Çocuklarda 3 Yaş sendromu için Gardınızı Alın
Çocuklarda 3 Yaş sendromu için Gardınızı Alın
  1. Haberler
  2. Çocuk Bakımı
  3. Çocuklarda 3 Yaş Sendromu İçin Gardınızı Alın

Çocuklarda 3 Yaş Sendromu İçin Gardınızı Alın

Çocuklarda 3 yaş sendromu birçok ailenin çaresiz kaldığı dönemlerden biridir.  Çocuğunuz 3 yaş itibari ile sizi çaresiz bırakacak davranışlar mı sergiliyor? Her şeye kendisi karar vermek isteyerek adeta bağımsız olduğunu mu ilan ediyor? Endişelenmeyin ve sakin olun. Çocuğunuz bu dönemde sadece kendini keşfediyor ve ”ben de varım” diyor.

3 yaşındaki çocuğunuz etrafında gördüğü şeylere anlam vermeye, ve olaylar arasında neden-sonuç ilişkileri kurmaya başlar. Sizlere, birçok eşyanın neyden yapıldığı, ne demek olduğu, ne işe yaradığı gibi daha pek çok soru yöneltebilir. Sadece soru sormakla kalmaz cevabınıza da tekrar soruyla karşılık verebilir. Bu noktada zaman zaman ebeveynler olarak tahammül etme noktasında sıkıntı çekebilirsiniz.

Aslında bu süreçte aileleri en çok zorlayan şey de çocuklarında meydana gelen ‘ben’ konusudur. Artık kararlar alma noktasında yanız değilsiniz. Size sürekli müdahale eden ve akıl vermeye çalışan minikleri de yok saymayın!

Çocuklarda 3 Yaş Sendromu Belirtileri Nelerdir?

Çocuklarda 3 Yaş sendromu için Gardınızı Alın
Çocuklarda 3 Yaş sendromu için Gardınızı Alın

3 yaşındaki çocuğunuz her yerde ve zamanda sürekli kendisini ispatlama çabası içine girer. Sürekli ailesini gözlemeyerek taklit eder. Büyükler ne yaparsa onlar da denemeye koyulur. Bu dönemde çocuklar kendilerini çok güçlü ve her şeyi başarabilecek kapasitede hisseder. Çünkü bu öyle olmak istediklerinden ve kendilerince toplumda birey olarak kabul görme ihtiyaçlarından kaynaklıdır.

Bağımsız olmak ama aynı zamanda da güven altında olmak isteyen 3 yaşındaki çocuklar duygusal anlamda git geller yaşayabilirler. Çocuk gün içinde size onlarca soru yöneltebilir. Çünkü etraflarında o kadar çok olay olup bitiyordur ve çok fazla eşya vardır ki, bunların ne demek olduğu, ne işe yaradıkları gibi birçok soru çocukların aklını kurcalar. Bu noktada çocuğunuza kısa ve öz şekilde yanıtlar vermeniz kafasının karışmaması adına önemlidir. Çocuklar bu dönemde her şeyi kolayca ezberleyip, unutmadıklarından ve devamlı tekrarladıklarından seçeceğiniz kelimelere dikkat etmeniz doğru olacaktır.

3 yaşındaki çocuklar çoğu zaman uzun ağlama krizlerine girebilir. İstedikleri bir şeye ebeveynler tarafından ”hayır” cevabının verilmesi üzerine kendilerini yere atabilir, etrafa zarar verebilir, saldırgan ve inatçı tavırlar sergileyebilir. Bir defa ”hayır” dendiği zaman asla sonradan ”evet” denmemelidir. Eğer çocuk bunu fark ederse her zaman ağlama ve etrafa zarar vererek dediğini yaptırma yoluna başvuracaktır. Bu süreçte ailelere düşen görev sakin kalmak ve sabırlı olmaya çalışmaktır.

3 Yaş Döneminde Aileler Nasıl Bir Tavır Takınmalıdır?

Çocuklarda 3 Yaş sendromu için Gardınızı Alın
Çocuklarda 3 Yaş sendromu için Gardınızı Alın

3 yaşındaki çocuğunuzun bu dönemi daha rahat ve psikolojik açıdan zorlanmadan atlatması için dikkat etmeniz gereken bazı önlemler vardır. Öncelikle çocuğunuza istemediği bir şeyi yaptırmaya çalışmak yapabileceğiniz en büyük hatalardan biri olur. Zaten ne yaparsanız yapın ona istediğinizi kabul etmeniz neredeyse imkansızdır. Çünkü 3 yaşındaki çocuklar inanılmaz şekilde inat etme kabiliyetine sahiptir. Onlar ne derse odur ve asla tersi olamaz! Bu durum kulağa pek hoş gelmiyor olabilir. Bazen çileden çıkıyor ve ne yapacağınızı şaşırıyor olabilirsiniz. Ama sadece bazı şeyleri uygulayarak bu süreci sağlıklı şekilde atlatabilirsiniz.

Çocuklar 3 yaş döneminde ailelerini sürekli sarılıp, öpme eğiliminde olurlar. Bu, güven arayışında olduklarını gösterir. Bu nedenle ona her fırsatta sarılın ve yanında olduğunuzu hissettirin. Onunla eğlenceli ve yaratıcı aktiviteler yapın. Sizinle oyun oynamak en çok hoşuna giden şeylerden biridir. Çocuğunuzu arada bir övün ve aferin deyin ama asla dozunu kaçırmayın. Davranış tutumlarınızda her zaman net ve tutarlı olmaya özen gösterin. Söylemlerinizi devamlı değiştirmeyin. Çocuğunuzun kendi kendine düşünmesi için bazen ona zaman verin.

Onlara Görevler Verin!

3 yaşında olan çocuğunuz genelde sizi en meşgul olduğunuz anlarda bunaltacaktır. Sizi çekiştirecek, elinizdeki eşyaları almaya çalışacak ve sesini yükselterek ilgi çekmeye çalışarak sizi işlerinizden alıkoyacaktır. Peki ona kızmak yerine hiç anlamayı denediniz mi?

Çocukların bu davranışlarının altında yatan temel sebep aslında kendini ortamda kabul gördürmek ve olaylara dahil olmaktır. En basitinden siz temizlik yapıyorken ya da kurabiye hamuru yoğuruyorken çocuğunuz devamlı bacaklarınızın altında dolanır ve yaptığınız şleri elinizden almak ister. Bu noktada yapmanız gereken şey ona kızarak ortamdan uzaklaştırmak yerine ”haydi gel bugün seninle birlikte nefis kurabiyeler yapalım” demek olmalıdır. Bunu duyan çocuk kendini birey olarak hissedecek ve hemen harekete geçecektir. Çocuğunuzun eline bir parça hamur verin ve ne kadar sakin şekilde size eşlik ettiği gözlemleyin. Huysuz ve işlerinizi aksatmaya çalışan çocuk bir anda nasıl da uslu ve yardım sever oldu değil mi? Bu yöntemi uygularsanız çocuğunuz kendini yerlere atarak ağlamayacak ve etrafa zarar vermeyecektir.

Sakin Olun Ve Tepkisiz Kalın!

Bazen çocuğunuz sizden izin veremeyeceğiniz ve olumsuz yönde isteklerde bulunabilir. O zaman ağlama krizlerine girdiyse tek yapmanız gereken şey tepkisiz kalmak ve bir süre sakin şekilde beklemektir. O anda üzerine gitmemeniz sizin ve çocuğunuz için daha faydalı olacaktır. Siz o an sakin olursanız ilerideki yaşantısında çocuğunuz da öfke kontrolü konusunda daha başarılı olacaktır. Unutulmaması gerekir ki her insanın karakteri çocukluğundan izler taşır ve bu noktada aile çok önemli bir faktördür. Çocuklarınızın duygularını frenleyebilmesi adına tepkilerinize dikkat etmeniz ona yapacağınız büyük bir iyilik olacaktır.

Çocuklarınız 3 yaşındayken her işi kendi başlarına halletmeyi ister ve bu konuda son derece ısrarcı olurlar. Eğer tehlikeli bir durum söz konusu değilse ona bu noktada destek olun ve bir şeyleri başararak mutlu olması halinde de onu ödüllendirin ve tebrik edin. Çocuğunuz zaman zaman mevsime uygun olmayacak giyim tercihleri yapmak isteyebilir. Evdeyken bot giymeyi ya da şapka ile oturmayı isteyebilir. Bu noktada ona izin vererek hevesini almasını sağlayabilirsiniz.

Unutmayın çocuklarda 3 yaş sendromu geçicidir ve sabır sizin en büyük anahtarınız olacaktır. Bu anahtar sayesinde hem çocuğunuzun psikolojisi hem de sizin psikolojiniz kontrol altında olacaktır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Çocuklarda 3 Yaş Sendromu İçin Gardınızı Alın
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Liste Makale ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin