1. Haberler
  2. SonDakika/Magazin
  3. Egeli yaş meyve sebze ve mamul ihracatçıları 2023 yılında 1,5 milyar dolar ihracat hedefliyor

Egeli yaş meyve sebze ve mamul ihracatçıları 2023 yılında 1,5 milyar dolar ihracat hedefliyor

Kirazdan üzüme, portakaldan mandalinaya, kestaneden çileğe, turşudan salçaya, kuru domatesten asma yaprağına Ege ovalarında yetişen lezzetleri dünyanın 150’den fazla ülkesine ihraç eden Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği her yıl kırdığı ihracat rekorlarına 2023 yılında yeni bir halka eklemeye hazırlanıyor.

2022 yılını 1 milyar 250 milyon dolarlık ihracatla geride bıraktıkları bilgisini veren Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkan Yardımcısı ve Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, 2023 yılının ilk çeyreğinde yüzde 18,5’luk ihracat artış hızı yakalayarak ihracatlarını 272 milyon dolardan 322 milyon dolara taşıdıklarını, Cumhuriyetimizin 100. Kuruluş yıldönümünü kutladığımız 2023 yılında 1,5 milyar dolar dövizi Türkiye’ye kazandırmak için mesai harcadıklarını dile getirdi.

“Türkiye’nin meyve sebze ve mamul ihracatından yüzde 22 pay aldık”

Ege İhracatçı Birlikleri’nde yapılan Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği 2022 yılı olağan mali genel kurulunda konuşan Başkan Uçak, “Pandemi, sel, yangın ve 6 Şubat 2023 tarihinde yaşadığımız deprem felaketi ile Ülkemiz son 3-4 yılda son derece zorlu süreçlerden ve sınavlardan geçti. Birliğimizin, bu zorlu süreci ve sınavları…! Tüm üyeleri, birlik çalışanları, üretici ve tedarikçileri ile her zaman birbirine kenetlenmiş olarak, çok çalışarak, başarılı bir şekilde verdiğine inanıyorum. 797 ihracatçı firmamız ile ihracatımızı yüzde 6 oranında artışla 1 milyar 250 milyon dolara çıkararak, Türkiye’nin 5 buçuk milyar dolarlık yaş meyve sebze ve mamulleri ihracatının yüzde 22’sini Birlik olarak gerçekleştirmeyi başardık” diye konuştu.

Turşular ihracat şampiyonu oldu

Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği’nin geniş ürün gamı içerisinde 2022 yılında ihracat şampiyonunun 257 Milyon dolarlık ihracat performansıyla turşu grubunun olduğu bilgisini paylaşan Başkan Uçak sözlerini şöyle sürdürdü; “Üzüm, Kiraz, Mandalina, Dondurulmuş meyveler, konserve sebzeler, kurutulmuş domates ve domates salçası, İhracatımızda ön plana çıkan ürünler oldu.2023 Yılı ilk çeyreğinde yüzde 18 artışla ihracatımızı 272 milyon dolardan 322 milyon dolara çıkardık. Bu artış hızı ile 2023 yılında, bir milyar dört yüz milyon dolar olan hedefimize rahatlıkla ulaşacağımızdan eminim. Bizler, Cumhuriyetimizin yüzüncü yılına ithafen bir buçuk milyar barajını aşmak için çalışacağız. Sizlerle birlikte bu hedefi yakalayacağımıza inanıyorum.”

Genel kurulda 2022 yılında sürdürdükleri projeler hakkında bilgi veren EYMSİB Başkanı Hayrettin Uçak, “Kullandığımız Pestisitleri Biliyoruz Projemizin ikinci yılını tamamladık, bu yıl üretim bölgelerinden aldığımız numune sayılarını da artırarak proje alanımızı genişlettik, olumsuz değerlendirdiğimiz bazı bölgelerde işletme bazlı eğitimlerimize başladık. Bu yıl hem ürün çeşitlerini hem de eğitim sıklıklarını biraz daha artırarak projemizin 3.yılını gerçekleştireceğiz. Üçüncü Kuşak Tarım Girişimciliği Eğitimi Programı Projesiyle gençlerin tarım sektörüne katılmalarını teşvik ettik. İzmir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile İyi Tarım Uygulamaları, Ege Üniversitesi ve Bornova İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğüyle birlikte Gıda Kayıpları Projemiz hız kesmeden devam etti” dedi.

Komitelerle sektörün sorunlarına eğildik

Sürdürülebilirlik ilkesi ile devam eden projeler yanında hem taze meyve sebze hem meyve sebze mamulleri sektörlerinde ihracatçı firma temsilcilerinin yer aldığı komiteler kurduklarını anlatan Başkan Uçak, komitelerle ihracatta yaşanan sorunları gidermek ve ihracatı artırmaya yönelik çalışmalar yaptıklarını aktardı.

Taze meyve sebze ve meyve sebze mamulleri ihracatını artırmak için yurtdışı faaliyetlerini kesintisiz sürdürdüklerini dile getiren Uçak, “Fuar ve heyetlerle ihracatçılarımıza yeni pazarlar açmak için çalışmalarımızı sürdürdük. Urge heyetimizle Hindistan, Endonezya ve Singapur ülkelerinde etkinlikler gerçekleştirdik. Haziran ayı itibariyle Urge projemiz sonlanıyor. Hiç vakit kaybetmeden hem taze meyve sebze hem de meyve sebze mamulleri sektörlerini kapsayan geniş katılımlı yeni bir Urge projesi başlatacağız. Ticaret Bakanlığımızın yüzde 75 oranında desteklediği yeni Urge projemizde sizleri de aramızda görmek bizleri mutlu edecektir. Duyurumuzu yaptıktan sonra başvurularınızı beklediğimizi, bu tür heyet programlarının büyük bir fırsat olduğunu belirtmek istiyorum” diyerek sözlerini noktaladı.

Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği’nin mali genel kurul toplantısında, 2023 yılı bütçesi 35 milyon olarak kabul edilirken, 2023 yılı iş programı da benimsendi.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Egeli yaş meyve sebze ve mamul ihracatçıları 2023 yılında 1,5 milyar dolar ihracat hedefliyor
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Liste Makale ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin