1. Haberler
  2. SonDakika/Magazin
  3. Egeli yaş meyve sebze çitfçisi kalıntısız üretiyor

Egeli yaş meyve sebze çitfçisi kalıntısız üretiyor

Mandalina rekoltesi yüzde 100’ün üzerinde arttı

Egeli yaş meyve sebze çitfçisi kalıntısız üretiyor 

İyi Tarım Uygulamalarına 100 mandalina üreticisi daha katıldı

Yaş meyve sebze sektörü Üretimden İhracata İyi Tarım Uygulamalarıyla katma değer yaratıyor

İzmir’de İyi Tarım Uygulamaları ile üretim yapan çiftçi sayısı artıyor

 

İzmir Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ve Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği iş birliğinde yürütülen Seferihisar, Menderes ve Selçuk ilçelerinde 100 üreticiyi kapsayan “Üretimden İhracata İyi Tarım Uygulamaları” projesinin kapanış toplantısı Seferihisar’da gerçekleştirildi.  

 

Menderes, Seferihisar ve Selçuk’ta 100 mandarin üreticisinde, 4 bin 315 dekar alanda 17 bin 260 ton ürün için İyi Tarım Sertifikasyon süreci gerçekleştirildi. 

 

Biyoteknik mücadeleleri için tuzak desteğinde bulunduk

Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkan Yardımcısı Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, “Üreticilerimiz de bölgemiz için bu kadar değerli bir ürünü kalıntısız bir şekilde üretmek için çok büyük bir özveri ile çalıştıklarının farkındayız. Biz de bu gayreti görünce hem Tarım İl Müdürlüğümüz hem de Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliğimiz olarak katkıda bulunmak için çalışıyoruz. Bu üreticilerimize biyoteknik mücadeleleri için tuzak desteğinde bulunduk. Umuyorum bu 100 değerli üreticimiz diğer üreticilerimiz için de önemli birer örnek teşkil edecekler ve İyi Tarım Uygulamaları ile üretim yapan çiftçilerimizin sayısı her yıl artarak devam edecek.” dedi.

 

Ocak-Kasım’da 363 milyon dolar mandalina ihracatı: Yıl sonunda mandalinayı yine ihracat şampiyonu yapacağız

Uçak, “2021 yılında Türkiye genelinde taze meyve sebzeler arasında en fazla ihracatı yapılan ürün mandalina oldu. 930 bin ton ve 453 milyon dolarlık mandalina ihracatı gerçekleşti. Bu yıl da 11 aylık dönemde 623 bin ton ve 363 milyon dolar ihracata ulaştık, yıl sonunda sizlerin de destekleriyle mandalinayı yine ihracat şampiyonu yapacağız inşallah. Mandalinada dünyada da 1.6 milyon tonluk üretim ile Çin ve İspanya’nın ardından 3.sırada yer alıyoruz. Üretimimizin yüzde 60’a yakını ihracata gidiyor. Ülkemiz açısından bu denli önemli bir ürünün bölgemizde üretiliyor olması da hepimiz için gurur verici.” diye konuştu.

 

Mandalina rekoltesi yüzde 100’ün üzerinde arttı

Bu sezon Ege Bölgesinde mandalina rekoltesinde yüzde 100’ün üzerinde artış olduğunu anlatan Hayrettin Uçak şöyle devam etti:

 

“İzmir’de bu sezon 175 bin ton narenciye üretimi bekliyoruz. Hem üreticilerimiz hem ihracatçılarımız adına verimli bir sezon geçirdiğimizi söyleyebilirim. Gerçekten hem sofralık tüketimi hem de endüstriye kazandırılan diğer ürünler ile mandalina Seferihisar, Menderes, Selçuk ilçelerimizi için çok önemli bir ürün. Sanayide kullanımı da gitgide çeşitleniyor. Tazesinin yanında, cipsi, reçeli, meyve suyu, kolonyası, lokumu ile bölgemize önemli katma değer sağlıyor.” 

 

Mandalina kayıpları ile ilgili Ege Üniversitesi ile proje

Uçak, “Şu anda mandalina kayıpları ile ilgili de Ege Üniversitesi ile bir proje gerçekleştiriyoruz. Bu proje ile de kayıpların kaynağını belirleyip azaltmak için çalışmalar yapacağız. “Üretimden İhracata İyi Tarım Uygulamaları” projesinde uyum içinde çalışmalar gerçekleştiren Tarım ve Orman Bakanlığımız temsilcilerine ve projemizde yer alan üreticilerimize teşekkür ediyorum. Bu güzel iş birliği önümüzdeki yıllarda da devam edecek ve güzel çalışmaları sizlerle paylaşmaya devam edeceğiz.” dedi.

 

A’dan Z’ye kontrollü üretim yaptık

İzmir İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Özen, “İzmir, 750 bin tona yakın meyve üretimiyle 150’den fazla bitki çeşitliliğiyle Türkiye tarımının lokomotifidir. Tarımda ülkemizin en aktör baş illerinden biridir. İzmir’de sektörlerin üzerine kurulduğu sektör tarımdır. Tarım medeniyetin başladığı noktadır. İzmir tarımda Türkiye’nin ilk üç ili içerisinde. Küresel sıcaklığın getirmiş olduğu iklim olumsuzluklarından İzmir etkilenmedi. İzmir’de bütün ürünlerimizde rekolte artışı yaşadık. Üretiyoruz ancak güvenilir gıda üretmek gibi apayrı bir sorumluluğumuz var. İyi Tarım Uygulamaları projemizin yaygınlaştırılmasını istiyoruz. Projemiz yüzde 60 Bakanlığımız yüzde 40 Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliğimizce desteklendi. Koruyucu kıyafetten maskelere su analizinden toprak analizine kadar A’dan Z’ye kontrollü üretim yaptık. Tarımda kimyasaldan çıkıp biyoteknik üretim, İyi Tarım, organik tarıma geçmeliyiz, sayımızı artırmalıyız.” dedi. 

 

Geleceğimize nitelikli bir tarımsal kalkınma modeli bırakacağız

Seferihisar Kaymakamı Mehmet Şerif Olcaş ise “Çevreye dost tarımsal kalkınmayı, birim alandan daha fazla verim almayı amaçlayan “Üretimden İhracata İyi Tarım Uygulamaları” projesinin bütün paydaşlarını kutluyorum. Böylelikle geleceğimize nitelikli bir tarımsal kalkınma modeli bırakacağız.” dedi. 

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Egeli yaş meyve sebze çitfçisi kalıntısız üretiyor
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Liste Makale ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin