Çocuğunuz Yeterince Öz Güven Sahibi mi?
Çocuğunuz Yeterince Öz Güven Sahibi mi?
  1. Haberler
  2. Çocuk Bakımı
  3. Çocuklarda Öz Güven Nasıl Geliştirilir?

Çocuklarda Öz Güven Nasıl Geliştirilir?

Çocuklarda öz güven duygusunun başlaması aile ile birlikte olur. Zaman içinde okul ve arkadaş çevresiyle de gelişme gösterir. Sağlık bir özgüven duygusu ile büyüyen çocuklar sosyal yaşamlarında başarılı olur.  

Çocukluk dönemi, kişinin gelecekte nasıl bir insan olacağının temellerinin atıldığı evredir. Çocukluk döneminde yaşanan olumsuz gelişmeler çocuklarda travmalara sebebiyet verebilmektedir.  Çocukluk döneminde yaşanan her bir travma ilerleyen yıllarda kişide öz güven eksikliğine sebebiyet vermektedir. Çocukluk döneminde öz güven gelişimi çocuğun aile ortamından çıkıp okul döneminin başlamasıyla yön değiştirebilir. Çünkü aile dışındaki ortamda sosyal kaygılar ve yargılar başlamaktadır. Çocuğun okul döneminde alacağı herhangi bir olumsuz geri dönüş çocuğun öz güven gelişimini sekteye uğratacaktır. 

Çocuklarda Özgüven Duygusu Nasıl Geliştirilir?

ÇOCUKLARDA ÖZ GÜVEN DUYGUSU NASIL GELİŞTİRİLİR? 
ÇOCUKLARDA ÖZ GÜVEN DUYGUSU NASIL GELİŞTİRİLİR?

Çocuğun öz güven duygusunu geliştirmek için öncelikle çocuğun kendine güvenini sağlayacak her türlü geri dönüş ve destek önemlidir. Fakat, gerçek olmayan onaylamalar yapmak iyi olmayacaktır. Şişirmiş bir ego ile öz güven duygusu istenmeyen bir şeydir. Ancak çocuğun göstermiş olduğu her başarıyı desteklemek, takdir etmek çocuğun öz güveninin gelişmesine katkı sağlayacaktır. 

Çocuğun kendini ifade edebileceği etkinliklere katılması kendine güvenmesi için oldukça önemlidir. Bir spor dalı ya da sanat dalına katılması hem mental gelişimi hem de öz güven gelişimi için oldukça önemlidir.  

Çocukluk döneminde sağlıklı bir öz güven kazanmış kişinin ileriki yıllarda hayatını ve toplumsal iletişimini belirleyici bir etkiye sahiptir. Özellikle çocukluk yıllarında doğru bir aile tutumu ve sağlıklı bir şekilde desteklenmiş öz güven duygusu çocuğun kendisini doğru ifade edebilmesiyle, toplum içindeki yerini belirleyecek, sosyal iletişimi ve ilişkisini sağlıklı kılacaktır. 

Öz güven duygusu çocukluk yıllarında gelişmezse ilerleyen yaşlar da öz güven oluşturmak zor olacaktır. Fakat, çocukluk döneminde kazanılan duygular ve alışkanlıkların kaybedilmesi kolay değildir. 

Öz Güven Duygusunun Eksikliğinin Yarattığı Problemler Nelerdir?

ÖZ GÜVEN EKSİKLİĞİNİN NEDEN OLDUĞU PROBLEMLER 
ÖZ GÜVEN EKSİKLİĞİNİN NEDEN OLDUĞU PROBLEMLER

Öz güven eksikliği beraberinde pek çok probleme de neden olmaktadır. Çocuklukta tamamlanmamış bir güven duygusu bireyin sosyal ilişkilerinde öz güven problemlerine neden olur. Anne ve baba tarafından desteklenerek gelişmeyen öz güven duygusunun sonraki çevreden kazanmak oldukça zordur.  

Çocukluk çağı kişinin ana vatanı gibidir. Ana vatanında manevi olarak doymamış haz almamış bir kişinin, sonradan başka vatanlarda bu açlığını doyurması mümkün değildir.  

Öz güveni gelişmemiş çocuklar hayatlarının her alanında diğer insanların geri planında kalmak ister ve bunun sonucunda da mutsuz ve başarısız olurlar. Başarıları takdir edilen, başarı duygusu için teşvik edilen çocuklar hayatın içinde daha aktif bir rol oynar ve ayakları sağlam yere basan kişiler olurlar. Bu nedenle her çocuğun ebeveynler tarafından iyi gözlemlenmesi ve çocuğun yeteneklerinin gün yüzüne çıkmasına yardımcı olacak desteğin verilmesi gerekmektedir. Başarılı, pozitif, uyumlu bireyler için öz güven kişinin mihenk taşıdır. 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Çocuklarda Öz Güven Nasıl Geliştirilir?
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Liste Makale ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin