İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) tarafından 27-30 Haziran 2022 tarihleri arasında ilaç ve gıda takviyeleri (OTC) sektörüne yönelik “Sağlık Sektörü Gürcistan Sektörel Ticaret Heyeti” gerçekleştirildi. 19 alıcı firmanın katıldığı etkinlikte, sağlık sektöründe faaliyet gösteren 9 Türk firmasından 13 kişi, toplamda 55 ikili iş görüşmesi gerçekleştirdi.
Özellikle eczanelerde son kullanıcıya satışı gerçekleştirilen ilaçlar, OTC ürünler başta olmak üzere tüm sağlık sektörüne yönelik İKMİB tarafından düzenlenen sektörel ticaret heyeti, 27-30 Haziran 2022 tarihleri arasında Gürcistan’ın başkenti Tiflis’te gerçekleştirildi. Sektör ihracatının artırılmasına katkı sağlamak amacıyla gerçekleştirilen sektörel ticaret heyetine İKMİB TİM Delegesi A. Altuğ Oğuz’un yanı sıra 9 Türk firmasını temsilen 13 kişi katıldı.
Dört gün süren etkinlik kapsamında, Türkiye Cumhuriyeti Tiflis Ticaret Müşavirliği, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Tiflis, Gürcistan Türk İş Adamları Derneği (GÜRTİAD) ile toplantılar yapıldı; ayrıca Kafkasya bölgesindeki farmasötik ürünlerin en büyük ithalatçısı ve dağıtıcılarından biri olan GEA firması yerinde ziyaret edildi. Gürcistan Sağlık Bakanlığı tarafından heyete, sektöre dair bilgilendirme yapıldı ve Association of Pharmaceutical Companies Representatives in Georgia (APCR) temsilcisi Iraklı Margvelashvili ile görüşme gerçekleştirildi.
Toplam 55 ikili iş görüşmesi gerçekleştirildi
Türk ve Gürcistanlı toplam 28 firmanın katıldığı ve dört gün süren etkinlik boyunca yeni iş birliği fırsatlarının ele alındığı toplam 55 ikili iş görüşmesi gerçekleştirildi. İkili iş görüşmelerinde, sektörün önde gelen Gürcistanlı firmaları ve tedarikçiler ile Türk firmaları bir araya geldi.
Adil Pelister: “Gürcistan Türk sağlık sektörü için önemli bir pazar potansiyeli taşıyor”
İKMİB Yönetim Kurulu Başkanı Adil Pelister, Gürcistan’ın Türk sağlık sektörü için önemli bir pazar potansiyeli taşıdığına dikkat çekerek şunları söyledi: “Gürcistan Ticaret Müşavirliği'nden aldığımız bilgi doğrultusunda Gürcistan’ın yakın zamanda ilaç fiyatlarını tekrar düzenleyeceğini ayrıca kaliteli Türk ilaçlarına pazarın açılacağını öğrendik. Bununla birlikte, beklenen olumlu gelişmelerin ilaç sektörünün yanı sıra medikal ve kozmetik sektörlerimiz için de faydalı olacağına inanıyoruz. Bu kapsamda sağlık sektöründe faaliyet gösteren üye firmalarımıza yönelik sektörel ticaret heyetimizi gerçekleştirdik. Böylece ihracatçılarımızın pazara dair bilgileri yerinde öğrenmelerine, önemli firmaları ziyaret ederek ve ikili iş görüşmeleri ile yeni iş birliği anlaşmaları yapmalarına yardımcı oluyoruz. Pazar çeşitliliği ihracatçılarımız için önem arz ediyor. Kimya sektörü olarak en fazla ülke ve bölgeye ihracat yapan sektörlerin başında geliyoruz. Dolayısıyla potansiyel gördüğümüz her fırsatı değerlendirmeye çalışıyoruz.”
Pelister: “Gürcistan’a yaptığımız ilaç ihracatı son 5 yılda yüzde 127 arttı”
Eczacılık ürünleri ihracatının 2019 yılında 1 milyar dolar iken 2021 yılında 1,42 milyar dolar olarak gerçekleştiğini belirten Pelister, “Bu yıl ise ilk çeyrekte eczacılık ürünleri ihracatımız 347 milyon dolar oldu. Sektörün kimya ihracatından aldığı pay yüzde 20 seviyelerinden
2021 yılında yüzde 36,1 seviyesine yükseldi. Gürcistan’a yapılan ilaç ihracatımız ise son 5 yılda 27,3 milyon dolardan yüzde 127 artarak 61,8 milyon dolara ulaştı. Buna karşılık Gürcistan’dan yapılan ilaç ithalatı son 5 yılda 197 bin dolar seviyelerinden 360 bin dolara çıktı. Burada ihracatımızın ithalattan daha hızlı bir şekilde ve ciddi oranda arttığını görüyoruz. Dolayısıyla Gürcistan’daki bu potansiyel bizi heyecanlandırıyor. İKMİB olarak sektörümüzü destekleyecek bu tarz faaliyetlerimizi yapmaya devam edeceğiz” dedi.
Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı