Geri dönüşümün başkenti Uşak döngüsel katma değer ile büyüyor

Uşak ihracatının yıldızları ödüllerine kavuştu 

 

Geri dönüşümün başkenti Uşak döngüsel katma değer ile büyüyor

 

Uşak Organize Sanayi Bölgesi “YEŞİL OSB” olma yolunda ilerliyor

 

Uşaklı ihracatçılar atıkları ekonomiye kazandırıyor 

 

Ege İhracatçı Birlikleri’nin Dünya Gazetesi işbirliğinde düzenlediği Ege İhracat Buluşmaları’nın dördüncü toplantısı Uşak Organize Sanayi Bölgesi ev sahipliğinde gerçekleşti. 

 

Türkiye genelinde çevre, geri dönüşüm ve sürdürülebilirlik politikalarında öncü Uşak, 2021 yılında ihracatını yüzde 54’lük artışla 240 milyon dolardan 368 milyon dolara taşıdı. 

 

2021 yılında en fazla ihracat gerçekleştiren ilk 5 firmaya Uşak İhracatının Yıldızları Ödül Töreniyle ödülleri takdim edildi. 

 

Açılış Konuşmalarını; Uşak Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Halil AĞAOĞLU, Uşak Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Selim KANDEMİR, Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak ESKİNAZİ, Eximbank Ege Bölge Müdürü Gülom TİMURHAN gerçekleştirdi. 

 

Dünya Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Handan Sema Ceylan’ın moderatörlüğünde gerçekleşen panelde Dünya Gazetesi Sürdürülebilirlik Sayfa Editörü Didem ERYAR ÜNLÜ, Dünya Gazetesi Genel Koordinatörü Vahap MUNYAR ve Yayın Kurulu Başkanı Şeref OĞUZ dünya ve Türkiye ekonomisindeki gelişmeleri, döngüsel üretim ve yeşil ekonominin getirdiği ticaret fırsatları, uluslararası ticaret, toplumsal, ekonomik ve çevresel ayakları olan sürdürülebilirlik amaçlarını ele aldı.

 

Etkinlik öncesinde Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, Ege İhracatçı Birlikleri Genel Sekreteri Cumhur İşbırakmaz, Uşak Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Halil AĞAOĞLU, Uşak Organize Sanayi Bölgesi Başkan Yardımcısı Serdar Sağıroğlu; Uşak Valisi Dr. Turan Ergün’ü ziyaret etti. 

 

Ödül alan firmalar; 

 

BALTA ORIENT TEKSTİL SAN.VE TİC.A.Ş. 

 

GEDİK TAVUKÇULUK VE TARIM ÜRÜNLERİ TİCARET SANAYİ ANONİM ŞİRKETİ.

 

NİLBATU GIDA TEKSTİL SOĞUK HAVA DEPOLARI TARIM ÜRÜNLERİ SANAYİ  TİCARET LTD. ŞTİ. 

 

UŞAK SERAMİK SANAYİ ANONİM ŞİRKETİ.

 

HAKSA İPLİK SANAYİ ANONİM ŞİRKETİ 

 

Uşak’taki firmalarımıza her türlü desteği vermeye hazırız

 

Tarhanası ve battaniyesiyle ünlenen Uşak’ın son yıllarda döngüsel ekonomiye yaptığı yatırımlarla öne çıktığını anlatan Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, Uşak Organize Sanayi Bölgesi’nin Geri dönüşüm ile ilgili önemli bir kümelenme örneği olduğunu anlattı. 

 

“Ege İhracatçı Birlikleri olarak son 4 yıldır sürdürülebilirlik, sıfır atık, inovasyon, Ar-Ge, Tasarım, Dijitalleşme ve mesleki eğitim en çok önem verdiğimiz başlıklar. Türkiye’nin ilk sıfır atık belgesine sahip ihracatçı birliğiyiz. Dünya’nın en önemli sürdürülebilirlik inisiyatifi Global Compact’a üye olan ilk ihracatçı birliği olduk. EİB bünyesinde Sürdürülebilirlik ve Projeler Departmanını oluşturduk, Ticaret Bakanlığımızın desteği ile sürdürdüğümüz tüm Uluslararası Rekabetin Geliştirilmesi (URGE) Projelerimizi Sürdürülebilirlik temalı kurguluyoruz. Uşak Organize Sanayi Bölgesi’ndeki firmalarımız bir URGE Projesinde bir araya gelmek istedikleri takdirde kendilerine her türlü desteği vermeye hazırız.”

 

Ödül alan 5 firma Uşak ihracatının yarısını gerçekleştirdi

 

Jak Eskinazi, “5 firmamız 2021 yılında Uşak’ın ihracatının yaklaşık yarısını gerçekleştirdi. Ödül alsın almasın, Uşak’ın ihracatının artmasını sağlayan tüm ihracatçılarımızı kutluyoruz. Uşak’ın ihracatına en çok katkı sağlayan sektörümüz 82 milyon dolarla tekstil sektörümüz oldu. Uşak’tan 78 milyon dolarlık halı ihraç edilirken, Hayvansal mamuller sektörümüz 73 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi. İlk üç sektörümüzden sonra en çok ihracat yapan sektörlerimiz 48 milyon dolarlık ihracatla hazırgiyim, 25 milyon dolarla seramik, 23 milyon dolarla deri ve 22 milyon dolarla meyve sebze sektörlerimiz oldu. Uşak, 2022 yılının Ocak – Mayıs döneminde ihracatını yüzde 25’lik artışla 129 milyon dolardan, 162 milyon dolara taşıdı. Tekstil, Hayvansal Mamuller, Halı, Konfeksiyon, Deri, Seramik, Meyve Sebze ihracatı öne çıkan sektörler.” dedi.  

 

Türkiye'de pet atıklarının da yüzde 35'i Uşak'ta işleniyor

 

Jak Eskinazi, önümüzdeki yıllarda iklim değişikliğinin yakıcı etkilerini azaltmak, karbon salınımını düşürmek için döngüsel ekonomiye yoğunlaşılması gerektiğini Uşak’ın bu noktada örnek bir kent olduğunun altını çizdi. 

 

“Birliğimiz üyelerinin yoğun olduğu Uşak ilindeki tekstil geri dönüşüm sektörü, döngüsel ekonomi bakımından yüksek bir potansiyele sahip. Uşak rejenere iplik üretimi yapan birçok üreticiye sahip ve yüzde 75 oranındaki katkısıyla Türkiye’nin tekstilde geri dönüşüm merkezidir. Tekstil atıklarının yanı sıra Türkiye'de pet atıklarının da yüzde 35'i Uşak'ta işleniyor. Türkiye, Paris İklim Anlaşmasına attığında 560 milyon ton olan seragazı salınımını 2053 yılına kadar sıfırlamayı taahhüt etti. Bu hedefe ulaşmak için seragazı salınımımızı yüzde 80 düşürecek adımları atmalıyız. Bunun da yolu döngüsel ekonomiden geçiyor. Türkiye, sera gazı salınımını düşürmek için Uşak dışındaki 80 kentinin de Uşak standartlarına gelmesi için çabalamak durumunda.”

 

Uşak OSB Türkiye’de aktif 258 OSB arasında 12. Sırada 

 

Uşak Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Halil AĞAOĞLU, “Bölgemizde tekstil, seramik ve gıda sektörleri lokomotif sektör olarak öne çıkmaktadır. 644 hektar alan üzerinde kurulu olan bölgemiz faaliyetteki 303 firmasıyla 15 bin kişiye istihdam sağlamaktadır. Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) verilerine göre, Uşak Organize Sanayi Bölgesi Türkiye’de aktif 258 OSB arasında firma sayısı bakımından 12. Sırada, çalışan sayısı bakımından 33. Sırada yer almaktadır.

Bölgemize gelen yoğun yatırım taleplerini karşılamak amacıyla çalışmalarına hız verdiğimiz 614 hektar büyüklüğe sahip 3. Genişleme Alanımızı ilimize ve ülkemize kazandırdık.” dedi. 

 

Katma değeri yüksek, sürdürülebilir, ileri teknoloji ürünler Uşak OSB’den çıkıyor

 

Türkiye’den ve bölgeden katma değeri yüksek, ileri teknoloji içeren ürünler çıkmasına zemin hazırlayacak Uşak OSB TEKNOPARK binası projesini hayata geçirdiklerini anlatan Ağaoğlu sözlerine şöyle devam etti:

 

“Bu projemizle Üniversite–Sanayi işbirliğini arttırdık. ARGE kuruluşlarına birçok avantajı sağlayan TEKNOPARK binamızda 11 atölye ve 28 ofis bulunmaktadır. Sanayide yeşil dönüşümü desteklemek ve ekonomik avantaj elde etmek için YEŞİL OSB olma yolunda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bunun için 14 bin metre karelik alana kurduğumuz çevre dostu SOLAR ÇAMUR KURUTMA TESİSİ sayesinde, Atıksu Arıtma Tesisimizden çıkan aylık 800 ton çamurun 350 tonunu güneş enerjisi ile kurutmaktayız. Aynı kapasiteye sahip ikinci Kurutma Tesisimiz için çalışmalarımıza başladık.”

 

Türk Tekstil Geri Dönüşüm Sektörünün 72’sini Uşak tek başına karşılıyor 

 

Halil Ağaoğlu, “Ülke ekonomisine ciddi katkı sağlayan bölgemizde imalatlar sonucunda oluşan tekstil teleflerini yok etmek ve Atıksu Arıtma Tesisinden çıkan çamurları enerjiye dönüştürmek amacıyla 4 bin 500 metre kare alan üzerine KATI ATIK YAKMA TESİSİNİ kurduk. Bu atıklar Yakma tesisimizde, çevre mevzuatına uygun olarak yakılarak çıkan buhar enerjiye dönüştürülmektedir. Tesisimizde aylık 600 bin Kilowatt saat enerji elde edilecektir. Geri Dönüşüm sektörünün kalbi Uşak’ta atmaktadır. Türk Tekstil Geri Dönüşüm Sektörünün 72’sini Uşak İli tek başına karşılamaktadır. Ayrıca Uşak’ta Tekstil, deri, plastik, alüminyum ve kauçuk geri kazanımı yapılmaktadır. Bu sayede günlük 2.716 ton, yıllık ise 978 bin ton hammadde geri dönüştürülerek çevre kirliliği yaratacak atıklar ekonomiye kazandırılmaktadır.” diye konuştu. 

 

Battaniye, tekstil, deri, gıda, seramik ve geri dönüşümün merkezi 

 

Uşak Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Selim KANDEMİR, geri dönüşüm sektörünün Uşak’ta yoğun bir şekilde yer almasının AB Yeşil Mutabakat’a adaptasyonu kolaylaştırdığına değindi.

 

“Ege Bölgesinde geri dönüşüm, tekstil, seramik, deri ve gıda başta olmak üzere birçok alanda faaliyet gösteren bir kentiz. Son yıllarda üniversitenin büyümesi, yatırımların artması, genç ve dinamik nüfusuyla sürekli yükselen bir grafik çizmekteyiz. Uşak’ta; Yıllık yaklaşık 10 milyon 400 bin battaniye üretimi ile Türkiye battaniye sektörünün 80’ni, 708 bin ton tekstil geri dönüşümü ile tekstil geri dönüşümü sektörünün 72’sini, 72 bin ton küçük baş hayvan derisinin işlenmesi ile sektörün 60’ını, 55 milyon metrekare duvar ve yer seramiği üretimi ile sektörün 15’ini karşılıyoruz.”

 

Dolaylı ihracat ile beraber Uşak ihracatı 800 milyon dolar civarında 

 

Kandemir, “İlimizden direk olarak 2021 senesinde 368 milyon dolarlık ihracat yaptık. Bu sene ilk 5 ayda, 161 milyon dolarla geçen seneden 25 daha fazla performans gösterdik. Bir aksilik olmazsa bu performansı sene sonuna kadar sürdürmek istiyoruz. Uşak; ihracatının büyük bölümünü, Tekstil ve hammaddeleri, Su ürünleri, Halı, Hazır giyim ve konfeksiyon, deri, Seramik ve Gıda gibi belli başlı sektörlerden yapıyor. Bu ürünlerin en az ihracat rakamımız kadarını da İstanbul gibi merkezlerden yapıyoruz. Ama ihracatlar ilimizin hanesine yazılmıyor tabi. Dolaylı ihracatı da kattığımızda Uşak ihracatının 750-800 milyon dolar civarında olduğunu görüyoruz.” dedi. 

 

ABD, Almanya, Çin, İngiltere ana pazarlar 

 

Selim Kandemir, Uşak’ın ihraç ürünlerinden özellikle tekstil ve deri sektördeki ürünlerinin; dokuma, hazır giyim, çanta, aksesuar ve mobilya gibi sektörlerin hammaddeleri durumunda olduğunu söyledi. 

 

“Nihai ürün portföyümüzü maalesef geliştirmedik. Buda kg başına ihracat rakamımızın 1,58 dolar civarında kalmasını sağlıyor. Aslında 2020 yılında 97 sent olan değerimizi 2 sene içinde yaklaşık yüzde 50 yükselttik. Ancak bunun yeterli olmadığını nihai ürüne yöneldikçe bu rakamın daha yükseklere çıkacağını düşünüyorum. İlimizin en fazla ihracat yaptığı ülkeler; ABD, Almanya, Çin, İngiltere’dir. Daha önceleri Rusya ve Ukrayna’ya da direk ve dolaylı olmak üzere yoğun bir ihracatımız vardı. Ancak bölgedeki sorunlar nedeniyle ihracatımız ister istemez sekteye uğradı. Türkiye’den Ukrayna’ya yapılan tekstil hammaddelerinde son 3 ayda yüzde 32’lik bir düşüş var. Bu rakamın önemli bir kısmı Uşak’tan yapılan direk ya da dolaylı ihracat.” 

 

Hazır giyim sektörünün bu ülkelerde kullandığı ipliklerin önemli bir kısmı Uşak’ta üretiliyor

 

Kandemir, “Bunun yanında bu bölgeye yapılan hazır sektördeki ihracat düşüşü de ilimizi etkileyen diğer bir alan. Bilindiği üzere Türk hazır giyim firmaların Rusya’da 800, Ukrayna’da ise 200 mağazası var. Hazır giyim sektörünün bu ülkelerde kullandığı ipliklerin önemli bir kısmı ise Uşak’ta üretiliyor. Rusya’ya ya hazır giyim sektöründen yaptığımız ülke ihracatı son 3 ayda 35’lik düşüş gösterdi. Buda ilimizin dolaylı ihracatını önemli düzeyde etkilemiş durumda. Tüm olumsuzluklara rağmen bu zorlukları da el birliği ile aşacağımıza inanıyoruz.” diye konuştu. 

 

Uşak ihracatına toplam 32 milyon dolar destek sağlandı

 

Türk Eximbank Ege Bölge Müdürü Gülom TİMURHAN, ihracata sağladıkları desteğin 2021 yılında toplamda 46,1 milyar dolara ulaştığını hatırlatarak, 2022 yılı ilk 5 ayda 9 milyar dolar nakdi kredi 11 milyar dolar alacak sigortası olmak üzere ihracata yaklaşık 20 milyar dolar destek sağlandığını açıkladı. 

 

“Uşak, 2021 yılında önceki yıla göre yüzde 54’lük artışla 368 milyon dolar ihracat gerçekleştirerek Ege Bölgesi’nde en çok ihracat artışı gerçekleştiren ilimiz olmuştur. Uşaklı ihracatçılarımızın bu büyük başarısını tebrik ediyor başarılarının devamını temenni ediyorum.   Bankamız 2021 yılında Uşak ihracatına 48 milyon dolar nakdi kredi, 55 milyon dolar alacak sigortası olmak üzere yaklaşık 103 milyon dolar destek sağlamıştır. 2022 yılı Mayıs ayı sonu itibarıyla ise 9 milyon dolar kredi 23 milyon dolar alacak sigortası olmak üzere Uşak ihracatına toplam 32 milyon dolar destek sağlanmıştır.” 

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Geri dönüşümün başkenti Uşak döngüsel katma değer ile büyüyor

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Liste Makale ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin
Reklam Engelleyicisi Tespit Edildi

Sitemize katkıda bulunmak için lütfen reklam engelleyicinizi devredışı bırakın.