Çocuklarda ateş her ebeveyne telaş yaptıran bir durumdur. Çocuğun vücut ısısının normalinden fazla olması durumu için kullanılan ateş tanımlaması, çocuğun genel sağlık durumu, yaşı, üzerindeki giysilerin kalınlığı gibi çeşitli etkenlere göre değişir.
Genel olarak 38 derecenin üstüne çıkan vücut sıcaklığı, ateş olarak kabul edilir. Ateş; ölçülen yer koltuk altı ise 37-37.3, oral veya rektal ölçümlerde ise bu derece 38-38.3 olarak kabul edilir.
Çocuklarda Ateş Nedeni Tek Bir Hastalık Olmayabiliyor
Ateşin görüldüğü çocuklarda en çok görülen semptom, çocukluk enfeksiyonlarıdır. Viral semptomlar bunların başında gelir. Virüs kaynaklı olan enfeksiyonlarda, ateş bir hafta sürebilir. Ateş dürücüler bazen ateşin düşmesine fayda sağlamayabilir.
Ateş ile birlikte burun akıntısı, aşırı halsizlik, kas ve eklem ağrısı, karın ağrısı bulantı ve kusma görülebilir. Ateşin birkaç gün yüksek olmasıyla birlikte çocukta üst yolunum yolu enfeksiyonları ve ishal virüs görülürse virüs enfeksiyonu olduğunun göstergesi olabilir. Bu durumun kontrol altında tutulmasında fayda vardır.
Ateşin Nedeni Nedir?
İlk etapta ateşin neden yüksek olduğunun tespit edilmesi önemlidir. Çocuğun bulunduğu ortamın çok sıcak olması da ateşin çıkmasına neden olabiliyor. Bazen çocuklar bu durumun farkında olmayabilir.
Ateş eğer bir hastalık kaynaklı ise ateşin neden olduğu hastalıkların belirtileri görülür. Tüm belirtiler iyice araştırıldığında genel nedeni ortaya çıkar. 6 ay ve 6 yaş arasındaki bazı çocuklarda çok yüksek ateş havaleye neden olabildiğinden dikkatli olunmalıdır.
Çocuklarda Ateş Olması Durumunda Dikkat Edilmesi Gerekenler
Altı aylıktan büyük çocuklarda hafif yüksek ateş görülmüşse eğer çocuk hasta veya halsiz görünmüyorsa, yeme içmesi, oyun oynaması, hal ve hareketleri değişmediyse doktora götürmeden önce yapmanızda fayda olabilecek şeyler şunlardır;
- Bulunduğu ortamı serin tutun.
- İnce giysiler giymiş olmasına dikkat edin.
- Çok hareket etmemesini sağlayın.
- Sıvı tüketmesine teşvik edin.
Banyo Yaptırmak
Yüksek ateşin düşmesi için çocuğunuza banyo yaptırabilirsiniz. Banyo sırasında kesinlikle soğuk su kullanmayın ve çocuğunuza soğuk duş aldırmayın. Bu durum çocuğun daha çok üşümesine yol açıp ateşini daha da artmasına neden olur.
Çocuğun ateşinin hemen düşmesini beklemeyin. Çocuğun ateşini hızla düşürmeye çalışmak, ateşin daha da yükselmesine neden olabilir. Mutlaka doktorunuz ile iletişim halinde olarak sizi yönlendirmesini isteyin.
6 aylıktan Küçük Çocuğunuz Varsa Dikkat Edin
Çocuğunuz altı aylıktan küçük ve ateşi 38.3 derecenin üstünde çıkmışsa, halsizlik sürekli uyuma isteği varsa , yemek yemede ve sıvı tüketmede zorluk yaşıyorsa vakit kaybetmeden hemen bir doktora götürün. Doktorunuz reçete etmeden herhangi bir ilaç kullanmayın veya doktorunuza danışmadan herhangi bir müdahalede bulunmayın.
Çocuklarda ateş birçok farklı nedenden oluşabileceği için özellikle 38 ile 38.5 derecede ateş görüldüğü anda mutlaka doktorunuzu konu hakkında bilgilendirmeniz önem taşımaktadır.