Son yıllarda profesyonel futbolcu olabilmek için ne yapılmalıdır? sorusu gündemi sık sık meşgul ediyor. Maddi açıdan yüksek gelirlerin elde edilmesi sayesinde gençlerin büyük çoğunluğu profesyonel futbolcu olmak için büyük uğraş ve arayış içine giriyorlar. Bu nedenle futbol, sadece bir spor dalı olarak ve meslek olarak kabul edilmenin yanı sıra tam endüstri haline gelmiş durumda.
1990 yılının başlarından itibaren futbolculara verilen bonservis paralarından dolayı günümüze kadar, gerek kulüp gerekse futbolculara dudak uçuklatacak seviyede ücret ödenmeye başlandı. Futbolcu kazançlarında sadece bu sporun profesyonel olarak yapılmasından dolayı değil aynı zamanda reklam gelirleri, şans oyunları ve sponsorluk gibi farklı branşlarla elde edilen gelirler de etkili oluyor. Bu yüzden futbolcu olmak için özellikle bu spora merakı olan gençler birbirleri ile yarışıyor.
Futbolcu Olmak İçin Yapılması Gerekenler
- Futbolcu olmak için ilk olarak genç yaşta bu spordaki yeteneğinizi göstermeniz gerekiyor. Profesyonelliğe giden yol ise azim ve yoğun tempoda çalışma gerektiriyor.
- Genç yaşlarda bu spora başlamak hem bedensel hem ruhsal gereklilikleri yerine getirebilmek için önem taşıyor.
- Futbolcu olacak kadar yeteneğiniz ve merakınız var ise ilk olarak mahalle ya da bölgenizdeki takımlara amatör olarak başlamanız gerekiyor.
- Eğer amatör bir takımda oynamaya başladıysanız futbolcu olmak için en önemli adımlardan bir tanesini atmışsınızdır demektir.
- Amatör takımların yanı sıra ücretli olarak futbolcu seçmelerine katılarak kendinizi ispatlayarak daha hızlı bir şekilde futbolcu olmaya aday olabilirsiniz. Ancak amatör bir takımla başlamanın sizin daha iyi gelişmenizi sağlayacağını unutmayın.
“Futbolcu olmak için nereye başvuru yapabilirim?”
Futbolcu olmak isteyen kişilerden beklenen ilk şey futbolcu olacak kadar yetenekli ve genç olmaktır. Bu nedenle yeterli seviyede bir yeteneğiniz var ve düzenli bir şekilde antrenman yaparak kendinizi geliştirmeye uygun iseniz futbolcu olmaya aday olabilirsiniz. Bireysel yetenek kadar taktik uygulama ve takım çalışması yapabilme özelliklerinizin de bulunması gerekiyor.
Futbolcu Olmak İçin Hangi Okullara Gitmek Gerekiyor?
Genellikle futbolcuların büyük çoğunluğu amatör küme takımlarında oynayan futbolculardan seçilmektedir. Yani futbolcu olabilmek için ücretli takım seçmelerinin dışında amatör takımlarda oynayarak kendinizi gösterebilir ve büyük takımlara transfer olabilirsiniz. Ayrıca ülkemizde birden fazla ücretli takım bulunur ve dilerseniz bu takımlara ücret ödeyerek girebilir ve futbolcu olabilmek için eğitim alabilirsiniz.
Ücretli Okullarda Hangi Eğitimler Veriliyor?
Ülkemizde 4 büyük takımın okulları mevcut ve her yaz döneminde de eğitim veriliyor. 4 büyük takımın dışında hemen her şehrin şehir takımlarının da futbol okulları bulunur. Ancak diğer büyük takımlarda olduğu gibi şehir takımlarında da eğitimler genellikle yaz aylarında verilmektedir.
Ücretli futbol okullarına gitmeniz kesin olarak futbolcu olacağınız anlamına gelmese de profesyonel futbolcu olabilmek için gerekli tüm eğitimleri bu okullarda alabilirsiniz.
İyi Bir Futbolcu Olmak İçin Gerekli Olanlar Nelerdir?
Futbol sadece attığınız çalımlar ya da fiziki gücünüz ile ilgili değildir. Futbol sporu için iyi bir zekâya ve çalışma disiplinine sahip olmak gereklidir. İyi bir futbolcu olmanın püf noktaları ise şu şekildedir;
- Devamlı ve azimle çalışın.
- Antrenmanlarınızı düzenli ve eksiksiz bir şekilde yerine getirin.
- Düzenli beslenin ve sağlıklı besinler tüketin.
- Alkol, sigara gibi zararlı olan ürünlerden kesinlikle uzak durun.
- Futbol ve futbolcular hakkında detaylı bilgilere sahip olun ve daima bilgi edinmek için çok çalışın.
- Saha dışında yeteneğinizi ve kendinizi geliştirebileceğiniz hobiler edinin.
- Hedefinizi her zaman çok yüksek tutun ve hedefinize ulaşmak için çok çalışın.
- Her zaman hayal kurun ve bu hayallerinizden asla vazgeçmeyin.
Yetenekleri Geliştirmek İçin Neler Yapılmalı?
- Sahada oynadığınız görev için kendinize bir idol seçerek videolarını ve maçlarını izleyin. Yaptığı iyi hareketleri ve yanlış yaptığı hareketleri izleyerek ders çıkarın.
- Özellikle top sürme tekniğinizi geliştirmek için çok çalışın.
- Pas antrenmanlarını sık sık ve düzenli bir şekilde yapın.
- Sadece bireysel oyun oynamak yerine takım arkadaşlarınızla oynayarak kendinizi geliştirin.
- Kondisyon antrenmanlarını eksiksiz ve süregelen bir şekilde yaparak kondisyonunuzu en üst seviyeye çıkarın
- Maç sırasında risk almayın ve takım ruhuna uygun hareket edin.
- Maç sonrasında performansınızı inceleyerek eksiklerinizi veya geliştirmeniz gerekenleri hem antrenörünüzle hem de takım hocanız ile görüşün.
Futbolcu Nasıl Beslenmeli?
Sporun her dalı için doğru beslenme şekline sahip olmak önem taşıyor. Düzensiz ve yapılan spora uygun beslenmemeniz durumunda performansınızda düşüşler yaşanacağından emin olabilirsiniz. Eğer iyi bir beslenme programı hazırlar ve ona göre hareket ederseniz daha sağlıklı olur ve daha iyi performans sergileyebilirsiniz. Uzman görüşlerine göre normalde bir insanın günlük olarak yaklaşık 2.500 kaloriye ihtiyaç duysa da, futbolcular yoğun ve yüksek tempoda çalıştıkları için günlük ortalama 4-5 bin kalori ihtiyacı bulunmaktadır. Doğru beslenme planı genellikle takımların diyetisyenleri tarafından oluşturulmaktadır.
Futbolcu beslenmesinde temel anlamda dikkat edilmesi gerekenler şu şekildedir;
- Asit içeren ürünler tüketilmemeli
- Fast Food tarzında yiyecekler kesinlikle tüketilmemeli
- Beslenme düzenli ve dengeli bir şekilde yapılmalı
- İdman sonrasında potasyum ihtiyacınız için muz tüketilmesi önerilmektedir.
- Gün içerisinde yeterli su tüketin
- Protein bakımından zengin olan süt, yumurta ve balık ağırlıklı besinler tüketmeyi ihmal etmeyin
- Alkol ya da sigara ve tütün ürünlerini asla ve asla tüketmeyin.
- Düzenli şekilde uyku uyuyun
- Sakatlanma durumunun oluşmaması için futbol dışı yaşamınızdaki aktivitelerde dikkatli olun
- Düzenli olarak yürüyüş, koşu ve spor yaparak kondisyonunuzu her zaman yüksek tutun
Futbolcu Olabilmek İçin Ne Yapılmalıdır? gibi konulardaki içerikler ilginizi çekiyorsa meslekler kategorimizden diğer meslekler ile ilgili yazılarımıza ulaşabilirsiniz.