sahiptir. Bekledikten sonra et morarmaya başlarsa o et bozulmaya başlamıştır. Etin üzerinde yeşil veya siyah noktalar belirirse o et tamamen bozuktur. Bu durumda eti çöpe atın ve asla tüketmeyin. 
  • Görünümü parlak olan taze et, ellerde yapışkan bir his bırakırsa bozulmaya başlamış demektir. Taze et, dokunduğunuz zaman elinize yapışmaz. 

Et Ne Kadar Zaman Saklanabilir? 

Bozulan Et Nasıl Anlaşılır?
Bozulan Et Nasıl Anlaşılır?

Güvenli dondurma ve soğutma süreleri depolama sıcaklığına bağlıdır. Gıdaların raf ömrünü etkili bir şekilde uzatmak, besin maddelerini korumak ve taze tutmak için dondurucunuzu mümkün olduğunca -17,8°C’ye yakın ve donma noktasının üzerinde yaklaşık 1,1°C tutun. Bu koşullar altında eti buzdolabında 3-4 gün, buzluk kısmında 2-6 ay, pişmemiş eti buzdolabında 3-4 gün ve buzluk kısmında ise 4-12 ay saklayabilirsiniz. Pişmemiş kıyma ise buzdolabında 1-2 gün boyunca, buzluk kısmında ise 3-4 ay boyunca saklayıp tüketebilirsiniz. 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Bozulan Et Nasıl Anlaşılır?
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Liste Makale ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin