Şebboy, pembe, mavi, beyaz ve sarı çiçekleri olan kokulu turpgillerden bir bitkidir. Görünümü ve kokusu çiçekleri vazgeçilmez kılmaktadır. Şebboy kelimesi gecenin kokusu anlamına gelir. 30-100 cm arasında büyüyen bitkilerin çeşitli türleri vardır. Sahip olduğu katmanlı çiçek yaprakları çok güzel bir görünüme sahiptir. Serada üretimi yapılmaktadır ve oldukça yaygındır. Evde saksı çiçeği olarak yetiştirmek istediğinizde bitkinin ekolojik ihtiyaçlarını karşılamanız gerekir. Bu şekilde güzel ve kokulu duvar çiçekleri yetiştirebilirsiniz. Peki şebboy çiçeği bakımı nasıl yapılır?
Şebboy Çiçeği Bakımı Nasıl Olmalıdır?
Sıcaklık gereksinimleri: Tüm yıl boyunca bakılabilen şebboy, yaz aylarında sıcaktan korunmalıdır. Kışın, sıcaklık en az 10 derece olmalıdır. Yazın serin bir yere bırakmak doğru olacaktır. Gece serinse, şebboy daha hızlı büyür ve çiçek açar. Doğrudan güneş ışığına maruz bırakılamaz, gölgelenmesi gerekmektedir.
Toprak gereksinimleri: Bitkilerin daha sağlıklı büyümesi için organik maddece zengin toprak kullanılmalıdır. Toprak şebboy çiçek bakımı için uygunsa herhangi bir zorlukla karşılaşmazsınız. Bu sayede çiçek istediğiniz gibi gelişimini sürdürecektir.
Işık gereksinimleri: Işığı fazlaca seven şebboylar yazın çiçeklenme zamanlarında kesinlikle gölge yerlere alınmalıdır. Bunu yapmazsanız çiçeğinizin boyu kısa kalacaktır. Güzel ışık alan gölge bir yerde çiçeğiniz daha çabuk gelişim gösterecektir.
Nem gereksinimleri: Nemi çok fazla sevmeyen şebboy çiçeği nemden korunmalıdır. Nem oranı fazla olan toprakta ve ortamda yaşan bitkide hastalıklar artış gösterir ve zamanla çiçeğiniz ölür. Bu nedenle bulunduğu ortamı havalandırmak gerekir. Yazın ve ilkbaharda ortamın serin olması ve direkt olarak hava akımına maruz kalamaması oldukça önemlidir.
Su gereksinimleri: Şebboy çiçekleri gövde çürüklüğü konusunda oldukça hassastır. Bundan dolayı kış aylarında sulamaya özellikle dikkat etmeniz gerekmektedir. Periyodik bir şekilde sulama yapmalı ve üstten sulama şeklinden uzak durmalısınız. Damlama şeklinde sulama şebboylar için en ideal sulama şeklidir.
Çiçeklenme zamanında hastalanma ihtimali konusunda dikkatli olunmalıdır. Sulamadan sonra saksı altında biriken su kesinlikle temizlenmelidir su birikimine engel olunmalıdır. Saksı altı tabağa çakıl taşı konularak tabağın saksı ile teması engellenirse bu konuda bir sıkıntı yaşanmayacaktır.
Gübre gereksinimleri: Şebboy toprağına ilk başta taban gübresi koyulmuşsa sonrasında sıvı gübre ile toprağı beslemeye ihtiyaç yoktur. Çiçeklenme döneminde özellikle fosfor içeren gübre verilmesi çiçek açmasını teşvik edecektir. Çiçek bakımı konusunda uzman bir kişiye danışarak bu gübreyi ölçülü bir şekilde edinebilir ve kontrollü olarak kullanabilirsiniz.