Her gün girdiğimiz mutfağımızda aslında pek çok alkali açısından zengin besinler bulundurduğumuzu biliyor muydunuz? Tükettiğimiz asidik besinler vücudumuzun pH dengesini bozmaktadır. Vücudumuzda artan asit değerleri organlarımızdan hücrelerimize kadar zarar verir. Vücudumuzun asit değerleri yükseldiği zaman bağışıklık sisteminde bozulma, kilo artışları, halsizlik, diş problemleri, erken yaşlanma ve enerji bitkinliği gibi sağlık sorunlarına yol açıyor. Alkali beslenme tarzı vücudumuzun pH değerini ve dengesini korumak açısından oldukça önemlidir.
PH skalası, vücudumuzdaki asit seviyesini veya alkali seviyesini ölçen skaladır. Vücudumuza alacağımız alkali besinlere önem vermeliyiz. Bazı besinleri tüketmek, ölçümü etkileyebilecek ve olumsuz sağlık problemlerine neden olabilecek durumlara yol açabilir. Nötr pH seviyesi 0-14.7 arası olarak ölçülür. 0 tamamen asidik ve 14 tamamen alkalidir. Vücudumuzun pH değeri 7.35 ila 7.45 değerde hafif alkalik olmalıdır. Alkali besinler genel olarak vücudumuzun kanını normal değerde tutmak için pH seviyesini otomatik olarak ayarlayacaktır. Fakat bilim insanları işlenmiş ve sağlıksız gıdaların neredeyse hepsinin asitliğe sebep olduğunu ve vücudumuzdaki doğal dengeyi bozduğunu söylemektedir.
Alkali şeklinde beslenmenin en önemli püf noktası uzmanlarında belirttiği üzere bütün sebze ve meyveleri mevsiminde tüketmektir. Aynı zamanda alkali su tüketerek de vücudunuzun dengesini sağlayabilirsiniz. Hemen hemen her mutfakta bulunan ve alkali açısından zengin besinler olan gıdaları ve faydalarını sizin için araştırdık.
Limon
Limon, en iyi alkali besin olarak kabul edilir. Anti bakteriyel özelliği olan limon, karaciğer ve bağırsakları temizlemenin yanında böbrek ve safra taşlarının çözülmesine yardımcı olur. Güne bir bardak limonlu suyla başlamak vücudunuzun pH değerini düzenler.
Cayenne Biber (Kırmızı Biber)
Cayenne biberi, alkali oluşturan besinler arasında birçok faydaya sahip olandır. Antioksidan özelliği ile kilo vermenize yardımcı olur. Diyet yaparken acı biber tüketebilirsiniz. Ayrıca hastalıklar ve stres için yoğun olarak kullanılan bir besindir.
Yeşil Yapraklı Besinler
Yeşil yapraklı besinlerde vücudunuza uygun takviyeleri vereceğiniz alkali maddelere sahiptir. Maydanoz, dereotu ve kereviz sapı gibi sebzeler yüksek miktarda antioksidan ve lifli gıdalardır. Mevsiminde tüketildiği taktirde vücudunuz için oldukça faydalıdır.
Elma
Elma 8.0 pH değerine sahiptir. Sindirime yardımcı olan lifleri yüksek miktarda içerir.
Turpgiller
Karnabahar, lahana ve Brüksel lahanası kış mevsiminde tüketilmesi tavsiye edilen alkali besinlerdendir.
Karalahana
En iyi alkali besinler arasında yer alan karalahana, detoks yapma ve kolesterolü azaltma etkisine sahiptir. Çinko, demir, potasyum, klorofil ve vitamin bakımından da oldukça zengindir.
Avokado
Çoğu kişinin tercih etmediği ve beslenmesinde yer vermediği avokado; besinsel lif, potasyum ve faydalı yağlar bakımından zengin bir besindir. Asit oranı oldukça düşük olan avokado; iltihaba neden olan hastalıklara ve hastalıklara bağlı yaşanan dengesizliklere karşı vücudu korur.
Salatalık
İçinde selenyum, magnezyum, potasyum, bakır, demir ve çinko bulunan salatalıkta %95 oranında su olması nedeni ile en iyi alkali besinlerden biridir.