1. Haberler
  2. Konu Neydi?
  3. Türkiye’de Ekonomik Faaliyetler Nelerdir?

Türkiye’de Ekonomik Faaliyetler Nelerdir?

Dünya üzerinde var olan insanların ihtiyaçlarını gidermek ve hayatlarına devam edebilmek için yaptıkları her çeşit üretim faaliyeti ve ürettiklerini dağıtması, pazarlama yapması ve insanlara ulaşmasını sağlamasını inceleyen bilim dalına ekonomi denilmektedir. Üretim faaliyetinden dağıtım aşamasına kadar her türlü faaliyete ise ekonomik faaliyet denilmektedir. Ekonomi dalında üç temel faaliyet alanı bulunmaktadır. Bunlar; üretim faaliyeti, dağıtım faaliyeti ve tüketim faaliyetidir. Peki, Türkiye’de ekonomik faaliyetler nelerdir?

Türkiye’de Ekonomik Faaliyetler

Türkiye’de Ekonomik Faaliyetler Nelerdir?
Türkiye’de Ekonomik Faaliyetler Nelerdir?

İnsanoğlu var olduğundan beri birtakım ihtiyaçları vardır. Hayatlarına devam edebilmek için yeme, içme gibi önemli ihtiyaçları vardır. Bu ihtiyaçları karşılayabilmek için pek çok faaliyette bulunmuşlardır. Çeşitli üretimler yaparak besin ihtiyaçlarını gidermişlerdir. Ülkemizin her bölgesinde ekonomik faaliyetler yapılmaktadır. Yapılan bu ekonomik faaliyetler ise o bölgenin ;nüfus dağılımını, yeryüzü şekillerini, iklim özelliklerini, su kaynaklarını ve ulaşım yollarını etkilemektedir. Ülkemizde yapılan ekonomik faaliyetler aşağıda verilmiştir.

Tarım faaliyeti: Ülkemizde yapılan faaliyetlerden birisi tarımdır. Tarım, tarlanın ekilmesi ve işlenmesi usulü ile  tarladan yararlanma  faaliyetlerin  tümüne denir . Türkiye de topraklar bu faaliyete elverişlidir. Bu faaliyetin yapılabilmesi için iklimin ılıman olması gereklidir. Ayrıca toprağın sade ve su kaynaklarının yeterli olduğu her yerde yapılabilen bir faaliyettir. Ülkemizin pek çok bölgesi bu faktörlere uyum sağladığı için tarım Türkiye’de elverişli bir faaliyettir.

Hayvancılık faaliyeti: Türkiye’de yapılan bir diğer faaliyet ise hayvancılıktır. Hayvancılık, canlı hayvanların büyütülmesi sonra yetiştirilmesi ve elde edilen hayvanın etini, sütünü ve diğer ürünlerinin pazarlanması ile yapılan faaliyettir. İnsanların et, süt ve yumurta gibi hayvansal ürünlerin  karşılanmasını sağlayan bir faaliyettir.

Ayrıca hayvancılık faaliyeti, dokuma ve deri sanayilerine ekonomik katkıda bulunmaktadır. Hayvancılık faaliyeti, iklim ve bitki örtüsüne gibi faktörlere bağlı olarak ülkemizin farklı bölgelerinde çeşitli hayvancılık faaliyeti  yapılmaktadır.

Sanayi faaliyeti: Türkiye’ de ve dünya da ham maddeleri, işleyip  ürün haline kadar olan aşamaların tümüne sanayi faaliyeti denilmektedir. Ülkemizde sanayi faaliyetlerinin belirleyici özellikleri ise, yeryüzü şekilleri ve ulaşım ağıdır.

Sanayi faaliyetinin yapılabilmesi için iklim şartlarının ılıman ve ulaşım ağının gelişmiş olan bölgelerde sanayi faaliyeti için elverişlidir.  Türkiye’de sanayi ,faaliyetinin geliştiği illerin başında İstanbul gelmektedir.

Ticaret faaliyeti: Türkiye’de ekonomik faaliyetler arasında önemli bir yere sahip olan bir diğer faaliyet ise ticarettir. İnsanlar ve ülkeler gelir sağlamak amacıyla bir ürünü üreterek ve satarak yapılan aşamaların  tamamına ticaret denilmektedir. Ülkemizde yapılan diğer faaliyetlerin üretimi sonucunda ortaya çıkan ürünler ilk önce Türkiye’de yaşayan vatandaşların ihtiyacı için kullanılmaktadır.

Türkiye’de yaşayan insanların ihtiyaçları karşılandıktan sonra fazla olan ürün başka ülkelere ticareti sağlanır. Bunun sonucunda ise ülkemiz kazanç sağlamış olur. Ama ülkemizde yeterli üretim yapılamayan ürünler vardır. Bu durumda ise Türkiye başka ülkelerden alım yaparak vatandaşın ihtiyacını gidermiş olur. Sonuç olarak ticaret faaliyeti bu şekilde yapılmaktadır.

Turizm faaliyeti: Türkiye’deki bir insanın başka ülkeyi ziyaret etmesi ve tatil yapması ya da başka ülkedeki bir insanın ülkemizi ziyaret etmesi ve tatil yapması faaliyetlerin hepsine turizm denilmektedir. Turist ise, dinlenmek, dolaşmak ve tarihi yerleri görmek için yurt dışına veya yurt içinde gezintiye çıkan bireylere denilmektedir. Ülkemiz için önemli bir faaliyettir. Diğer ülkelerden gelen turistler ülkemizi ziyaret ederek ülkenin gelirine büyük katkı sağlamaktadır. Turist insanların konaklandığı yerlere turistik tesis denilmektedir.

Madencilik faaliyeti: Toprağın altında bulunan değerli minarellerin bulunmasından işlenmesine kadar yapılan faaliyetlerin tümüne   madencilik  denilmektedir. Herhangi bir bölgede değerli minarellerin olması demek, o bölgede maden olduğu anlamına gelmektedir. Ülkemizde maden yönünden, oldukça zengin ve çeşitli  yer altına sahiptir. Sanayinin doğal ham maddesi olan madenler, son zamanlarda teknolojinin gelişmesi ile birlikte ülkelere kazançlar sağlamaktadır.

Ormancılık faaliyeti: Ülkemizde önemli faaliyetlerden biri olan ormancılık, insanların orman ürünlerine olan ihtiyaçlarını karşılayan bir faaliyettir. Ülkemizde ormancılık faaliyetine elverişli konumdadır. Ormancılık faaliyeti yapabilmek için iklim şartları göz önünde bulundurulmalıdır. Ormancılık faaliyeti için en önemli etken yağış olmasıdır. Ama yağışın olmadığı bölgelerde ormancılık faaliyeti sınırlı şekilde yapılmaktadır.

Ülkemizde en fazla yağmurun yağdığı bölgemiz olan Karadeniz de ormancılık faaliyeti gelişmiştir. Karadeniz bölgesi ormancılık faaliyeti için önemli bir bölgedir. Ülkemiz de Karadeniz bölgesinden sonra ise Akdeniz bölgesinde ormancılık faaliyeti yapılmaktadır. İç Anadolu Bölgesi’nde ise ormancılık faaliyeti gelişmemiştir. Bunun nedeni ise bölge de fazla orman olmadığı içindir. Ormancılık faaliyetinin en önemli kullanım alanları ise kağıt yapımında ve mobilya yapımında faaliyet görmektedir. Ormancılık faaliyeti ayrıca insanlar için geçim kaynağıdır.

Hizmet Sektörü : Bu faaliyeti diğer faaliyetlerden ayıran temel faktör üretim olmamasıdır. Hizmet sektörü, hiç bir üretim olmadan yalnızca insanlara hizmet veren ekonomik faaliyetlerin tümüne denilmektedir. Örnek olarak ise devlet memurları, polis, savcı hemşire vb.  Örnek olarak verilebilir. Ülke ekonomisinde önemli bir konuma gelmesinin sebebi ise sanayi ve teknolojinin gelişmesidir.

Hizmet sektörü içinde eğitim, sağlık, bankacılık gibi sektörlerde bulunmaktadır. İnsanlar şehir merkezlerine göç etmeye başladılar. Buna bağlı olarak da göç ettikleri yerlerde insan sayısı çoğaldı. İnsanlar doğal olarak sağlık, eğitim gibi sektörlerde çalışmaya başladılar. Kazandıkları gelirler ile ihtiyaçlarını karşıladılar. Hizmet sektörü, insanların ihtiyaçlarını üretmeden kazanmasına neden olan bir faaliyettir.

1
mutlu
Mutlu
1
_zg_n
Üzgün
1
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
2
vir_sl_
Virüslü
Türkiye’de Ekonomik Faaliyetler Nelerdir?
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Liste Makale ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin