1. Haberler
  2. Yaşam
  3. Çekül Bilgi Ağacı’nın Doğal ve Kültürel Miras Öğretmen Eğitim Programları Başlıyor

Çekül Bilgi Ağacı’nın Doğal ve Kültürel Miras Öğretmen Eğitim Programları Başlıyor

ÇEKÜL Bilgi Ağacı’nın doğal ve kültürel miras eğitimlerinin yeni eğitim öğretim yılında 200 öğretmene ulaşması hedefleniyor. Eylül ayında yapılacak 2 farklı öğretmen eğitimi ücretsiz olarak düzenlenecek. ‘Sivil Düşün’ hibe programı kapsamında tasarımları yenilenen  “Kentimin Öyküsü” ve “Ağaçların Diliyle Kentim” eğitim programlarının kılavuzları dijital olarak öğretmenlerle paylaşılacak. 

 

ÇEKÜL Vakfı 1990 yılından bu yana, çocuk ve gençlerde kültürel ve doğal mirasın korunması bilincinin gelişmesi için eğitim programları geliştiriyor ve uyguluyor. Vakfın eğitim uzmanları tarafından düzenli olarak güncellenen eğitim içerikleri, eğitimde fırsat eşitliği gözetilerek, devlet okullarındaki öğretmen ve öğrencilere ücretsiz ulaştırılıyor. Öğretmenler için hazırlanan “Kentimin Öyküsü” ve “Ağaçların Diliyle Kentim” eğitim programıyla geçen yıl 16 kentten 100öğretmene ulaşan ÇEKÜL Vakfı, bu yıl Sivil Düşün’den aldığı hibeyle eğitim kılavuzlarını güncelledi. ÇEKÜL Bilgi Ağacı, yapacağı öğretmen eğitimleriyle 200 öğretmene ulaşmayı hedefliyor. İlkokul öğretmenlerine açık olan başvurular23 Eylül’e kadar devam edecek.     

 

ÇEKÜL Bilgi Ağacı çatısı altında, farklı öğrenme biçimleri ve çoklu zekâ kuramını temel alarak geliştirilen öğretmen kılavuzları, Millî Eğitim Bakanlığı müfredatına uygun olarak hazırlandı. Her iki eğitim için de yapılacak olan Öğretmen Eğitiminin ardından, eğitim kılavuzları dijital olarak öğretmenlerle paylaşılacak. 4 ana başlık ve sınıf içi-sınıf dışı toplam 20 etkinlikten oluşan kılavuzlar, bir eğitim öğretim yılı boyunca uygulanacak şekilde plandı. Öğretmenlere rehberlik edecek yazılı, görsel ve sesli kaynakları buluşturan kılavuzlarda, uygulama öncesinden bitimine kadar her adım detaylarıyla anlatılıyor. 

 

Sivil Düşün hibe programıyla, 4 eğitim öğretim döneminde toplam 600 öğretmen ve 12 bin öğrenciye ulaşılması hedefleniyor.

 

Çevre ve Kent Hakkı

Kılavuzların geniş kitlelere ulaştırılması ile başta çevre ve kent hakkı olmak üzere, “haklar” kavramını düşünen, bu konuda çalışmak ve faaliyet yürütmek isteyen öğretmenler ve okulların desteklenmesi sağlanacak. Devlet okullarında çalışan öğretmenlerin ve okuyan öğrencilerin bilgiye erişim ve eğitim alma hakkı gözetilecek. Eğitimde fırsat eşitliğini temel ilke olarak kabul eden ÇEKÜL Bilgi Ağacının doğal ve kültürel mirası koruma alanında yürüttüğü eğitim çalışmaları, yerel yönetimlerden özel sektöre, artan iş birlikleriyle daha fazla sayıda okula, öğretmene ve öğrenciye ulaşacak.

 

‘Kentimin Öyküsü ’Eğitim Programı

Kentimin Öyküsü programında öğrenciler, öğretmenlerinin desteğiyle, eğitim öğretim yılı süresince kentlerinin doğası ve tarihiyle etkileşim içinde, geçmişten gelen ve yaşayan doğal ve kültürel mirası farklı yönleriyle keşfediyor; yaşamda, bu mirası geleceğe aktaran bireyler olarak rol alıyor. Kent hakkı mücadelesinin, çevresel değerlerin korunmasına değinmeden, insan ve doğa arasındaki ilişkiyi ele almadan başarılı olamayacağı bilgisiyle geliştirilen program; kent hakkının katılım, ortak tavır, çevreye saygı ve aidiyet/sahip çıkma gibi temel bileşenlerini içeriyor.

 

‘Ağaçların Diliyle Kentim’ Programı

Ağaçların Diliyle Kentim programında öğrenciler, öğretmenlerinin desteğiyle, eğitim öğretim yılı süresince kentlerinde bulunan ağaçları ve orman ekosistemini yakından tanıyor. Program, bir yandan yaşadığımız kentin biyolojik çeşitliği ve orman ekosistemiyle tanışmamıza aracılık ederken, diğer yandan sağlıklı bir çevrede yaşamanın ancak bu zenginlik ve çeşitlilikle mümkün olduğunu vurguluyor; çevre ve ekolojik haklar konusunda farkındalık yaratıyor.

 

ÇEKÜL (Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma)Vakfı Hakkında:

ÇEKÜL Vakfı, Türkiye’nin doğal, tarihsel ve kültürel varlıklarını korumak amacıyla 1990 yılında kuruldu. Kuruluşundan itibaren doğa-kültür-insan arasındaki yaşamsal uyumun savunucusu olan ÇEKÜL Vakfı, “Doğa ve Kültürle Varız” sloganıyla yaşama geçirdiği proje ve programlarla, koruma bilincinin gelişmesini sağlıyor. Doğa ve kültür öncelikli politikalar geliştirilmesi için eğitim, örgütlenme, ağaçlandırma ve yayın çalışmalarına devam ediyor. 

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Çekül Bilgi Ağacı’nın Doğal ve Kültürel Miras Öğretmen Eğitim Programları Başlıyor
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Liste Makale ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin