Türk toplumunda sosyal yapının bir gereği olarak insanlar birbirine yardım etmek amacıyla, borca kefil olmak zorunda kalabiliyorlar. Asıl borçlunun borcunu ödeyemediği durumların oldukça sık olması sebebiyle kefil olan kişiler zorlukla karşılaşıyorlar. Borca kefil olan kişilerin en sık sorduğu sorulardan biri, kredi borcu ödenmezse kefile ne olur? sorusu olmaktadır.
Asıl borçlu borcunu ödemediğinde alacaklı banka tüm yolları denedikten sonra, artık borcunu tahsilatı için kefil ile iletişime geçmeye başlamaktadır. Böyle durumlarda borca kefil olan kişi korkarak, borcu ödenmediğinde kendi için hapis cezası olup olmadığını araştırmaya başlıyor. Sürecin nasıl işlediğini merak eden kefil “Bana ne olacak?” endişesi duyuyor.
Kredi Borcu Ödenmezse Kefile Ne Olur?
Bankalar alacaklarını teminat altına alabilmek için, birçok müşterisinden kredi notunu dikkate alarak kefil istemektedir. Banka alacağını tahsil edilmediği durumlarda kefil ile iletişime geçerek, borcu kefilden tahsil etmek isteyecektir. Ancak bu sürece kadar asıl borçlunun mal varlığının bulunmaması ve hiçbir şekilde kredi çeken kişinin bu borcu ödeyememesi gerekir.
Kredi borcunun krediyi çeken kişi tarafından ödenmemesi halinde, borcun tahsili için kefil ile irtibata geçilir. Kefilin borcu ödemeyi kabul etmesi halinde hiç bir sorun bulunmayıp banka alacağını tahsil eder. Ancak kefilin borcu ödememesi halinde, banka avukatları kefil için yasal işlemleri başlatır.
Bu süreçte borcun ödenmesi veya yapılandırılmaması durumunda, kefilin maaşına haciz gelmesi ya da yine mal varlığına icra tedbiri konulması mümkündür. Kefil olan kişi SGK kapsamında çalışan ya da ispat edilen bir gelire sahip olmaması halinde, banka borcunu taksiyle artı için sıklıkla kefili aramak durumunda kalacaktır. Şayet borç yine ödenmez ise banka avukatlığı borcun faiz indirimi ile birlikte yapılandırılması talebinde bulunuyor.
Kredi Borcu Ödenmezse Kefile Hapis Cezası Var Mı?
Kredi borcuna kefil olduktan sonra asıl borçlunun borcunu ödememesi durumunda kefillerin araştırdığı bir diğer soru ise, kredi borcu ödenmediğinde kefile hapis cezası var mı? Sorusudur.
Borçtan dolayı hapis cezası olmaması için, kişinin icra müdürlüğü nezdinde avukata borcu ödeyeceğine dair yazılı ve imzalı taahhüt vermesi gerekir. Kredi borcunu ödeyeceğinize dair bu taahhütü verdiğiniz halde borcu ödemiyorsanız mahkeme hakkınızda 3 aya kadar tazyik hapis cezası verebiliyor.
Her taahhüt için ayrı olarak verilen bu hapis cezası, borcun ödenmesi durumunda hemen iptal edilmektedir. Mahkemeye öncelikle borcun ödenmesi için 10 güne kadar süre tanır. Bu süre içerisinde borç ödenmez ise taahhüdü ihlal suçundan kefil hakkında yakalama kararı çıkarılır. Ardından, ilk yakalandığı anda bulunduğu ilin açık cezaevine gönderiliyor. Bu sebeple mümkün olduğu kadar, borcunuz için taahhüt vermemeniz önemlidir.