1. Haberler
  2. Sağlık
  3. Tıkalı burun uçaktaki basınçla beraber kulakta ağrıya yol açıyor

Tıkalı burun uçaktaki basınçla beraber kulakta ağrıya yol açıyor

Gribal enfeksiyon var ise uçak yolculuğu öncesi uzmana başvurulmalı

 

Uçak yolculuklarında özellikle inişe geçilirken basınç hızı değişikliğinden kaynaklı olarak çok şiddetli kulak tıkanıklığı, kulak uğultusu ve hatta bazen çok şiddetli kanamalar meydana gelebiliyor. Dış kulak yolunda sorun yok ise uçağın kalkış, iniş ve havadaki seyrinde basınç hissedilmesinin doğal olduğunu belirten KBB Uzmanı Op. Dr. K. Ali Rahimi, ancak yolculuk esnasında burun tıkanıklığı olması durumunda orta kulakta negatif basınç oluştuğunu ve şiddetli ağrı meydana geldiğini ifade ediyor. KBB Uzmanı Op. Dr. K. Ali Rahimi, kulak tıkanıklığını önlemek için yolculuk öncesinde sakız ya da şeker çiğnenmesini ve tıkalı burun ile uçağa binmek kulakta basınç ve ağrıya neden olacağı için gribal enfeksiyon var ise mutlaka uzmana danışılmasını tavsiye ediyor. 

 

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi KBB Uzmanı Op. Dr. K. Ali Rahimi, uçak yolculuklarında kulakta oluşan basıncın yol açtığı arğıların nedenlerine değinerek oluşabilecek sorunları önlemek üzere önemli tavsiyelerde bulundu.

 

Dış kulakta sorun yoksa basınç yaşanması normal

 

Uçak yolculuğunda havada basınç değişikliği yaşandığını ve kabinin içinde yerde ayrı, havada ayrı, inerken ayrı bir basınç düzeni oluştuğunu hatırlatan sözlerine şöyle devam etti:

 

“Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. K. Ali Rahimi,   “Orta kulağımıza hava miktarı ancak burun ile östaki tüpü ile orta kulağa geçer ve orta kulağın içinde bulunan basınç östaki tüpü ile ayarlanabilir. Orta kulağın dış dünyaya bir açılması bulunmuyor. Dış kulak yolumuz normal ise uçak inerken, kalkarken ve seyir halindeyken çeşitli basınçlara maruz kalabilir. Bu durumda dış kulak yolunun basıncı kabinin basıncına göre ayarlanır. Özellikle uçak inişe geçerken basınç hızı değişikliğinden kaynaklı çok şiddetli kulak tıkanıklığı, kulak uğultusu ve hatta bazen çok şiddetli kanamalar meydana gelir. Bunların hepsi kulak tıkanıklığı ile ilgili gözükse de burun tıkanıklığı ile ilgili bir durumdur.”

 

Basınç ayarlanamadığında şiddetli ağrı oluşuyor

 

Burun tıkanıklığı ve onun parçası olan östaki tüpünün orta kulaktaki basıncı ayarlamadığı durumda kulak zarının içeriye doğru negatif basınçla bir emiş gösterdiğini belirten Op. Dr. K. Ali Rahimi, “Bu negatif basıncın emişi çok şiddetli ağrıya neden olur. Bu ağrı şiddetlenirse küçük ve kılcal damarlardan sıvıyı orta kulağa çeker, ağrı daha da artarsa bu sefer kanı orya kulağa çeker ve böylece kulakta çok daha şiddetli ağrı meydana gelir.” dedi.

 

Ağrı oluşmaması için Valsavla manevrası yapılmalı 

 

Östaki tüpünü harekete geçirmek ve östaki tüpünden orta kulağa daha fazla hava göndererek negatif basıncı geçirmenin mümkün olduğunu ifade eden Op. Dr. K. Ali Rahimi, “Böylece valsavla manevrası olarak adlandırılan solunum yolu kapalıyken orta kuvvette nefes vermeye çalışılarak yapılan hareketi yapmak gerekir. İlk önce elimizi burnumuzla tıkarız, yanaklardan orta kulağa gidecek kadar şiddetli bir hava veririz. Bu valsavla manevrasını birkaç defa tekrarlamak gerekir.” diye konuştu.

 

Sakız çiğnemek kulak tıkanıklığını önleyebiliyor

 

Uçak yolculuğundan önce kulakta tıkanma problemi yaşayan kişilere seyahat boyunca küçük bir şeker ya da sakız çiğnemelerini öneren Op. Dr. K. Ali Rahimi, “Böylece çene hareketleriyle ve yutkunmak ile östaki tüpü hareket eder, hava açılıp orta kulağa geçer. Bu şekilde negatif basınç engellenir. Diğer bir yol ise, çeneyi öne ve arkaya doğru hareket ettirmektir.” ifadelerini kullandı. 

 

Tıkalı burunla uçağa binmek ağrıya yol açıyor

 

Op. Dr. K. Ali Rahimi, ‘Orta kulakta sıvı birikimi olursa bu durum uçak yolculuğundan 2-3 hafta daha devam eder ve hemen bir uzmana gitmek gerekir.’ dedi ve sözlerini şöyle tamamladı: Uzman hekim kontrol sonrası burun sipreyi reçete edebilir. Bazı kişilerde uçak yolculuğunda yaşanan bu durum kalıcı problemlere yol açabiliyor. Bu çok nadir rastlanan bir durumdur. Genel de bu durum sık uçak yolculuğu yapan kişilerde görülüyor. Bu kişilerin kulak zarına tüp takarak iki tarafın hava basıncını östaki tüpünden değil kulak zarından ayarlamaya çalışılıyor. Uçak yolculuğundan önce gribal enfeksiyon varsa bir uzmana başvurulmalı. Çünkü tıkalı burun ile uçağa binmek, kulakta basınç ve ağrıya neden oluyor.”

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Tıkalı burun uçaktaki basınçla beraber kulakta ağrıya yol açıyor
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Liste Makale ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin