1. Haberler
  2. Meslekler
  3. Çevre Mühendisi Nasıl Olunur? Maaşları Ne Kadardır?

Çevre Mühendisi Nasıl Olunur? Maaşları Ne Kadardır?

Çevre mühendisi nasıl olunur? Maaşları ne kadardır? soruları bu mesleği yapmak isteyenler tarafından araştırılan konular arasında ilk sırada yer alıyor. Bu meslek için belirlenen maaşlar daha çok kişinin kazanmış olduğu tecrübe ve bağlı bulunduğu işyerine göre netlik kazanmaktadır. Ancak biraz tecrübe kazanmış mühendisin maaşları, ziraat ve elektrik mühendisi gibi dallara göre daha fazladır.

Çevre Mühendisi Nasıl Olunur? Hangi Bölüm Okumak Gerekir?

Çevre Mühendisi Nasıl Olunur? Maaşları Ne Kadardır?
Çevre Mühendisi Nasıl Olunur? Maaşları Ne Kadardır?

Çevre mühendisi olmak için fakültelerin 4 yıllık çevre mühendisi bölümünü bitirmeleri halinde bu mesleği edinmiş olacaklardır. Ayrıca 2 yıllık çevre mühendisliğinin alt dallarının bulunduğu bölümlerden-Çevre Koruma ve Kontrol, Çevre Sağlığı- mezun olan kişiler Dikey Geçiş Sınavına girerek çevre mühendisliği bölümüne geçiş yapabilirler.

İleride çevre mühendisi olmak isteyen öğrenciler ise lise seçimi yaparken sayısal dersler ağırlıklı olduğu için Anadolu veya Fen Lisesi tercih etmelidir.

Çevre Mühendisi Nedir, Kimdir?

Çevre mühendisi doğal düzenin uygun bir şekilde çalışması için planlamalar yapan tabiata, insanlığa zarar veren oluşumları ortadan kaldırmak için çalışan bir meslek grubudur. Sağlıklı üretim ve tüketim gerçekleştirmek amaçlarından biridir.

Doğanın kendine has dengesini bozmayacak kararlar almak çevre mühendisi için oldukça önemlidir. Sıfır atık kapsamında birçok proje ortaya koyar ve bu projelerin hayata geçmesi için büyük çalışmalar yapmaktadır.

Çevre Mühendisi Olması Gereken Özellikler

  • Her zaman yenilikçi düşüncelere sahip olmalıdır.
  • İletişim yönünden güçlü olmalıdır.
  • Ekip çalışmasında uyumlu bir rolü olmalıdır.
  • Çözüm odaklı düşünerek sorunlara daha yapıcı yaklaşmalıdır.
  • Yapmış olduğu iş çevreyi korumaya yönelik olduğu için ayrıntılı ve dikkatli çalışmalıdır.
  • Eleştiri yapmalı ve aynı şekilde eleştiriye açık olmalıdır.

Çevre Mühendisi Ne İş Yapar?

Çevre Mühendisi Nasıl Olunur? Maaşları Ne Kadardır?
Çevre Mühendisi Nasıl Olunur? Maaşları Ne Kadardır?
  • Doğada meydana gelen olumsuzluklara çareler arar ve bulduğunda uygulamaya koyulur. Örneğin küresel ısınma, iklimlerde meydana gelen dengesizlikler gibi konulara çözüm yolu bulmak için uğraşır.
  • Çevre politikası ve standartlarına uygun bir çalışma ortamı sağlamak için bu noktada üretim yapan firmaları, kamu kuruluşlarına eğitimler vererek bilgilendirir.
  • Üretim ve işleme yapılan sektörlerde atık ürün çıktığı için bu atıkları çevreye ve halk sağlığına zarar vermeyecek şekilde geri dönüştürmek veya bertaraf etmek için çalışır.
  • Geçmiş yılların verilerine hâkim olmak ve bu doğrultuda iyileştirmeler yaparak verilerdeki değişikliğin takibini yapar.
  • Yerleşim yerlerinde içme ve kullanma suyu kontrolleri yaparken oluşan atık suların arıtımın sağlanmasını sağlar.
  • Özel sektörde ve kamuda işletilen tesislerin yönetimini sağlarken prosedür ve mevzuatlara uygun şekilde kontrol eder, gerekli kurumlara geri bildirim ve raporlama yapar.

Çevre Mühendisi İçin İş İmkanları Nelerdir?

Genel olarak devlet(kamu) ya da özel sektörde çalışabilmektedir. Kamu sektöründe Belediyeler, Bakanlık ve İl Müdürlükleri, Devlet Su İşleri, İSKİ, BUSKİ gibi benzeri su ve gaz kurumlarında çalışırken, özel sektörde danışmanlık firmaları, fabrikalar, arıtma tesisleri (atık su, katı atık depolama ,toplama ve ayırma tesisleri gibi) alanlarda çalışabilmektedir.

Çevre Mühendisi Maaşları Ne Kadar?

Çevre Mühendisi Nasıl Olunur? Maaşları Ne Kadardır?
Çevre Mühendisi Nasıl Olunur? Maaşları Ne Kadardır?

Çevre mühendisi maaşları çalıştığı sektöre göre değişirken aynı zamanda deneyim süresine göre de değişmektedir. Özel sektörde yeni çalışan bir çevre mühendisi ortalama 3.800 TL ile işe başlarken, bu sektörde deneyim kazanmış biri 6.000 TL maaş almaktadır.

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Çevre Mühendisi Nasıl Olunur? Maaşları Ne Kadardır?
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Liste Makale ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin