1. Haberler
  2. Liste İçerikler
  3. Yaşayan İznik Hazinelerinden 20.Belgesel Yayınlandı

Yaşayan İznik Hazinelerinden 20.Belgesel Yayınlandı

İznik Belediyesi hayata geçirdiği “Yaşayan İznik Hazineleri” projesi kapsamında 20.belgeselinde İznik’te otuz sekiz yıldır anahtarcılık yapan Kadir Kardaş’ın (64) hayatını ve mesleğini ele aldı.

Unutulmaya yüz tutmuş el sanatlarının ustaları ile mesleklerinde yarım asrı devirmiş kişilerin hayatları İznik Belediyesi Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Biriminin“Yaşayan İznik Hazineleri” projesi kapsamında belgeselleştirilmeye devam ediyor. Bu kapsamda otuz sekiz yıldır anahtarcılık ve çilingir ustalığı yaparak geçimini sağlayan Kadir Kardaş icra ettiği mesleğini genç yaştan buyana aşkla devam ettiriyor.

1959 yılında Bilecik’e bağlı Abadiye köyünde dünyaya gelen Kadir Kardaş, askerlik görevini yaptıktan sonra İznik’e göç eder. Çıraklığını yaptığı anahtarcılık ve çilingircilik mesleğine 1985 yılında İznik’te kendisi başlar. Gençlik yıllarının tarım ve hayvancılık yaparak geçirdiğini dile getiren Kardaş “Yoksulluk içerisinde geçen gençlik ve çocukluk yıllarımızdan sonra mesleğe atıldık. Çok şükür bugün bu mesleğimiz sayesinde birçok şeye sahip olduk. Her gencimize bir meslek edinmelerini tavsiye ediyorum” diye konuştu.

 “DÜRÜSTLÜK VE GÜVEN EN BÜYÜK KAZANCIM OLDU “

Meslekte geçirdiği otuz sekiz yıllık serüvenini o günleri yaşarcasına anlatan Kadir Kardaş (64) konuşmasında “Bizim mesleğimiz vatandaşımızın işine yetişmek. Evde kitli kalan, evine giremeyen, aracında kitli kalan, acil durumlar gibi birçok zorlukta vatandaşımızın imdadına koştuk. Devletimiz ile polis ve askerimiz ile birçok acil duruma birlikte gittik. Ama bu meslekte bu duruma dürüst hizmetimiz sayesinde kazandığımız güven ile geldik. Bu meslekte güven çok önemli. Vatandaş size evinin, arabasının anahtarını emanet ediyor. Bu güveni kazanırsanız size gelirler. Bizimde kazancımız dürüstlük ve güven oldu” diye konuştu. Kardaş konuşmasında ayrıca İznik Belediye Başkanı Kağan Mehmet Usta’ya bu çalışmalar ile gelecek kuşaklara aktarılan tecrübeler ve meslekler dolayısıyla teşekkür etti.

İznik Belediyesi Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Biriminin hayata geçirdiği “Yaşayan İznik Hazineleri” belgesellerinin ilki 75 yıllık fıçı ustası Merhum İsmail Alkış ile gerçekleştirildi. İkinci belgesel ise İznik’e bağlı İnikli Mahallesi’nde ikamet eden 20 yıldır bastonculuk ile uğraşan Şükrü Kaya ile gerçekleştirildi. Üçüncü belgesel dünyaca ünlü Müşküle İğne Oyaları ile dördüncü belgesel 62 yıldır küfe sanatı ile uğraşan Hakkı Ateş (76) ile beşinci belgesel 63 yıldır terzilik sanatını icra eden İsmet Acar (75)  altıncı belgesel İznik’e bağlı Tacir Mahallesi’nde 50 yıldır Sıcak Demir Ustalığı yapan Necip Saraç (62) ile yedinci belgesel 55 yıldır Yorgan Ustalığı yapan Ali Topkara (68) ile sekizinci belgesel 55 yıldır Radyo ve Televizyon Ustalığı yapan Ekrem Sevim ile dokuzuncu belgesel Çömlek Ustası Hasan Yaman (55)  ile onuncu belgesel Saat Ustası Ramis Asa (72) ile on birinci belgesel 70 yıldır Yüncülük mesleği ile uğraşan Süleyman Ferik (84) ile on ikinci belgesel 50 yıldır soba ustası olan Mehmet Topçu (72) ile, on üçüncü belgesel Ahşap Ustası Servet Bağcı (63) ile on dördüncü belgesel yarım asırlık Bisiklet Tamir Ustası Ahmet Aşık (65) ile on beşinci belgesel yarım asırlık terzi ustası Ahmet Turhan (68) ile on altıncı belgesel yarım asırlık matbaa ustası Ramiz Pancar (75) ile on yedinci belgeseli İznikspor’un efsane futbolcusu Kaptan İsmail Hakkı Çelik (69) ile on sekizinci belgeseli yarım asırlık elektrik ustası Mehmet Potur (72) ile on dokuzuncu belgesel yarım asırlık taş ustası Mehmet Arslan (76) ile yirminci belgesel ise otuz sekiz yıldır anahtarcılık ve çilingircilik yapan Kadir Kardaş (64) ile gerçekleştirildi.

Yaşayan İznik Hazineleri projesi önümüzdeki süreçte de ustaları ekranlara yansıtmaya devam edecek.

 

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Yaşayan İznik Hazinelerinden 20.Belgesel Yayınlandı
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Liste Makale ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin