1. Haberler
  2. Kültür-Sanat
  3. Manav Kültür Müzesi kurulacak

Manav Kültür Müzesi kurulacak

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve Kocaeli Yerel Kültür platformu işbirliği ile düzenlenen Manav Kültür Müzesi çalışması başlatıldı.

 

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve Kocaeli Yerel Kültür platformu işbirliği ile düzenlenen Manav Kültür Müzesi çalışmasının tanıtım toplantısı Portakal Hafız Konağında gerçekleşti. Manav Kültür Müzesi oluşturma çalışmalarının kamuoyu ile paylaşıldığı toplantıya Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Balamir Gündoğdu, Genel Sekreter Yardımcısı Sadık Uysal, Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Hasan Aydınlık, Sakarya Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tülin Çoruhlu, Müze Bilimcisi Yeşim Kartaler, Kocaeli Kent Konseyi Başkanı Ali Korkmaz, Kocaeli Yerel Kültür Platformu Kadın Kolları Başkanı Melek Portakal Çeliköz, Sivil Toplum Kuruluşları ve vatandaşlar katıldı.

 

ÖZGÜN KÜLTÜR MİRASIMIZI KORUMAYA ÖNEM VERİYORUZ

Geçen yıllarda Kocaeli tarihinde büyük izleri olan Manav Türklerinin zengin kültürlerini araştırma ve belgeleme çalışmaları kapsamında yemek ve müzik kültürüne ilişkin yayınlar hazırlanmıştı. Özellikle dokuma konusunda zengin bir koleksiyona sahip olunması sonucu bir müze kurulması çalışmaları başlatıldı. Bu sebeple Portakal Hafız Konağı’nın üst katı Manav Kültür Evi Müzesi olarak planlandı. Tanıtımının gerçekleştiği toplantıya katılan Genel Sekreter Gündoğdu konuşmasında Kocaeli’nin manevi değerlerine sahip çıkıldığını söyledi. Genel Sekreter Gündoğdu, “Kocaeli Büyükşehir Belediyesi olarak
yöresel kültürlerimizin, hemşeri derneklerimizin çalışmalarını her fırsatta desteklemeye, özgün kültür mirasımızı korumaya, yaşatmaya büyük bir önem veriyoruz. Kentimizin zengin kültürel mirasını korumak ve kentlilerimize aktarmak üzere, katılımcı yaklaşımlarla yeni projeler üretiyoruz” dedi.

 

ÇEŞİTLİ ÇALIŞMALAR YÜRÜTTÜK

Bu kapsamda önemli aşamalar kat edildiğinden bahseden Gündoğdu, “Manav Türklerinin de zengin kültürünü yaşatmak, tanıtmak için önemli çalışmalar yürütmeye devam ediyoruz. İlimize ait bir diğer öneme sahip Kocaeli’nin halk müziklerinin ve halk çalgılarının tespiti amacıyla  Kocaeli Yöre Türküleri, Yöre Müzisyenleri ve Yöre Çalgılarının Araştırılması Projesini hayata geçirdik. Kocaeli’nin türkülerini, manilerini, köy seyirlik oyunlarını ve sözlü kültür geleneğini kayıt altına almak için Kocaeli Üniversitesi Devlet Konservatuvarı hocalarından oluşan proje heyeti, Kocaeli köylerinde çalışmalar yürüttü. Yaptığımız çalışmalar neticesinde de derlenen Kocaeli Türküleri hem TRT repertuvarına girdi hem de Kocaeli Türküleri albümünü hayata geçirdik” ifadesini kullandı etti.

 

VATANDAŞLARIMIZDAN DA DESTEK BEKLİYORUZ

Ceddimiz Osman Gazi Han’ın çok sevilen “Şehri aç, gülzar eyle!” sözünü hatırlatan Gündoğdu, “Biz bu vasiyeti öpüp başımıza koyuyoruz, rehber kabul ediyoruz. İşte Kocaeli’ni, dostluğa, şenliğe, kardeşliğe, birlik ve beraberliğe, kültür ve sanata, berekete açıyoruz. İçinde bulunduğumuz Portakal Hafız Konağı’nı araştırma ve belgeleme çalışmalarının devamını sağlayacak ve ilk etap çalışmalarının sonuçlarını görebileceğimiz bir kalıcı sergi ve atölye çalışmalarıyla 2023 yılında ziyarete açmayı planlıyoruz. Manav kültürüne ilişkin çalışmalarda bize öncülük eden Kocaeli Yerel Kültür Platformu’nun çabaları çok büyük, ancak bundan sonrası için de kendilerinin desteği bizim için önemli. Kültürün farklı yönlerini yansıtacak koleksiyon bağışı, somut olmayan kültürel mirasın aktarılmasında sözlü tarih çalışmalarına katkıları, aile albümlerinden fotoğraf ve gündelik hayata ilişkin nesnelerin müzeye bağışlanması ile geniş kapsamlı bir çalışmayı bugün birlikte başlatalım. Zengin Manav kültürünün daha geniş kapsamlı araştırılması ve belgelenmesine öncülük edecek bu projeyi sizlere sunmayı sabırsızlıkla bekliyoruz” diyerek sözlerini tamamladı.

 

MANAV KÜLTÜRÜNÜ YAŞATMAYI AMAÇLIYORUZ

Tanıtım programına katılan Sakarya Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tülin Çoruhlu, “Ben de bu bölgenin insanıyım, Sakarya ile Kocaeli’nin birçok ortak noktası var. Büyükşehir’in bu projesine dahil olmaktan mutluyum, burada Manav kültürünü yaşatmayı amaçlıyoruz. Kültürlerimizi gelecek nesillere aktarırken modernleştirmeyi de önemsiyoruz. Kandıra bezini modernleştirerek bugün de kullanılabilir hale getirmeyi hedefliyoruz. Yerli bir kültür var ve bu kültürü yaşatmak istiyoruz. İçinde bulunduğumuz bu konağa hiçbir zarar verilmeden Manav evi olarak değerlendirmek istedik. Kilimi, halıyı biz bulduk, neden bu alanımızı gelecek kuşaklara taşımayalım, bugün daha modern kullanım alanına katmayalım diye düşünerek bu platformda birlikteyiz” dedi.

 

KOCAELİ ZENGİN BİR KÜLTÜRE SAHİP

Çalışmalarda önemli katkıları olan Kocaeli Yerel Kültür Platformu Kadın Kolları Başkanı Melek Portakal Çeliköz, ‘’Kocaeli’nin tanıtımını kapsayan çalışmalarda bulunmaktan mutluluk duyuyorum. Kocaeli yerel platformumuzun logosu olan papatya simgesi ortasında sarı olan kısım Kocaeli yerlileri olan Manavları anımsatmakta, yapraklarından oluşan taçlar ise Kocaeli’deki tüm kültürleri yansıtmaktadır. Bu projede Manav kültürünü gelecek nesillere aktarmakta üzerimize düşen görevi yerine getireceğiz’’ dedi. Programda konuşma yapan Kocaeli Kent Konseyi Başkanı Ali Korkmaz ise “Vatandaşların yerel kültürüne bir hasret duyduğunu gördük, bu çalışmalarda olmak bizleri mutlu ediyor. Kentimizin yerel bir müze çalışması olması bizleri mutlu etti. Yerel mirası tarihi mekan olan Portakal Hafız Konağında sergileyeceğiz, bu da bizim için büyük bir onur” açıklamasını yaptı.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Manav Kültür Müzesi kurulacak
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Liste Makale ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin