Kediler arasında en yaygın olarak görülen türlerden biri kedi piresidir. “Ctenocephalides felis” olarak adlandırılan kedi piresi, sadece evcil kedinize bulaşmakla kalmayı tavşan ve kirpi gibi hayvan pireleri de kedinize bulaşabilir. Kedi piresi, kedinize bulaştığında onu kaşındırır ve nadir de olsa onda alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Ancak bu durum sizi korkutmasın. Kedi piresini önlemek adına alabileceğiniz pek çok seçenek vardır. Peki, kedi pireleri insana geçer mi? Bu sorunun cevabını sizler için araştırdık.
Kedi Piresi Nedir?
Kediler, kendilerine bakım yapabilen evcil hayvanlardır. Bundan dolayı kedinizin pirelere yakalandığını anlamak zor olacaktır. Kedinizde pirenin olduğunu gösteren en önemli davranış sürekli kaşınmasıdır. Kedi piresi, kedinizde alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Bu alerjik reaksiyon kedinizin cildinde kabuklanmalar ve kırmızı ağrılı bölgeler şeklinde görülebilir. Kedinizi sürekli tımarlasanız da pireleri tamamen ortadan kaldıramazsınız. Lakin tüyleri olumsuz belirtilere karşı düzenleyebilir ve hızlı bir tedavi uygulanmasına yardımcı olur.
Kedi pireleri, 1-2 mm uzunluğunda olur ve kedinizi tararken pireleri fark edebilirsiniz. Kedi piresi, sıcak ve nemli ortamlarda gelişirler. Bundan dolayı kedilerin vücutları pirelerin gelişmesi için uygun bir yerdir. Pirelerin en yoğun olduğu ve gelişebildiği dönemler yaz aylarıdır. Ancak sıcak alanlar ve merkezi ısıtmalar sayesinde kışın bile olabilirler.
Kedi Piresi Nasıl Anlaşılır?
Kediniz devamlı kaşınıyorsa, derisini kaşırken çiğneyen hareketlerde bulunuyor ve huzursuz davranışlar sergiliyorsa kedi piresinden şüphelenebilirsiniz. Kedi piresini nasıl tespit edeceğinizi ve nasıl kurtulacağınızı biliyorsanız bu durumu atlatabilirsiniz. Kedi piresi olup olmadığını anlamak için pire kontrolü yapmalısınız.
Kedinizin tüylerinde herhangi bir hareket olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Sıçrayan, küçük boyutta böcekler görürseniz kedinizin pirelendiğinden emin olabilirsiniz. Kedinize bakım yapmayı ihmal etmemelisiniz. Günde birkaç defa sık dişleri olan metal pire tarağıyla kedinizin her yerini tarayın. Yapacağınız taramada eğer pire varda yetişkin pirelerden ve yumurtalardan kurtulabilirsiniz. Ayrıca bu tarama işlemi kedinizin kaşıntısını hafifletecektir. Kedinizi taradığınız pire tarağını, sıcak su ve bulaşık deterjanlı suda bekleterek pirelerin ölmesini sağlayabilirsiniz.
Kedinizi pirelerden kurtarmak için başka tedavi yolları da vardır;
Dış parazit kontrolü yaptırıp, dış parazit damlası kullanmalısınız. Bu seçenek en etkili ve önerilen yöntemdir.
Pire tasması kullanabilirsiniz.
Pire tozlarından kullanabilirsiniz.
Limonlu solüsyon yapabilirsiniz.
Kedi Piresi İnsana Bulaşır mı?
Pirelerin hayatta kalması için kediler bir beslenme kaynağıdır. Kediye kuluçlanan pire kediyi ısırmaya başlar ve kanını emer. Pireler en kısa sürede doğurmaya başlar. Kedinize pire bulaştığı zaman bir haftada üreyerek sayıları 2000’i bulabilir. Eğer müdahale edilmez ise kedinizde ciddi sağlık sorunları olabilir. Çok geç olmadan kedinizin tedavi edilmesi gerekir. Kedinize düzenli olarak aşılarını yaptırırsanız pirelerden ve parazitlerden uzak tutabilirsiniz. Kedilerde sık sık karşılaşılan kedi pireleri insanlara geçmez. Lakin kedinize bulaşan pirenin cinsi kum piresi ise insana geçebilir.